Foto: Mati Hiis
Inimesed
27. jaanuar 2014, 07:00

Parim tuleartist trotsis vapralt külma (1)

"Tuli teeb olemise soojemaks küll, aga veelgi soojema tunde annab see, kui ma näen, et pealtvaatajail on lõbus, et minu esinemine tekitab neis häid emotsioone," kinnitab tuleartistide võistluse võitja lätlane Ivars Svarcs, kes lasi eile Tornide väljakul talvekülmast hoolimata tule paistel välkuda paljastel käsivartel.

Eilsel "Tule ja jää peol" võistlesid tuleartistid, kes võtsid mõõtu soolo-, paaris- ja grupikavade arvestuses. Kui Eesti artistid olid hoolikamalt kinni kaetud, siis naabermaadest pärit konkurendid – soomlanna Disa ja lätlane Ivars ei peljanud ka kümmet miinuskraadi ja astusid lavale paljaste käsivartega. Žürii, kuhu kuulusid lavastaja-näitleja Tamur Johannes Tohver, iluvõimlemistreener ja -kohtunik Epp Rohila ning Soome tulekoreograaf Nina Wathén, valis efektselt igas kaares sädemeid pildunud lätlase parimaks sooloartistiks.

"Olen alati armastanud tulega mängida, mõnes mõttes olen olnud tulekunstnik kogu oma elu. Aga teadlikult olen tuletrikke harjutanud ja tulešõudes osalenud kolm aastat," räägib Ivars, kes avastas tuležonglöörimise just siinmail. "Riias on mõningaid tuleartiste, kuid minu kodulinnas Jekabpilsis poleks ma saanud tuletantsuga tegelda. Kui ma umbes viis aastat tagasi Eestisse kolisin, sõbrunesin inimestega, kes tulešõudes osalevad, ja nii tekkis ka mul huvi."

Tuletantsu õppis ta selgeks Kelfiriuse tuleteatris, mille koosseisus ta üles astub.

Treenides on Ivars end vähe ka põletanud. "Väikseid vigastusi on ette tulnud, aga ei midagi väga suurt. Alguses harjutatakse tarvikuid käsitsema ilma neid süütamata. Kui leiad tasakaalu – kui sa ei suru end tule vastu ja oskad õigel hetkel tagasi tõmmata –, siis ei tee tuli sulle haiget," selgitab ta ja lisab, et riskida on talle alati meeldinud: "Olen üldse ekstreemspordist huvitatud. Tegelesin varem BMX’i-sõiduga."

Ehkki külma Ivars ei pelga, on suveaeg tema sõnul vabas õhus esinemiseks etem: "Nagu näha võis, ei võtnud mu tõrvikud algul tuld, sest olid külmunud. Tuletants ei ole päris talveks mõeldud, kuigi ka külmaga on võimalik esineda."

19. jaanuari eelvoorust oli finaali pääsenud seitse sooloesinejat, neli esinejapaari ja kaks rühma. Parimaks paarisnumbriks valiti tallinlaste Asko ja Terje ühiskava, gruppidest jäi peale Tartust pärit Zerkala.

Üritus kulmineerus artistide ühistantsuga ümber kaheksa meetri kõrguse kuusekujulise tuleskulptuuri, mis siis heleda leegiga põlema pandi.