TEHTUD: Priit Pedajas on rahul. Pärast pikka nokitsemist võib ta uhkusega hoida käes oma esimest autoriplaati, kuhu parasjagu saab autogrammi üks tema kunagisi õpilasi Tiit Sukk. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
27. jaanuar 2014, 07:00

Draamateatri peanäitejuht Priit Pedajas esitles oma esimest plaati

Eesti Draamateatri peanäitejuht Priit Pedajas tegi endale unikaalse kingituse ja üllitas kaksikpaali, mida tegelikult juba pea paarkümmend aastat oodatud.

"Ma olin õppinud klaverit ja mängisin bändis klahvpille, aga kuskil pärast üheksandat klassi maal olles sattus mulle pihku lindistus väliseestlaste lauludega, millel oli ka selline laul nagu "kui Jaanilinnas oli kustunud kära…".

Ma ei mäleta, kust ma siis kitarri sain, aga seda lugu nagu hull ma igatahes harjutama hakkasin," meenutas laupäeval Eesti Draamateatris autoriplaadi "Üle latvade lailab üks hõik" esitlusel oma muusikutee algust teatri peanäitejuht Priit Pedajas.

"Edasi hakkasin ma musitseerima juba koos koolivenna Jüri Krjukovi ja klassiõe Inna Feldbachiga, kellega laulsime nii rahvalaule kui ka tollal meieni jõudnud folklaule," rääkis Pedajas plaadi esitlusel.

"Sel ajal ilmus "Melodijalt" Joan Baezi heliplaat, kes oli suur innustaja just ennekõike väga hea kitarrimängijana. Edasi tulid juba Peeter Tooma korraldatud kevadised folgifestivalid. Nii see kõik alguse sai," ütles Pedajas, lisades talle omasel tagasihoidlikul moel, et plaadi esitlusel on vist kombeks autoril ka mõni pala esitada.

Seepeale kandiski ta ette ühe oma esimestest viisistatud ja plaadile jõudnud lugudest "Kolm eite" Jaan Kaplinski sõnadele.

Kokku on duubelplaadil 33 laulu ja peaaegu pooled neist loodud Kaplinski sõnadele. Eriliselt tänas Pedajas kolleegi ja teatri dramaturgi Ene Paaverit, kelle pealekäimisel tema sõnul see plaat ehk sünnipäevakingitus (tähtpäev oli tegelikult juba 21. jaanuaril) üleüldse ilmavalgust nägi.

Plaadi andis välja Eesti Draamateater, selle sünnile aitasid kaasa Eesti Kultuurkapital ja Eesti Rahvusringhääling. Algselt trükiti albumit 500 eksemplari.

Ametlikule plaadiesitlusele järgnes pidu, millest peale sünnipäevalapse sugulaste, sõprade ja mitmete heade kolleegide teatrist võttis peaaegu tervikuna osa lavakooli 18. kursus, kelle juhendaja Pedajas oli. Lõpetajatest suure osa kutsus ta Draamateatrisse ning hiljem on nad keskseid osi mänginud mitmes Priit Pedajase legendaarses lavastuses ("Peiarite õhtunäitus", "Mao tee kalju peal".)