NÜÜD VIIEKESI: Indrek Raadiku naise Kirsti lapseootus tuli ilmsiks alles selle aasta algul R2 aastahitigalal. Tegelikult oli kolmanda ühise poja sünnini jäänud vaid paar nädalat. Foto: Meelis Tomson
Inimesed
25. jaanuar 2014, 08:00

Indrek Raadik sai neljanda poja: tahtsime nimeks panna Sebastian, aga lõpuks sai temast Stian Christopher (52)

"Pisipoeg kaalus sündides 3670 grammi ja oli 53 sentimeetrit pikk. Nimeks sai ta Stian Christopher," räägib muusik Indrek Raadik ehk Summer, kelle abikaasa Kirsti tõi neljapäeva öösel ilmale nende kolmanda ühise poja.

"Mulle meeldisid nimed Stig ja Sebastian. Pärast kaksikute sündi pani üks meie sõber oma kaksikule Stigi nime ära. Kui nüüd teada saime, et meil jälle poiss sünnib, siis oli ühe valikuna meil ka Sebastian, aga kui vaatasin oma tutvusringkonnas ja meie elukohas ringi, siis meie majas kuuendal korrusel elab üks Sebastian ja esimesel teine Sebastian," naerab Summer. Seejärel mõtles ta, et Stian oleks iseenesest ka huvitav nimi.

"Siis ma guugeldasin ja tuli välja, et tegemist on päris reaalse nime, mitte tuletisega."

Kui Kirsti ja Indrek ootasid kaksikuid poisse, kes praegu on kaheaastased, kirjutas Indrek telefoni üles igasuguseid nimevariante, mida poegadele panna. "Mul oli kuidagi kõik see info kustutamata jäänud ja Sebastian oli seal kirjas. Nii see liikuma hakkas," räägib Indrek, et nimi on justkui juba aastaid perega kaasas käinud.

Nüüd ongi tema peres kolm poega, kõigil omapärased nimed: kaksikud Keron Dominic ja Revo Nicholas ning pisim mehehakatis Stian

Christopher. Summeril on aga veel neljaski poeg – eelmisest kooselust sündinud Jorke Patrick.

Stian (hääldus: Stiian – K. T) on norra nimi, mille originaalkuju vanas norra keeles on Stigandr, ning sellel on kaks tähendust: "avastaja" ja "kiirelt oma jalgadele". Tänapäeval kasutatakse Norras kaht Stigandr’i varianti – Stig või Stian. "Algul tundus see päris omapärase ja imeliku nimena. Christopher on, nagu ikka, meie pere pühakunimede kiiks," muigab Indrek.

"Olenemata sellest, kas on üks või kaks nime, võiks ikka r- ja s-täht sees olla," ütleb ta. "Püha Christopher oli rändurite ja reisijate kaitsepühak. Kuna Stian tähendab avastajat, siis sobivad need kaks nime omavahel väga hästi kokku."

Eile olid Kirsti ja Indrek pisipojaga veel haiglas ja kõik tunnevad end hästi. "Pisipoeg vaatab mulle oma suurte silmadega otsa ja luksub. Ema tunneb end kenasti. Oleme veel haiglas. Kuna kaksikud sündisid keisrilõikega, siis hoitakse proual veel edasiste komplikatsioonide vältimiseks natuke silma peal," seletab Indrek ja loodab, et nädalavahetusel saavad nad juba koju.

Kaksikud väikevenda veel näinud pole. "Ma arvan, et nad ei hakkagi siia tulema. Kirsti saab ka kaksikutest paar päeva puhata," naerab ta.

Kui Õhtuleht neljapäeval Indrekule helistas, et õnne soovida ja beebiuudiseid küsida, vastas too telefonile rampväsinult ja palus järgmise päevani oodata. "Ärkasin kolmapäeva hommikul kell seitse ja läksin tööle, olin terve päeva seal. Õhtul jätsin veel ühe laste treeningu ära, teine treener aitas hädast välja ja tegi selle üksi, ütlesin, et lähen igaks juhuks koju. Kell pool kaheksa õhtul hakkas meil see triangel pihta. Panime asjad kokku ja läksime haiglasse."

Stian sündis poole viie paiku öösel ning magama sai isa alles neljapäeva hommikul kella 10 paiku. "Mul ei ole probleem sõita jalgrattaga sada kilomeetrit kas või seitse päeva järjest, aga harrastussportlasel nagu mina võib pärast seitsmendat päeva ikka väsimus tekkida. Aktiivne sünnitus kestis umbes poolteist tundi ja see kõik võttis ikka päris läbi," räägib ta, et üks päev venis lausa 26tunniseks.

"Ühelt maalt oli mul juhe ikka nii koos, et heitsin ühe asja peale korra pikali ja sinna ma jäin," tunnistab Indrek ja ütleb, et ei usaldanud enne väljamagamist isegi last sülle võtta.

"Võtsin lapse oma kätele alles reedel. Aga ämmaemandad olid kõik väga toredad ja ilusti abiks," kiidab ta.

Tänusõnad saadab Indrek ka oma kolleegidele. "Saatsin öösel ülemusele lapse sünnikellaaja. Kui ma lõpuks ärkasin, helistasin kolleegile ja tema ütles, et ärgu ma muretsegi – meilid on kõik ümber suunatud ja tööl kõik toimib. Eks ma neljapäeval tegin muidugi telefonis veel mõningad kiired tööasjad ära, aga kolleegid on küll väga abivalmis ja mõistlikud."

Indrek ja Kirsti on tuttavad aastaid – nad töötasid koos firmas Kivilaine ning 5. jaanuaril 2011 abiellusid teisel pool maakera, Austraalias. "Mõned aastad tagasi ma ütlesin, et kui ma abiellun, ei tahaks seda teatud põhjustel Eestis teha – siis hakatakse helistama ja pilte küsima ja kõiki selliseid asju. Ja kuna see Austraalia jooksis nagu ise kätte, tegimegi pulmad hoopis seal," rääkis Indrek toona Õhtulehele. Sama aasta 20. oktoobril sündisid nende kaksikud Keron Dominic ja Revo Nicholas.