ENNE:TV3 reporter Anna-Maria Veidemann-Makko. Foto: Picasa
Inimesed
25. jaanuar 2014, 16:00

Evelin Samuel: soengumuutus käib elumuutustega kaasas (13)

Miks on tuntud inimesed enda stiili muutnud ja mida nende lähedased sellest arvavad?

"Esiti ei julgenud mees mulle seda öelda, kuid hiljem selgus, et olin oma uue soenguga meenutanud talle üht tema kunagist tüdruksõpra," tõdeb Anna-Maria, kes pelgas oma saates "Stiilipäevik" tehtud stiilimuutust isegi emale-isale näidata. "Vanaemale mu sirgendatud juuksed muidugi ei meeldinud, aga muud negatiivset ma kodustelt ei kuulnud."

Praegu emaduspuhkusel viibiv TV3 reporter Anna-Maria Veidemann-Makko (31) osales neli aastat tagasi muutumissaates "Stiilipäevik", kuhu soovitasid tal minna tema kolleegid. "Nad arvasid, et minu liiga väljapeetud ja printsessilik stiil ei sobi uudiste kiire ja ettearvamatu argipäevaga kokku," meenutab ta. "Tõsi, kontorikostüümid, kardiganid ja Lydia Koidula soeng tegid mind tõesti vanemaks, kui toona vanust oli, ja nii läksingi mänguga kaasa."

Kui tavaliselt tehti grungest aristokraat, siis Anna-Maria puhul pidi olema muutus vastupidine. Tulemus oli reporteri jaoks šokeeriv, kuna ta ei tundnud ennast peeglist enam äragi. "Kui ma päeva lõpus oma uut välimust nägin, siis oli üsna kõhedust tekitav tunne. Samas olin elevil, sest muutus oli nii drastiline," jutustab Anna-Maria.

Ta tunnistab, et veel praegugi meenub ta nii mõnelegi just selle saatega seoses, mitte uudistereporterina. "Järelikult oli saade oma mõjususe poolest igati korda läinud."

Seda, et uue välimusega Anna-Mariat oleks kellegagi sassi aetud, ei juhtunud, kuid teda ei tundnud enam ära ka päris mitu tuttavat. "Konkreetselt rääkides – minu toonane boss Sven Soiver ei tundnud mind ära muutumismängu järgsel hommikul. Olime päris mitu lauset vahetanud, kui talle jõudis lõpuks kohale, et see olen mina. Sama juhtus ka TV3 kohvikujuhatajaga ning ka sel päeval linnavolikogu istungi võttel käies sain palju üllatunud pilke ja komplimente," räägib Anna-Maria, et tööl oldi tema muutusest ikka väga elevil.

Mõni aeg pärast imagomuutust naasis ta aga oma endise stiili juurde. "Muutus täitis igati oma eesmärki ehk ma nägin eakohane ja moodne välja, aga mis parata – ma ei tundnud end selles stiilis mugavalt. Ning seda oli ka keeruline säilitada, kuna ma oleksin pidanud terve garderoobi hoobilt välja vahetama ja igal hommikul oma loomult lokkis juukseid sirgendama – mis nendest siis lõpuks järele oleks jäänud," mõtiskleb ta.

Aga täiesti mööda külgi maha stiilimuutus ei jooksnud. Anna-Maria pani nii mõnegi Ženja Fokini antud moesoovituse kõrva taha. Ta hakkas tööl mugavamalt riides käima, kandes teksapükse ja tuunikaid ning rõõmsavärvilisi rõivaid. "Kuigi pidulike ürituste tarvis külastasin ikka vintage poode või laenutasin midagi mõnelt kodumaiselt disainerilt, sest hingelt olen ma rohkem möödunud sajandi naine," ütleb ta.

Kas Anna-Maria oleks kunagi veel nõus enda stiili muutma? "Olen selle peale mõelnud ja võib-olla isegi teeksin seda, sest tahaksin värske emana ikkagi nooruslik ja kena välja näha. Praegu pole aga paraku kolm kuud juuksurissegi jõudnud, kuna aeg on lihtsalt linnutiivul lennanud. Seekord ei piirduks välimuse värskendus siiski uue soengu või riietega: peaksin ka vaeva nägema, et taas vormi saada, sest päris mitu beebiootuse ajal kogunenud kilo oleks tarvis maha võtta. Ühtegi stiilimuutust ma ei karda, pigem läheksin taas mänguga kaasa, sest isegi kui ei peaks välja tulema, siis alati saab ju uut välimust endale sobivaks mugandada. Ka juuksed kasvavad pähe tagasi või saab nende värvi muuta. Kuid vahelduseks koduperenaisele tahaksin nüüd glamuurne välja näha!"

Elise Metsvaht: muutusin rõõmsamaks ja enesekindlamaks

Komisjonikaupluse Trendikas Minni üks juhtidest, Elise Metsvaht, kes on osalenud saadetes "Õhtusöök viiele" ja "Võta või jäta", otsustas enda juuksevärvi muuta 2012. aasta detsembris. "Põhjusi selleks oli kaks: esiteks kasvavad mu juuksed väga kiiresti ja seepärast pidin üks-kaks korda kuus neid värvima, mis oli suhtelist tülikas ja kahjulik," selgitab naine.

Teiseks põhjuseks oli oma äri loomine. "Minu sooviks oli, et mind võetaks tõsiselt," ütleb ta.

"Kui noor blond neiu teeb firma, siis sellesse suhtutakse umbusklikult, sest mida blond tibi ikka oskab. Brüneti puhul on kohe teine arvamus!"

Peale juuksevärvi muutis Elise ka oma riietumisstiili – tuhmid ja heledad toonid said julgemate värvide vastu vahetatud ning ka kulmud tumedaks värvitud. "Stiilimuutus tõi minu ellu palju uusi huvitavaid tutvusi. Ma muutusin palju enesekindlamaks, julgemaks ja rõõmsamaks," räägib Elise ja lisab, et seetõttu tekkis tal soov muuta ka kellegi teise elu.

"Nii sai valitud Trendika Minni klientide hulgast üheteistkümne lapse ema, kes läbis meie käe all muutuse."

Kui alguses olid Elise lähedased tema muutusest šokis, siis mõne aja pärast sai ta vaid positiivset tagasisidet. "Võib-olla paar inimest ütlesid, et blond oli parem, aga emale ja paarile sõbrannale meeldis nii väga, et ka nemad värvisid enda juuksed mõne nädala pärast tumedaks. Sõbrannad mind enam blondina ette ei kujutaks," ütleb ta.

"Seda, et mind ära ei tunta, juhtub siiani, aga alguses oli asi palju hullem. Mõned inimesed on jäänud vaatama ega julge tere öelda, sest ei tea, kas see olen ikka mina. Aga kui neile naeratan, tunnevad nad mu kohe ära," jutustab Elise, kes soovib tulevikus kindlasti veel stiilimuutusi teha.

Eda-Ines Etti: olin tüdinenud olemast blond

Brüneti peaga lauljatar Eda-Ines Etti oli veel aastaid tagasi heledajuukseline. Miks tema oma juuksevärvi muutis?

"Ühest küljest olin lihtsalt tüdinenud olemast blond. Teisalt olen väga enesekriitiline ja lootsin ehk alateadlikult, et muutuste tulemusena jään lõpuks endaga rahule," selgitas ta ajakirjale Anne & Stiil.

"Kuigi selge on see, et juuksevärv meid pikas perspektiivis enesega rahulolevamaks ei muuda: selleks on siiski vaja sukelduda sügavamale enda sisse ja uurida, mis seal paigast ära on."

Nagu me kõik, vajab ka Ines aeg-ajalt muutusi. "Juuksevärv on lihtsalt üks valikus olevatest muutujatest. Samamoodi on võimalik muuta oma riietust, tavapärast teed tööle või kohvikuid, kus istumas käid. Iga pisike samm rutiinist välja toob ellu pisut uudsust ja teistmoodi koloriiti."

Inese sõnul vaid juuksetooni muutmisega täiesti teistsuguseks muutuda ei saa, aga õnnestunud toonimuutuse või lõikusega võib kasvada enesekindlus ja rahulolu oma peegelpildiga. "Vahel oleme igapäevaelus oma töö, pere ja muredega nii hõivatud, et unustame märgata iseennast, seda, kui erilised me oleme," tõdes ta.

"Selline pisike muutumismäng võib tõugata enese positiivse taasavastamiseni."

Evelin Samuel: teised toonid ei näi mulle enam sobivat

Kunagine eurolaulik Evelin Samuel on blond olnud juba kümmekond aastat. "Nagu naistel ikka – soengumuutus käib kaasas elumuutustega. Üks etapp sai läbi ja algas uus, nagu hiljem selgus – seotud pere ja lastega," tunnistab naine.

"Ümberkaudsetel võttis paar aastat aega, enne kui nad mind blondide juuste alt ära hakkasid tundma. Mõned korrad selle kümne aasta jooksul olen proovinud juuste tooni muuta, aga ilmselt pole see eluetapp veel läbi saanud – teised toonid ei näi enam sobivat."

Rebecca Kontus: mul oleks alanud nagu uus elu!

Laiemale publikule Eurovisioni lauluvõistlusel osalemisega tuntuks saanud brüneti peaga lauljatar Rebecca abiellus 2007. aastal oma kauaaegse sõbra Veikoga, kuid mõned aastad hiljem nad juba lahutasid. Naine tõdes, et kuigi see oli kurb sündmus, tuleb oma eluga edasi minna, kirjutas 2010. aasta septembris ajakiri Naised.

"Mul on alanud nagu uus elu. Loomulikult on lihtsam teha seda, millega oled harjunud. Mõnikord lepid olukorraga ega muuda midagi, aga alati nii ei saa," rääkis ta.

Koos uue algusega lõikas Rebecca maha ka oma pikad tumedad juuksed ning mõne aja pärast värvis need plaatinablondiks.

Ivo Reinok: varem peeti mind tihti tüdrukuks

Ka sarjast "Ühikarotid" tuntuks saanud Ivo Reinok on katsetanud mitmesuguseid juuksestiile. 2011. aasta juulis tunnistas ta ajakirjale Anne & Stiil, et teda on pikkade juuste tõttu sageli lausa tüdrukuks peetud. "Ühel hetkel muutus see väljakannatamatuks ja asutasin end juuksurisse. Enne veel mõtlesin juustest mälestuseks pilti teha. Ja isegi fotograaf pidas mind tüdrukuks," räägib ta. Reinok tõdeb, et talle on koguni öeldud, et tal on naiselikud näojooned ning ta võiks olla ilus naine. Peale mõneajast lühikeste juustega olemist kasvatas ta need aga jälle pikaks ning kannab õlgadeni ulatuvaid kiharaid siiani.