Tõnis Erilaid Foto: KALEV LILLEORG
Blogid
24. jaanuar 2014, 07:00

Kuidas Kingissepp Eestis kuldrublasid kulutas (2)

Eesti sõjaväeluure ja kaitsepolitsei agendi Andres Puri käsikiri kommunistlike tegelaste kohta räägib Anvelti ja Kingissepa mahhinatsioonidest Nõukogude Venemaal ja Eestist kokku riisutud vara omastamisest.

12 puuda kulda ja hõbedat ja muud vara viinud Viktor Kingissepp koos seltsilistega laevaga Helsingisse. Kui aru hakatud pärima, öelnud Kingissepp: kõik kulla, hõbeda, väärtasjad ja muu vara unustasime voorimehe peale, kes juhust kasutades ühes kõigega põgenes." Pärast vangis istumist olla Kingissepp tunnistanud, et vara on tallel ja saab tulevikus agitatsiooni peale Eestis kasutatud. Ta jäänud aga kõigest ilma, kui läks enne Eestisse põranda alla tulekut Helsingisse vara võtma. Sealsed "ustavad kommunistid" olid kulla ja ehted rahaks teinud ning Ameerikasse põgenenud.

Palju Puri jutus tõde, ei tea ma mitte. Aga justkui järelkajana on 24. jaanuaril 1923, juba pärast Kingissepa tabamist ja kiirkorras hukkamist, Päevaleht kirjutanud: "Kommunistid V. Kingissepa kaudu 400 000 kuldrubla kihutustööks Eestisse saatnud." Eesti tollases vääringus teeb see 70 miljonit marka. Kingissepp olla lehe andmeil kurtnud: iga väiksema liigutuse eest pidi maksma. Ideelisi tegelasi ei ole Eestis peaaegu sugugi leidunud.

Ise kasinuses elades jaotas Kingissepp toona tõesti raha heldel käel.