Foto: SXC
Raha
23. jaanuar 2014, 15:34

PANGAD MURES: kas ühisrahastamine viib laenukliendid?

Ühisrahatus pole enam kaugeltki pelgalt algajate artistide võimalus hankida oma esimese plaadi väljaandmiseks raha, vaid seda kasutavad järjest enam ka ettevõtted. Pangad kardavad, et ühisrahastuse arenemisel hakkavad kaduma nende laenukliendid.

Soome veebiportaal Suppilo.fi kogus eelmisel sügisel ühisrahastusportaali Invesdor abil ühtekokku 133 000 euro ulatuses investeeringuid. Portaali tegevjuhi Harri Eskelini sõnul olid mõned inimesed ja ettevõtted avaldanud soovi investeerida juba varem nende keskkonda, mistõttu ühisrahastamine oli selleks kõige lihtsam ja ausam meetod, edastas Taloussanomat.

Kuid Suppilo.fi on vaid üks näide paljudest edukatest ühisrahastusprojektidest, mis Soomes on viimasel ajal läbi viidud. Neist kuulsaim on ehk ulmefilm "Iron Sky", mida osaliselt rahastati samuti ühisrahastuse kaudu.

Ekspertide väitel jagunebki ühisrahastus peaasjalikult kaheks: kas eelmüügi- või osakupõhiseks. Osakupõhist ühisrahastust ongi hakanud järjest enam kasutama firmad, kes vajavad lisakapitali, kuid  pole seda seni erinevatel põhjustel saanud.

Kuigi eksperdid leiavad, et ühisrahastuse areng ei muuda oluliselt praegust krediiditurgu, vaid on pigem täiendav rahastamisallikas, on pangad taoliste arengute pärast ilmselgelt mures.

Soome finantsettevõtete katusorganisatsiooni Finanssialan keskusliitto hinnangul ei peaks ühisrahastust pakkuvad keskkonnad saama konkurentsieelist pankadega, kus on rahastamistingimused väga täpselt paika pandud.