Steve McQueeni (paremal) filmi „12 aastat orjana“ peaosatäitja Chiwetel Ejiofor (vasakul), kes kandideerib Ameerika Filmiakadeemia parima meesnäitleja auhinnale. Keskel filmi produtsent Brad Pitt. Foto: Reuters / Scanpix
Film
23. jaanuar 2014, 09:15

Kihlveokontorite hinnangul võidab parima filmi Oscari orjadraama

Ameerika filmiakadeemia 86. Oscari auhinnagala toimub 2. märtsil Los Angeleses. Võitluses parima filmi tiitlile peavad kihlveokontorid soosikuks ajaloolist draamat "12 aastat orjana" ("12 years a slave"), kuid häid võimalusi on ka uhke näitlejaansambliga kelmilool "Ameerika afäär" (American hustle") ning kosmoseseiklusel "Gravitatsioon" ("Gravity").

Lavastaja Steve McQueeni "12 aastat orjana" viib vaataja Kodusõja-eelsesse Ameerikasse, kus vaba mustanahaline peategelane Solomon Northup (Chiwetel Eijofer) röövitakse ja müüakse orjatööle Lousiana puuviljaistandusse. Sügavsüngetes toonides film on pälvinud kriitikutelt tunnustust meeldejäävate näitlejasoorituste ja tugeva lavastajatöö eest. Film on Oscarile nomineeritud üheksas kategoorias, selle võidukoefitsient on Unibeti kihlveokontoris 1,45, edastas Eumedia OÜ.

Sellegipoolest peab näitleja ja filmisõber Anti Reinthal seda parima filmi kategoorias veidi ülehinnatuks. "Eks need koefitsiendid peamiselt Kuldgloobuste tulemuste põhjal koostatakse ja temaatika poolest sobib orjafilm kindlasti ka Oscari-võitjate profiiliga, aga ise hoian pöialt pigem "Ameerika afäärile".

Samuti on vanameister Martin Scorsese "Wall Streeti hunt" ("The Wolf of Wall Street") maruhea lugu," kommenteeris Reinthal.

Nii "Ameerika afäär" kui "Gravitatsioon" on mõlemad nomineeritud kümnes kategoorias, kuid nende võimalusi kuldmehikese võitmiseks hindab Unibet märgatavalt madalamalt, sest koefitsiendid on vastavalt 3,5 ja 4,5.

David O. Russelli kaasahaarav krimidraama "Ameerika afäär" on tänavu ainuke "kuldsele viisikule" (parim film, parim režissöör, parim meespeaosa, parim naispeaosa, parim stsenaarium) kandideeriv film. Viimati sai viie tähtsaima Oscari võitmise vägiteoga hakkama 1992. aastal "Voonakeste vaikimine" eesotsas unustamatu Anthony Hopkinsiga doktor Hannibal Lecteri rollis.

Seevastu Alfonso Curaroni põnevik "Gravitatsioon" viib vaatajad kaaluta olekus lahtihargnevasse ellujäämisheitlusesse, mille kinematograafilise ilu kiitmisel kriitikud ülistussõnu säästnud ei ole.

Parima lavastaja tiitlile kandideerivad tavapäraselt parimate filmide režissöörid ning seegi kord oleks äärmiselt suureks üllatuseks, kui Oscar läheks väljaspoole kolmikut Cuaron-McQueen-Russell.

Parima meesnäitleja tiitlit jahib rolli eest filmis "Elujanu" ("Dallas buyers club") juba Kuldgloobuse võitnud ja esmakordselt Oscarile nomineeritud Matthew McConaghey. Kõige ohtlikumateks konkurentideks on Chiwetel Eijofer ja Leonardo DiCaprio ("Wall Streeti hunt").

Parima naisnäitleja kategoorias on suursoosikuks Woody Alleni filmis "Kurb Jasmine" ("Blue Jasmine") eluraskustesse sattunud New Yorgi seltskonnadaami kehastav Cate Blanchett, sest temale panustades saab võidu korral kõigest viieprotsendilise tootluse.

Üllatuseotsijatel tasuks kaaluda Sandra Bullocki ("Gravitatsioon") ja Amy Adamsi ("Ameerika afäär") peale panustamist. Reinthali lemmikuks on aga hoopis filmimaailma grand old lady Meryl Streep. "Streepi neljas Oskar oleks uskumatult tore üllatus. Ega see kuigi tõenäoline ei ole, aga seda suurem oleks minu rõõm," lisas Reinthal.

Parima võõrkeelse filmi soosikuks on PÖFF-il peaauhinna võitnud "Kohutav ilu" ("La grande bellezza"). Peamiseks takistuseks Paolo Sorrentino fellinilikule visuaalfilmile võib aga saada taanlaste sotsiaaldraama "Jaht" ("Jagten") võrratu Mads Mikkelseniga peaosas.