Lauri PihlapFoto: Arno Saar
Saund
23. jaanuar 2014, 07:00

Lauri Pihlap: "Kavatsen teha muusikat, kuni jõudu, hääl ja nägu veel on!" (37)

"Seda tuleb mul ikka ette, et inimesed küsivad, miks ma nii vähe tegutsen ja kas ma üldse esinen," tunnistab laulja Lauri Pihlap, kelle esimesest sooloalbumist on möödas üle kuue aasta.

"Püüan neile siis selgeks teha, et loomulikult tegutsen. Muusika ongi minu töö ja ainukene leib!" kinnitab Lauri, kes avaldas pärast peaaegu kaheaastast vaheaega uue loo, millega võistleb "Eesti laulul".

"Ma esinen niipalju kui võimalik. Arvan, et väga paljud muusikud teenivad oma igapäevaleiva just selliste esinemistega, mida välja ei reklaamita. Väikesi ülesastumisi kinnistel üritustel on palju rohkem kui suuremaid kontserte, mille kohta levib sõna üle terve riigi. Sealt tulevadki need küsimused, miks sa nii vähe teed ja miks sust üldse midagi kuulda ei ole," seletab ansambliga Soul Militia tuntuks saanud Lauri Pihlap, kes tegutseb sooloartistina 2007. aastast.

"See on ühtpidi mõistetav, aga vahel ka natuke kurb. Jääbki mulje, et muudkui teed ja teed, aastad lähevad, aga keegi ei märka," ütleb ta mõtlikult.

Seni edukaim lugu on Grapsi kaver

Suuremaid ülesastumisi toob tavaliselt juurde uus album, teab Lauri. "Ma olen oma teise stuudioalbumi materjaliga vahelduva eduga tegelenud juba mõni aasta. Olen eri aegadel välja lubanud, et nüüd see plaat tuleb, aga ikkagi ei ole tulnud," möönab ta.

"Paraku on plaaditegemisel igasuguseid nüansse: palju sõltub sellest, milliste tiimidega sa koostööd teed, millised on sinu ressursid ja võimalused. Kuna ma olen laias laastus üksiküritaja ja vastutan kogu asja eest ise, siis on ei-me-ette-tea-olukordi kogu aeg," tõdeb laulja.

Enne, kui tema "Eesti laulu" võistluslugu "Lootus" aastavahetusel singlina välja tuli, avaldas ta viimati uue loo 2012. aasta märtsis. Lauri toob välja, et säärane peaaegu kaheaastane paus oli tosina aasta jooksul esimene: "Kui me arvestame Soul Militia ajast praeguseni välja, siis olen ma bändiga ja sooloartistina iga aasta kohta paar singlit välja andnud. Viimane aasta oli erand."

Ta otsustas, et ei mingit singlit, kuni sellele pole peagi järgnemas albumit.

"Nii kujunes välja selline rahulikum aeg, kuid suvel tuli uus tuhin peale. Salvestasime ja produtseerisime Semyga (bändikaaslase Sergei Morguniga Soul Militiast – K. A.) pingsalt uut materjali. Peale seda tekkis tunne, et nüüd oleks tõesti aeg album kokku panna. Olen üsna lõpusirgel: paar-kolm lugu oleks vaja veel purki panna. Kuupäevi ma välja ei käi, aga kui sel aastal ka ei ilmu, siis tõenäoliselt ei ilmu üldse!" naerab Lauri. Tegelikult sihib ta juba kevadet. "Kuus ja pool aastat kahe plaadi vahel on väga pikk aeg," tõdeb laulja, kes üllitas esikalbumi "Split Personality" 2007. aasta lõpus.

Tema seni edukaim singel on uusversioon Gunnar Grapsi loost "Tühjad pihud", millega ta 2012. aasta algul raadiotes laineid lõi. "See oli minu jaoks natuke irooniline, et edukaimaks osutus just kaver, kuigi tunnen, et ma olen sellesse loosse omajagu panustanud ja loomulikult oli mul väga hea meel, et sellel hästi läks," ütleb ta ja meenutab, et kui kolmikalbumi "Gunnar Graps ? tribuut" kokku pannud Jaak Ahelik tema poole pöördus, palus ta kohe reserveerida enda jaoks just "Tühjad pihud".

"See on minu läbi aegade lemmiklugu Grapsilt," põhjendab Lauri, kes andis laulule omanäolise kuue koos bändikaaslase Kaido Põldmaga.

Samas loodab Lauri siiralt, et mõni tema oma sulest pärit laul trumpab kaveri üle.

Kui bändiga oli vastutus ühine, siis soololauljana lasub see täienisti tema õlgadel: "Olen võtnud nõuks oma muusika ise – kas üksi või kellegagi koostöös ? kirjutada ja produtseerida. Kui läheb hästi, siis võin endale vastu õlga patsutada ja öelda: tubli töö! Kui läheb kehvemini, siis kratsin kukalt, mõtlen järele, mis ma olen valesti teinud, süüdistan iseennast ja teen paremini."

Proovinud ka laevatööd

Ehkki loomingulises töös ei ole iial edugarantiid, pole Lauri B-plaani veel käiku lasknud. "Eks mingisugused varuvariandid ikka ole, aga ma ei hakka neid välja hüüdma. Kui tarvis, siis tuleb need realiseerida, aga ega see niisama lihtne ole. Igas vallas on tarvis ennast tõestada. Esialgu kavatsen teha muusikat täpselt niikaua, kuni jõudu ja häält ja nägu veel peas on," lubab ta.

"Võin ausalt öelda, et väike paanikaalge on kusagil ajusopis alati olemas," tunnistab Lauri.

"Mida rohkem aeg edasi, mida rohkem tuleb vanust juurde. Oleneb ka ajast – vahel on olemine positiivsust täis ja tundub, et kõik on alles ees, vahel on tunne, et nüüd on viimane piisk karikas ja mis küll edasi saab. Aga sellised muusikud ongi! Me saame muremõtetest suhteliselt kiiresti üle ja töötame edasi."

Kas Eestis jagub rütmi ja bluusi stiilis muusikale piisavalt kuulajaid? Laurit üllatab, et seda sageli alternatiivseks peetakse, sest modernne rütm ja bluus on popmuusika haru. "R’n’b on Eestis piisavalt kuum teema juba peaaegu kümme aastat: korraldatakse r’n’b ja hiphopi-pidusid, seda mängivad peavooluraadiojaamad. Minu jaoks on müstika, et inimesed räägivad sellest veel kui millestki eksootilisest. Küsimus on pigem selles, miks meil sellist muusikat rohkem ei tehta," arvab Lauri.

Liis Lemsalu on selles vallas küll uued tuuled puhuma pannud. Liisi debüütalbumi loo "My Time" kirjutas ja produtseeris just Lauri, kes loodab edaspidi laulukirjutajana ka rohkem artistidega koostööd teha.

Neli viimast aastat on Lauri andnud peamiselt akustilisi kontserte koos kitarristi Priit Jäägeriga. Koos Marilin Kongo ja DJ MPV-ga on ta esinenud ka teispool lahte. "Umbes poolteist aastat tagasi tegime Soome–Rootsi laeval mõnda aega kolmekesi hitiprogrammi. Poolteist kuud laevatööd tehes saime päris palju pakkumisi ka Soome pinnal esinemisteks," jutustab Lauri, kes ei välista, et triot saab millalgi kuulda Eestiski.

Loodab sooloartistina Eurovisionile jõuda

Lauri on Eurovisioni lauluvõistluse maigu suhu saanud kahel korral, lauldes 2001. aastal tausta Tanel Padarile ja Dave Bentonile ning mullu Birgit Õigemeelele. Mees ei salga, et tal on tekkinud kihk korra ka solistina suurel konkursil ära käia. "Loomulikult! Kuigi see ei ole mu elu suurim eesmärk, oleks muidugi suur asi sooloartistina Eurovisionile jõuda. Olen saanud kahest Eurovisioni kogemusest piisavalt positiivse laengu. Olenemata sellest, kui kummaline see võistlus võib mõneti tunduda, on tegemist ülimalt mastaapse üritusega," kiidab laulja.

Kahel korral on Lauri Eurovisionile pürginud Soul Militiaga, 2009. aasta "Eesti laulul" ka solistina. Esimest korda võistleb ta eestikeelse looga.

"Viimasel ajal ongi lõviosa materjalist olnud eestikeelne," kinnitab ta.

Helge sõnumiga laulu "Lootus" kannab ta ette koos taustalauljate Semy, Dagmar Oja, Bert Pringi ja Susan Lilleväliga – koos kahe viimasega laulis ta 2000. aastate algul ansamblis Family. "Väga suur rõõm on jälle midagi koos teha!"

Ansambel Soul Militia püsib puhkusel

Kahe aasta eest naasid Lauri Pihlap, Sergei Morgun ehk Semy ja Kaido Põldma Soul Militiana pärast viieaastast pausi areenile. Pärast "Eesti laulu" konkurssi taandusid nad taas.

"Kui meil bänditegemine vaiksemaks jäi, siis ega meie koostöö lõppenud. Aitasime üksteist sooloprojektide juures. Paar aastat tagasi oli kõigil tung, tahe ja nälg taas kolmekesi midagi teha. Me leidsime tol momendil aja, et stuudios kokku saada ja koos muusikat kirjutada. Oli ka väljundeid oma lugude esitamiseks," meenutab Lauri.

"Pärast "Eesti laulu" hoog rauges, vajusime igapäevarutiini tagasi. Me tegime küll suvise bändilaagri, millel oli tulemusi. Materjali, mida ette kanda, jaguks küll. Aga kui bändi teha, siis peaksime kõik sellele piisavalt aega pühendama. Bändi ei saa poolikult teha. Praegu oleme oma eludega aga sealmaal, et on palju muid kohustusi, millest ei saa ühtäkki loobuda. Näiteks Semyl on oma tantsukool. Sel hetkel ei mänginud bänditegemine pikemas perspektiivis välja," selgitab ta, kuid märgib: "Me ei ole endiselt oma uksi kinni löönud. Kui me jälle tunneme, et on tahtmine ja võimalus ühist aega leida, küll siis teeme veel."

Kolmik on sõbrad ka eraelus. "Meie nii-öelda professionaalsed tegemised ja sõprus on täiesti läbipõimunud. Viimasel suvel tegime Semyga koos kaasa Vanemuise kontsert-tantsuetenduses "Thriller – A Tribute to Michael Jackson".

Hiljem läksin mitmeks nädalaks tema juurde Saaremaale muusikat tegema, samas nautisime suvist ilma ja käisime rannas. Kõik kolmekesi saame paraku kokku harvem, sest kõigil on aega eri hetkedel," räägib Lauri.