Grete PaiaFoto: Arno Saar
Inimesed
21. jaanuar 2014, 07:00

Eksaminand Grete Paia: "Kõige paremat tulemust tahaksin saada eesti keeles." (14)

"Kuna sel aastal rakendus uus õppekava ja väga midagi valida ei saa, siis on mul kolm kohustuslikku eksamit – eesti keel, inglise keel ja matemaatika. Lisaks uurimistöö, mille tegin juba kümnendas klassis ära, ja kooli valikeksam," tutvustab oma gümnaasiumi lõpueksameid Kuressaare gümnaasiumi abiturient, lauljatar Grete Paia.

"Valikeksamiks võtsin ühiskonnaõpetuse. Läbisin eelmisel aastal Tartu Ülikooli teaduskooli kursuse "Sissejuhatus sotsiaal- ja poliitilisse filosoofiasse", mis toetab väga ühiskonnaõpetuse koolieksamit," seletab Grete.

Uurimistöö teemaks oli tal "Indigolapsed – nende olemus ja respekteerimine 21. sajandi ühiskonnas".

"See on küllaltki süvapsühholoogiline teema ning mulle see meeldib," ütleb Grete ja tunnistab, et mõtles tükk aega, millest uurimistöö teha, sest ideid oli palju.

Kuna teda on alati paelunud psühholoogia, siis suund oli enam-vähem selge.

"Läksin raamatukogus psühholoogia riiuli juurde ja hakkasin vaatama, mida seal huvitavat on. Mulle jäid indigolaste raamatud silma ja mõtlesin, et kuna materjali selle kohta on, siis võiks ju proovida," räägib Grete lisab, et uurimistöö võttis kõvasti aega ja energiat ning kevadel ei tahtnud ta lõpuks oma kirjutist enam nähagi.

"Aga kui see viimaks valmis, oli küll superhea tunne, et jee, sain hakkama!"

Suur töö kandis vilja ja Grete sai hindeks viis.

Ühtki ees ootavat eksamit ta ei pelga. "Kõige paremat tulemust tahaksin ma saada eesti keeles, kuna eesti keel ja kirjandus on mind alati huvitanud."

Matemaatika vastu pole tal samuti midagi ning kui ta oleks saanud ise eksameid valida, siis oleks ta ehk matemaatika kasuks otsustanud.

"Väga paljud erialad ülikoolis nõuavad sisseastumiseks matemaatikaeksamit ja seda läheb üldse palju vaja, seega kahjuks või õnneks matemaatikast mööda ei pääse," naerab Grete, kes on juba alustanud eksamiteks valmistumist.

"Kuna pendeldan pidevalt Tallinna ja Kuressaare vahet ning koolitundides jõuan käia üsna vähe, olen juba vaadanud matemaatikaga seonduvaid asju ja lugenud päris palju raamatuid eesti keele eksamiks. Eks see ole üks pikk protsess ja varsti hakkabki see pingeline eksamiperiood pihta."

Seda, mida Grete ülikoolis tudeerida tahab, ta veel ei tea. "Arvatavasti võtan vaba aasta just nimelt selleks, et muusikaga tegelda ja enda jaoks selgeks mõelda, mida ma tahan õppima minna ja millisesse kooli. See on ikka uskumatult keeruline otsus ja ma ei ole ainus, kes selle probleemiga maadleb."