Jakko Maltis, Mikko Maltis, Mait Maltis Foto: ALO SIIAK
Saund
17. jaanuar 2014, 18:56

Jakko Maltis "Eesti laulu" võistlusloost: Mait on väärikas eas ja see on teema, millest sobib tal laulda (28)

"Laulu idee tuli suvel, kui pakkusin välja, et Maidul võiks olla värske kõlaga positiivne laul. Tegin algse versiooni, et anda teistele aimu, mis suunas liigume ning sealt edasi stuudiosse lindistama," kirjeldab "Eesti laulul" osaleva loo "Elu" autor Jakko Maltis.

Algselt polnudki plaanis lugu Eurovisionile püüdlema saata – mingit arutelu sel teemal ei toimunud. "Kuid alles nädal enne tähtaega ütles naine, et ma võiks laulu saata "Eesti Laulule". Panin loo plaadile, saatsin ära ja üllatus-üllatus," rõõmustab Jakko 20 parima hulka pääsemise üle.

Veelgi enam – Jakko oma isalt Maidult võistlusel osalemiseks tegelikult luba ei küsinudki.

Pani Taukari kaasa laulma

"Mõningad otsused ei vaja pikemat arutelu ja kui tulemus nõuab edasist tööd, siis tuleb sellele vastavalt tegutseda. Ma teadsin ette, et tal [Jakko isal Mait Maltisel – L.M.] pole midagi selle vastu ja kokkuvõttes on see "Ah Sa Maidule" hea reklaam tutvustada uut muusikat," jutustab Jakko.

Ta on arvamusel, et selline laul nagu "Elu" on isale sobilik. "Nagu pealkiri ütleb, räägib laul elust. Mait on väärikas eas ning see on teema, millest sobib tal laulda ja rääkida," sõnab Jakko.

Oma eeliseks teiste võistluslugude ees peab Jakko laulu ja lavalise koosluse kombinatsiooni, mille tulemus peaks tema sõnul olema energiline ja kaasahaarav.

"Testisin lugu nädalaid tagasi Karl-Erik Taukari peal, olles teel esinema. Mängisin talle loo ette ning viis minutit hiljem laulis Taukar loo refrääni algust peast. See toimus kaks päeva enne "Eesti Laulu" tähtaega ning see pani mõtlema, et äkki tõesti võiks loo konkursile saata," meenutab Jakko.

"Laul erineb sellest mida Mait on varem teinud ja kui edasi ei pääse, siis ei juhtu ka midagi," kinnitab lauluautor.

Varasemalt on Jakko Maltis püüelnud "Eesti laulule" 1999. aastal lauljana ning 2011. aastal heliloojana.