TÕUSEV VENE FILMITÄHT: Paljude kriitikute arvates mõjub noor Rinal Muhametov D’Artagnanina veenvamaltki kui Mihhail Bojarski Vene kultusfilmiks saanud «Kolmes musketäris». Foto: ITAR-TASS
Inimesed
15. jaanuar 2014, 07:00

Bojarski uue "Kolme musketäri" režissöörile: "Serjoga, ära filmi! Lase mul lõpuni särada…" (8)

"Serjoga, ära filmi! Lase mul lõpuni särada! Tahan surra ekraanil, Prantsuse marssalikepp käes, D’Artagnani kostüümis," palus legendaarne vene näitleja Mihhail Bojarski režissöör Sergei Žigunovil "Kolme musketäri" uusversiooni filmimisega oodata.

"Kui me filmisime "Kuninganna Margot’d" (1996. aastal Alexandre Dumas’ ainetel valminud teleseriaal), lubasin ette võtta ka "Kolm musketäri"," meenutab režissöör Sergei Žigunov, kuidas ta teatas Mihhail Bojarskile oma plaanist teha kultusfilmist uus variant. "Tema ütles mulle: "Serjoga, ära filmi! Lase mul lõpuni särada! Tahan surra ekraanil, Prantsuse marssalikepp käes, D’Artagnani kostüümis," rääkis Žigunov raadiojaamale Ehho Mõskvõ antud intervjuus.

"Armastan teda väga ja võtsin hoogu maha. Hiljuti kohtasin teda Kiievi lennujaamas ja küsisin: "Miša, kas oled lõpuni mänginud?" Ta vastas: "Jah!"," meenutas Žigunov juhuslikku kokkusaamist Bojarskiga, kellele ta pakkus filmis ka väikest rolli – D’Artagnani isa. Näitleja oli aga pakkumise tagasi lükanud – osa olevat liiga väike.

2013. aastal filmitud "Kolm musketäri" esilinastus Pervõi Baltiski telekanalil 3. jaanuaril. Filmil on kaks versiooni: esimene on mõeldud kinodesse täispika filmina, teine jookseb 10-osalise seriaalina teles.

Žigunov on "Kolme musketäri" valinud Vene näitlejate noore põlvkonna säravaimad esindajad: Athost mängib seriaalidest tuntud Juri Štšursin, Porthost Aleksei Makarov, keda Eesti televaataja teab krimisarjast "Kamenskaja", ja Aramist Pavel Baršak. Pahelist Mileedit mängib Jekaterina Vilkova, kes samuti tuttav "Kamenskajast". Prantsusmaa kuninganna osas näeb Andrei Mironovi tütart Maria Mironovat. Vanima põlvkonna tähtedest nõustus uues filmis osalema Vassili Lanovoi.

Kokutav D’Artagnan

Peategelase ehk D’Artagnani ossa valis režissöör Rinal Muhametovi. "Ta on erakordselt andekas ja mitmekülgne," kiidab Žigunov alles mullu Moskva Akadeemilise Kunstiteatri stuudio lõpetanud näitlejat.

"Ta tantsib ja laulab, ja kui te teaksite, kui sportlik ta veel on!"

Et Muhametov isegi tsirkuses on esinenud, seda Žigunov ei teadnud.

Režisööri sõnul kokutab see näitleja aga nii tugevalt, et ta ei mõista, kuidas noormees üldse teatrikooli vastu võeti. Muhametov on öelnud, et luges vastuvõtukomisjoni ees ühte valmi tervelt veerand tundi…

Kriitikutel hulk küsimusi

Kõigest hoolimata on Žigunov noorest näitlejast vaimustatud. "Ilma temata poleks olnud ka mõtet seda filmi teha. Midagi poleks välja tulnud," ei kahetse režissöör oma valikut.

"Ta tuli esimesena ja ma võtsin ta kohe vastu. Kui ma hakkan valgustajate peale karjuma, siis ta esimese duubli ajal kogeleb, aga kaadris ei kokuta peaaegu üldse ja filmis ei pane seda keegi tähele," usub Žigunov.

Režissööri arvates on väike kõnedefekt omamoodi võluvgi: "Kogelemine kukub tal väga loomulikult välja. Ta on üldse erakordselt loomulik näitleja."

Peale selle, et D’Artagnan veidi kokutab, on ta Žigunovi filmiversioonis ka süütu. Režissööri arvates on loogiline, et provintsist pärit noormees pole naistega lähemalt tutvust teinud. D’Artagnani süütuse tõttu ei taha teised musketärid temaga võideldagi.

Ehkki Žigunov plaanis Alexandre Dumas’ romaani võimalikult täpselt järgida, on ta kriitikute arvates lisanud liiga palju omapoolseid detaile. Näiteks ei ole täispikas filmiversioonis musketäridel teenreid, Austria kuninganna Anna kleidil lendlevad arvutigraafika abil loodud liblikad ning Mileedi ja Athos söövad koos viimast õhtusööki ja suudlevad. Paljude kriitikute arvates on Žigunovi musketärid ülearu energilised ning süžee liiga dünaamiline. Ka ei saa kriitikud aru, miks oli Žigunovil tarvis osale tegelastele uusi iseloomuomadusi külge pookida.

Seevastu jagub kiitust filmi kostüümidele, võitlusstseenidele ja kasutatud eriefektidele. "Kõik on kvaliteetselt ja hästi filmitud," rõhutas kriitik Roman Nossiko, et kindlasti ei teinud Žigunov haltuurat.

Kiita on saanud ka D’Artagnani kehastav noor Muhametov, kes mõjuvat mõnes mõttes ehk pareminigi kui Bojarski, kes ei olnud noorukest D’Artagnani mängides enam esimeses nooruses.