12 AASTAT KANNATUSI: Filmi peaosatäitja Chiwetel Ejiofor kandideeris draamakategooria parima meespeaosatäitja Kuldgloobusele. Ta on üks soosikuid ka märtsis Oscarite jagamisel. Foto: AP/Scanpix
Film
14. jaanuar 2014, 07:00

"See oli film, mida ma näha tahtsin, aga mida mitte keegi ei teinud." (8)

"12 aastat orjana" pälvis parima draama Kuldgloobuse.

Ehkki Steve McQueeni linateosele "12 aastat orjana" ennustati tervet sületäit Kuldgloobusi, paistis pühapäeva õhtul auhinnagala edenedes ühel hetkel, et võimas tõsielufilm jääbki tähelepanuta. Siis aga tuli väärikas Kuldgloobus parima draama kategoorias, mis annab põhjust ka samaväärse Oscari lootmiseks.

1969. aastal sündinud Briti režissööri McQueeni senised mängufilmid "Nälg" ja "Häbi" on noppinud terve hulga auhindu. Uudisteos, kriitikutelt ohtralt kiitust kogunud "12 aastat orjana", põhineb Solomon Northupi samanimelisel autobiograafial aastast 1853.

"Minule oli see raamat nagu Anne Franki päevik."

Northup oli vaba mustanahaline mees New Yorgi osariigis, kahe lapse isa, osav puusepp ja viiuldaja, kes 1841. aastal meelitati valeliku tööpakkumisega Washingtoni, rööviti ja müüdi orjaks. Järgmise tosina aasta jooksul käis Northup Louisiana istanduseomanike seas käest kätte ning pidi kannatama pööraseid piinu, enne kui jälle vabaks sai.

"See oli film, mida ma ise näha tahtsin, aga mida mitte keegi ei teinud," seletas 1980. aastal vähki surnud USA filmitähe Steve McQueeni nimekaimust lavastaja sügiseses intervjuus.

Õigupoolest tekkis McQueenil idee vändata film orjanduse võrku kistud vabast mustanahalisest mehest juba enne, kui ta Northupi memuaaridest kuulnudki oli. Raamatu leidis tema abikaasa. "Olin täiesti vapustatud. See oli nagu välgunool taevast. Samal ajal olin enda peale päris pahane, et ma seda raamatut ei teadnud."

Ent seda teadsidki vähesed. McQueen võrdleb Northupi memuaare juudi koolitüdruku Anne Franki päevikuga. "Elan Amsterdamis, kus Anne Frank on rahvuskangelane. Ta pole ainult rahvus-, vaid ülemaailmne kangelane. Minu jaoks oli see raamat nagu Anne Franki päevik, mis on 97 aastat varem kirjutatud – otsesest allikast pärit orjapõlvekirjeldus."

Õigupoolest on Northupi mälestused juba korra ekraanile toodud – kolmkümmend aastat tagasi vändati raamatu põhjal telefilm "Solomon Northupi eksirännak", peaosas Avery Brooks, hilisema krimisarja "Spenser" täht. McQueen valis peaossa Briti näitleja Chiwetel Ejiofori ("Dirty Pretty Things", "Armastus on see", "Inimlapsed"). Jõhkra orjapidaja Edwin Eppsi rollis on McQueeni varasemate filmide staar Michael Fassbender, teistes osades Lupita Nyong’o, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Paul Dano jt.

Peaosatäitja: "Tantsisime kummituste seltsis."

Võtted toimusid 2012. aasta suvel Louisiana osariigis New Orleansi lähistel neljas ajaloolises suhkru- ja puuvillaistanduses, mille kaunis arhitektuur ja maaliline loodus pakkusid lavastajale uusi mõtteid ja kujundeid. "Üks kõige jubedamaid asju leidis aset ühes kõige ilusamas kohas," nendib McQueen, kes leidis inspiratsiooni ka Hispaania kunstniku Francisco Goya vägivaldsetest ja ometi kaunitest maalidest.

Võtetel kasutatud Magnolia istandus asus vaid paari kilomeetri kaugusel Northupi ühest piinlemispaigast. "Käegakatsutav oli tunne, et tantsime kummituste seltsis," ütleb Ejiofor, kelle ema-isa on pärit Nigeeriast. Räiged vägivallastseenid – peksmised, lintšimiskatse, kaaskannatajate piinade nägemine – olid näitleja kinnitusel vajalikud Solomoni psühholoogilise teekonna kujutamiseks – "mõistmaks, kes ta on, mida ta on pidanud taluma ning laiemas mõistes, mida inimesed tol ajal taluma pidid".

Kassaanalüütikud on võrrelnud filmi "Schindleri nimekirja" (1993) ja "Kristuse kannatustega" (2004), mis hoolimata raskest sisust ja vägivaldsusest tõid kinodes kenasti raha sisse. Kriitikute kiidukooriga on ühinenud mustanahalised superstaarid Kanye West ja Sean Combs ehk P. Diddy. Räpimogul Combs kuulutas netivideos: "See film on väga valus, aga väga aus, ning kuulub tervenemisprotsessi juurde. Anun teid kõiki, et viiksite oma lapsed ja üldse kõik seda vaatama. Te peate seda nägema, et saaksite mõista, et saaksite lõpuks mõistma hakata."

"Ja nüüd tervitagem soojalt nagu supermodelli tupp Leonardo DiCapriot."

Juba teist aastat järjest naerutasid Kuldgloobuste publikut õhtujuhtidena ühed tuntumad USA komöödianäitlejannad Tina Fey ja Amy Poehler. Poehler võitis ka ise Kuldgloobuse naispeaosa eest sarjas "Pargid ja puhkealad", krõbedaimad naljad tulid aga "30 Rocki" tähe Fey suust.

• Filmist "Gravitatsioon": "See on lugu sellest, kuidas George Clooney pigem hõljuks kosmosesse ja sureks, kui veedaks veel ühe minuti omavanuse naise seltsis."

• ""Wall Streeti hunt" šokeeris vaatajaid, kasutades kolme tunni jooksul 506 korda sõna "fuck". See on uus rekord. Kui mitte arvestada mu isa, kes üritas meie elutoas kardinapuud üles panna."

• "Mitmes tähtsas filmis kasutati sel aastal suguelundiproteese. "Sinine on kõige soojem värv", "Wall Streeti hunt", "Päästes mr. Banksi". Jah, paljud ei tea, et Tom Hanks kandis seda terve filmi jooksul. Tegelikult kannab praegu ka, talle meeldib see väga. Ta on nii rõõmus!"

• "Ja nüüd tervitagem soojalt nagu supermodelli tupp Leonardo DiCapriot."

• "Woody Allen pälvib tänavu Cecil B. DeMille’i auhinna nagu Martin Scorsese mõni aasta tagasi. Oletan, et see auhind on mõeldud kõige tillemale prillidega mehele."

2014. aasta Kuldgloobused

Tähtsamad filmiauhinnad

Parim draama "12 aastat orjana"

Parim muusikal/komöödia "Ameerika afäär"

Parim naispeaosatäitja (draama) Cate Blanchett, "Kurb Jasmine"

Parim meespeaosatäitja (draama) Matthew McConaughey, "Elujanu"

Parim naispeaosatäitja (muusikal/komöödia) Amy Adams, "Ameerika afäär"

Parim meespeaosatäitja (muusikal/komöödia) Leonardo DiCaprio, "Wall Streeti hunt"

Parim naiskõrvalosatäitja Jennifer Lawrence, "Ameerika afäär"

Parim meeskõrvalosatäitja Jared Leto, "Elujanu"

Parim režissöör Alfonso Cuaron, "Gravitatsioon"

Parim stsenaarium Spike Jonze, "Temake"

Parim võõrkeelne film "Kohutav ilu", rež. Paolo Sorrentino

Parim animatsioon "Lumekuninganna ja igavene talv"

Tähtsamad teleauhinnad

Parim sari (draama) "Halvale teele"

Parim sari (komöödia/muusikal) "Brooklyn Nine-Nine"

Parim minisari/telefilm "Kandelaabrite taga"

Parim naisnäitleja (draama) Robin Wright, "Kaardimaja"

Parim meesnäitleja (draama) Bryan Cranston, "Halvale teele"

Parim naisnäitleja (komöödia/muusikal) Amy Poehler, "Pargid ja puhkealad"

Parim meesnäitleja (komöödia/muusikal) Andy Samberg, "Brooklyn Nine-Nine"

Parim naisnäitleja (minisari/telefilm) Elisabeth Moss, "Järve pinnal"

Parim meesnäitleja (minisari/telefilm) Michael Douglas, "Kandelaabrite taga"

Parim naiskõrvalosatäitja Jacqueline Bisset, "Tantsides serval"

Parim meeskõrvalosatäitja Jon Voight, "Ray Donovan"

Kuldgloobuste filmid Eesti kinos Praegu linastuvad Kuldgloobuste võidufilmidest Eesti kinodes "Gravitatsioon" ja "Kohutav ilu". Tulekul on "Lumekuninganna ja igavene talv" (17. jaanuar), "12 aastat orjana" (24. jaanuar), "Ameerika afäär" (31. jaanuar), "Elujanu" ja "Wall Streeti hunt" (7. veebruar), "Temake" (21. märts).