Neeme Raud.Foto: Mati Hiis
Inimesed
10. jaanuar 2014, 07:00

Uus ERRi Moskva korrespondent on Neeme Raud (14)

Septembrist töötab Moskvas ERRi korrespondendina seni Ameerika uudiste vahendajana tuntud Neeme Raud. On ta selleks väljakutseks ikka tõesti valmis?

Räägitakse, et Moskvas peavad olema – et sind tõsiselt võetaks – täidetud kolm tingimust. Esiteks: keegi ei tohi näha sind sisenemas metroosse, sest kõikidel on olemas auto ja autojuht. Teiseks peavad sul olema pori hülgavad kingad – jalanõud ei ole kunagi mustad; kui sa astud lompi, siis kargab vesi seal kahte lehte laiali. Kolmandaks – sul peab olema kell, mis maksab rohkem kui väiksem linn. Kas need tingimused on täidetud?

Neeme Raud: "Mina lähen Moskvasse ikkagi vaatlejana, ja kui sa seal ütled, et oled elanud 19 aastat New Yorgis, siis see on juba suur asi, sest New York on Moskvas paljude jaoks etalon.

Kingad on mul olemas, sest ka New Yorgis oli vaja porivaba kinga – ka seal vaadati kõigepealt kingadele ja alles siis otsa: kas sa oled Ida-Euroopast, et su kingad on halvad?

Ma mäletan, et kui ma kunagi Kanadasse kolisin ja tulid Eestist külalised, siis esimese asjana osteti meestele kiiresti kingad – et nad lontis kingadega ei käiks! Nii et kinga-asi on tähtis küll.

Kellaga on see lugu, et kella ma ei ole kunagi kandnud – see võib olla mingi New Yorgi foobia, aga ma lihtsalt ei taha oma randmele kella, nii et seda sinna ei tule.

Aga metrooga on asi nii, et kui olla korrespondent, siis pead sa ikkagi elama kesklinnas – et sul oleks võimalik kiiresti jala või taksoga kohale jõuda.

Ma arvan, et moskvalastele, kes kritiseerivad metrood, võib öelda täpselt samamoodi, nagu ütlevad Wall Streeti inimesed New Yorgis: jah, auto on küll väga tore, kui sa tahad istuda liiklusummikus kaks-kolm tundi; aga metrooga saab lihtsalt kiiresti kohale."