"The Most Beautiful Day" võtted Telliskivi loomelinnakus.Foto: Erakogu
Inimesed
7. jaanuar 2014, 16:54

Noor filmimees oleks Eestist pääsemiseks nõus isegi fiktiivabieluks (87)

Valjalast Turja külast pärit 24aastane Einar Kuusk kulutab enamuse oma ajast postapokalüptilise lühifilmi "The Most Beautiful Day" lavastamiseks. Südames vaatab ta aga tagasi oma lühikeseks jäänud käigule Los Angelesse ja igatseb Ameerikamaale karjääri tegema.

Aasta eest lendas Einar Los Angelesse, südames suur soov end seal üles töötada ja edukaks filmimeheks saada. Aeg Ameerikas läks aga lennates ja juba varsti kaotas  kolmekuune viisa kehtivuse. Nii seadiski ta sammud tagasi sombusesse kodumaale.

"Hollywoodist sundis mind tagasi tulema see, et praktiliselt võimatu on sinna viisa lõppedes jääda," nentis Einar, kelle sõnul oleks ainus pääsetee olnud fiktiivabielu ameeriklasega.

"Muidugi ma teeks sellise asja ära, aga raske on leida sellist inimest, kes minu elamisloa nimel tasuta abielluda tahaks," rääkis Einar, kes tõdes kohapeal olles, et paljud ameeriklased on valmis välismaalastega altari ette minema, kuid seda ainult krõbiseva eest.

Filmimehe jaoks on veel ebatõenäolisem variant see, et ta leiaks Ameerikast eluarmastuse ja abielluks temaga. "See on muinasjutt!"

Eesti pinnas on maailmalõpufilmiks perfektne

Hetkel töötab Einar oma esimese filmi "The Most Beautiful Day" kallal, mille algne idee tuli talle muusik Professor Kliqi samanimelisest laulust. Plaanitavalt 2014. aasta esimesel poolel ekraanidele jõudvast lühifilmist ei puudu kannibalid, mutandid ja suured ohud, mida peategelane läbi elab.

"Hakkasin kirjutama seda filmi paar aastat tagasi, kui kogu sisu oli hoopis teine. Just see laul inspireeris mind seesuguseks süžeeks," selgitas Einar postapokalüptilise filmi tagamaid.

Einari sõnul on Eestis palju häid paiku maailmalõpufilmi väntamiseks.

"Siin on vanu nõukaaegseid kohti, millest ma enne mitte midagi ei teadnud. Näiteks Rummu vangla, Valitsuse varjend Kosel ja mahajäetud Sirgala küla Ida-Virumaal," tõi ta välja filmivõteteks sobilikke kohti.

"Ma ei teadnud, et sellised kohad eksisteerivadki, aga need on filmimise jaoks perfektsed."

Hirmu Einaril mahajäetud varjendites ja vanglates kolades ei teki.

"Inimesed mõtlevad üle selliste asjade pärast. Midagi ohtlikku pole siiani küll ette küll tulnud."

Hiilis sõjaväest kõrvale

Lühifilmi tegemine ei kulge Einaril aga sugugi plaanipäraselt. Algselt projekti tehes arvas ta, et teeb linateose 3000-euroga valmis. Einarile oli selle raha kokku saamiseks abiks portaal Kikcstart, mille kaudu head inimesed talle raha annetasid. Kulukas filmimaailm vedas teda aga ninapidi ja raha lõppes poole filmimise pealt otsa. "Kaadrite filmimiseks läks plaanitust kolm korda rohkem aega," nentis Einar.

Selleks, et möödunud aasta novembris alustatud maailmalõpufilmi kõik stseenid valmis teha, tuleb puudu 5000 eurot.

"Arvestasin valesti, sest see on mu esimene film," tunnistas Einar, kes otsib nüüd oma projekti valmimiseks toetajaid portaali Indiegogo kaudu, kus eraisikud ja väikefirmad loomingulisi algatusi toetavad.

Lisaks on ta ka YouTube'i üles pannud oma linateose treileri ja sellega kaasneva abipalve.

Pangast laenu võtmisele pole Einar mõelnud puhtalt sellepärast, et sõjaväe komissariaati mitte ilmumise pärast suleti kõik tema pangakontod. "Ma ei saa ametlikult Eestis mitte midagi teha," tunnistas ta.

Kaitseväest hiilis Einar kõrvale, sest ta on vastu, kui inimestel midagi vägisi teha kästakse. "Kui mind sunnitakse midagi tegema ja ähvardatakse, siis ma juba automaatselt ütlen, et ma ei tee seda. Ma tahan olla vaba inimene, keda keegi ei saa sundida ja kontrollida."

Viie aasta pärast näeb Einar end Los Angeleses või mujal maailmas ringi liikumas. "Loodan, et ma pole sunnitud Eestisse jääma. Viie aasta pärast loodan ma teha täispika filmi."