ÕNNELIK: Välisministeeriumi kultuuripreemia diplom on ette nähtud ka ERSO Ameerika-kontserte dirigeerinud Neeme Järvile, Anu Talile ja Nikolai Aleksejevile, kuid eile sai autasustamisel osaleda vaid orkestri direktor Kadri Tali. Foto: Tairo Lutter
Inimesed
7. jaanuar 2014, 07:00

Kadri Tali: Eesti heliloojate looming kõlab maailmas iga päev! (4)

"Kontsertide eel kohtusime laval ja kammersaalides publikuga ja kooligruppidega. Saime muu hulgas rääkida Skype’ist ja meie geenitehnoloogiast," meenutab ERSO direktor Kadri Tali orkestri novembrikuist USA kontserdituuri, millega teeniti ära välisministeeriumi kultuuripreemia.

Eile jagas välisministeerium viiendat korda preemiaid loomeinimestele, kes möödunud aastal eesti kultuuri rahvusvaheliselt tutvustasid. ERSO sai preemia kolmenädalase Ameerika kontserdireisi eest, mis kulges piki USA ida- ja läänerannikut läbi kaheksa osariigi Californiast Floridani.

Kadri Tali möönab, et 15 kontserdiga tuur, mille jooksul esineti tähtsates kontserdimajades (näiteks New Yorgis Avery Fisher Hallis), sai suuresti teoks tänu orkestri peadirigendile Neeme Järvile, kelle sõna USAs usaldatakse. "Mitte igaühel pole õigust võtta endaga Ameerikasse kaasa veel sada inimest. Muusikas on nii, et sulle antakse võimalus, aga kui sa seda kurjasti ära kasutad, siis teist korda ei tule," räägib Tali.

Meie sümfooniaorkestril õnnestus end tema meelest heast küljest näidata. "Ütlesin enne ärasõitu, et sellist ringreisi tuleb ette kord kümne aasta jooksul, kuid nüüd julgen öelda, et õhus on juba uus kutse USAsse kahe aasta pärast," avaldab muusikamänedžer ja lisab rahulolevalt: "Sealpoolne artistide management Opus 3 Artists tunnustas meid sõnadega, et kui nad siiani on pidanud Saksa orkestreid kõige tugevamateks koostööpartneriteks, siis ERSO isegi edestab sakslasi."

Eesti muusikute ja heliloojate kõrval (koosseis kandis muu hulgas ette Arvo Pärdi ja Veljo Tormise loomingut) tutvustas ERSO teispool ookeani laiemalt Eesti riiki, traditsioone ja ettevõtlust – korraldati kohtumisi publikuga ning kontserdipaigus jagati Eestit tutvustavaid materjale. "Meie kontsertidel oli üllatuslikult palju noori ja lapsi, kohe kooligruppide kaupa," imestab Tali.

"See ei ole maailmas tavapärane. Meie noortel on väga tugev kultuuriharidus, kuid mujal maailmas on kunstiõpe sageli jõukamate privileeg."

Süvamuusikakontsertidel kohtavat muidu pigem aastaid karjääri teinud pereinimesi, kes saavad endale soolase hinnaga kontserdipileteid lubada.

Kadri Tali hindab Eestit klassikamaailmas võimsaks tegijaks. "Arvo Pärdi, Veljo Tormise, Tõnu Kõrvitsa ja Erkki-Sven Tüüri looming kõlab maailmas kellegi esituses iga päev. Alles aasta lõpus toimusid Erkki-Sven Tüüri kahe teose esiettekanded Helsingis. Hinnatud on ka meie noored heliloojad, nagu Helena Tulve ja Toivo Tulev. Maailmas on kõrge tunnustuse saavutanud paljud Eesti dirigendid," kiidab Tali.

"Arvan, et eestlased, soomlased ja lätlased on laval väga konkurentsivõimelised. Oleks meie võimalused veidigi suuremad, suudaksime imesid korda saata," vihjab Tali napile rahale.

Preemia eesti kultuuri tutvustamise eest pälvisid ka sügisel USAs ja Kanadas kirjandusõhtutega tuuritanud poetess Kristiina Ehin ja tõlkija Ilmar Lehtpere, kes on inglise keelde tõlkinud 11 Ehini teost, ning filmifestivalidel pärjatud Eesti-Gruusia ühisfilmi "Mandariinid" meeskond, teiste seas eestlastest osatäitjad Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen ja Raivo Trass. Eestlaste maailmapildi avardamise eest määras ministeerium autasu "Jazzkaare" peakorraldajale Anne Ermile.