PÄIKESEPANEELID: Tuntud ulmekirjanik Isaac Asimov prognoosis 1964. aastal, et 50 aasta pärast kasutatakse maailmas päris palju päikeseenergiat. Praegu näeme, et päikesepaneelidest on saanud igapäevased asjad.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
7. jaanuar 2014, 07:00

Ulmekirjaniku 50 aasta tagune ennustus peab paljuski paika (9)

Tuntud juudi päritolu Ameerika ulmekirjanik ja biokeemik Isaac Asimov ennustas 1964. aastal ajalehes New York Times avaldatud essees, milline näeb maailm välja 2014. aastal. Nüüd seda kirjatükki lugedes tuleb tõdeda, et Asimov suutis paljuski täppi panna.

1962. aasta lõpul valitses maailmas Kuuba kriisi tõttu reaalne tuumasõjaoht. Isaac Asimov leidis 1964. aastal, et tuumasõda tulevikus oodata ei ole ning vähemalt käesoleva aastani on see ennustus ka paika pidanud.

Prognoosis rahvaarvu kiiret kasvu

Isaac Asimov prognoosis, et maailma rahvaarv kasvab 1964. aasta umbes kolmelt miljardilt 2014. aastaks kuuele ja poolele miljardile. Tegelikult on kasv olnud veelgi kiirem, sest seitsme miljardi piir ületati juba 2011. aastal. Asimov uskus pool sajandit tagasi, et tööstuslikult arenenud riikides pikeneb keskmine oodatav eluiga 85 aastani, ning Šveits ja Jaapan ei olegi sellest arvust enam kaugel. Eestis oli 2012. aastal sündinud lastel oodatav eluiga umbes 76 aastat, seejuures poistel 71 ja tüdrukutel 81 aastat.

Inimkonna peaprobleem on 2014. aastal igavus, mida põhjustab liiga mugav elu, arvas Asimov. Igavus tekitab inimestel palju psüühilisi, emotsionaalseid ja sotsioloogilisi probleeme, mistõttu tõuseb vajadus psühholoogia ja psühhiaatrite järele. Kas see just päris nii on, võib iga inimene ise otsustada, kuid hingehädasid on praegu kindlasti rohkem kui 50 aastat tagasi.

Inimkond saadab 2014. aastal Marsile mehitamata kosmoselaevad, samal ajal aga tehakse ettevalmistusi ka mehitatud ekspeditsiooniks. Tõepoolest, Marss on tõusmas kosmoseteadlaste tähelepanu keskmesse ning projekti "Mars One" raames valitakse juba potentsiaalseid Marsile lendajaid.

Nägi ette nutitelefonide sündi

Isaac Asimov ennustas pool sajandit tagasi, et 2014. aastal saavad inimesed telefonitsi kõneldes vestluspartnerit näha, ning samuti saab telefoni ekraanilt vaadata dokumente ja pilte ning lugeda raamatuid. Teisisõnu, ta nägi ette nutitelefonide ja tahvelarvutite sündi. Samuti pani Asimov täppi 3D-filmide ja 3D-televisiooni ennustamisega.

Samuti prognoosis Asimov pool sajandit tagasi, et 2014. aastal kasutatakse palju päikese- ja aatomienergiat. Ta uskus ka, et 2014. aastal ei vaja inimesed enam elektrikaableid, sest elektriseadmed töötavad vastupidavatel akudel. Tõsi, elektrikaablite kadumise koha pealt oli Asimov liialt optimistlik.

Kodus läheb 2014. aastal vähem aega igavateks köögitöödeks, sest inimeste käsutuses on masinad, mis teevad automaatsööki ja -kohvi, küpsetavad röstisaia, praevad mune ja peekonit, arvas Asimov. Kõikvõimalikud kohvimasinad ja röstrid on tõepoolest juba ammu olemas, kuid päris automaatsöökidest, mis valmivad ainsa nupuvajutusega, on asi veel kaugel. Samas on olemas sügavkülmas hoitavad valmis hommiku- ja lõunasöögid, mida saab kiiresti ja vähese vaevaga söömiskõlblikuks muuta.

Majade katused ja seinad helenduvad ja nende värve saab nupuvajutusega muuta, ennustas Asimov. Selline tehnoloogia ongi juba olemas, kuid helenduvad katused ja seinad ei ole siiski moes.

Pani mööda lendavate autodega

Transpordi arengus ennustas Asimov lendavate autode võidukäiku, kuid nendest pole seni veel eriti asja saanud. Näiteks jõudis kahekohaline neljarattaline lendav auto Transition alles mullu suvel USAs esimese avaliku katselennuni.

Isaac Asimov sündis 2. jaanuaril 1920 Venemaal praeguses Smolenski oblastis. Tema vanemad emigreerisid 1923. aastal Ameerika Ühendriikidesse. Poeg kasvas üles New Yorgis ja sai tuntuks ulmeromaanide autorina. Isaac Asimov suri 6. aprillil 1992 New Yorgis aidsi, mille sai vereülekandega.