UUS AASTA, UUS AMET: 2. jaanuarist juhib kultuurilehte Sirp peatoimetaja Ott Karulin. Foto: TIINA KÕRTSINI
Inimesed
6. jaanuar 2014, 07:00

Sirbi uus peatoimetaja Ott Karulin: "Minugi esimesed arvustused kubisesid võõrsõnadest." (1)

Teatrikriitikuna tuntud Ott Karulin lõpetas pikaks ja piinlikuks veninud saaga ning võidutses viimaks kultuurilehe Sirp peatoimetaja konkursil. Õhtuleht tegi temaga põgusa ekskursiooni Sirbi olulisemates valdkondades.

Film Mart Juur on öelnud, et Eesti kunstkino on sada aastat jõllitamist. Kuhu edasi?

Pole see asi nii hull midagi. Kui meie filmitööstus veidi kosub ja aastas saab rohkem filme teha, jõuab kinodesse ka enam laiemale vaatajaskonnale mõeldud linateoseid ja Juure viidatud filmid asetuvad oma õigesse konteksti.

Kirjandus

Kuidas pühitsesid Mati Undi 70. sünniaastapäeva 1. jaanuaril?

Viis aastat tagasi kureerisin Tartus Undi festivali, mille jaoks sündis ka tema loomingut tutvustav näitus. Ükspäev just mõtlesin, et ehk peaks näituse uuel aastal taas kuskil üles panema. Igal juhul tähistasin Undi juubelit, sirvides tema romaani "Öös on asju".

Kunst

Mis on performance ja miks?

Tegevuskunst, kus kohtuvad kunstnik ja vaataja ning sageli on olulisel kohal kunstniku keha ning kunstniku ja vaataja omavaheline suhtlemine. Harjumuspärase teatriga seob seda etenduslikkus, kuid tegijateks on üldjuhul kujutava kunsti loojad. Põhjused samad, mis igal teisel kunstiliigil: läbi kunstilise eneseväljenduse maailma mõtestamine.

Meedia

Kuidas ennast kaitsta tarbetu info eest?

Tuleb murda rutiin iga mõne minuti järel oma meile kontrollida ja uudisteportaale külastada. Ma ise pole sellega veel päriselt hakkama saanud ja eks uus ametikoht Sirbis ka nõuab asjadega kursis olemist, aga põhimõtteliselt piisab, kui loobuda mõnest tehnoloogia pakutavast võimalusest ehk siis mitte lasta oma nutitelefonil iga kord märku anda, kui kuskil internetis on avaldatud midagi uut.

Muusika

Sageli kasutatakse ühe või teise kollektiivi loomingu kohta sõna "kommertslik". Mida see tähendab? Et inimesed tahavad oma töö eest raha? Ometigi pääseb ka Birgitta festivalile vaid piletiga.

Kommertskultuur on osa meelelahutustööstusest, mille peamine eesmärk on kasumit teenida ja mis seetõttu peaks üldjuhul riiklike toetusteta hakkama saama. Seega pole kommertslikkus automaatselt negatiivne hinnang, vaid tegijate eesmärkide tajumine.

Teater

Mis teemad – muu maailmaga võrreldes – on moodne eesti näitekirjandus täiesti tähelepanuta jätnud?

Küsimus pole mitte niivõrd teemades, kuivõrd tahtes reageerida peegeldamise kaudu sellele, mis toimub maailmas siin ja praegu. See pole kitsalt näitekirjanduse probleem, vaid laiem küsimus kunsti eesmärkide paletist.

Sotsiaalia

Miks peab aastast 2020 olema Euroliidu börsifirmade nõukogudes naisi vähemalt just 40 protsenti? Miks mitte 31 või 63 protsenti?

Ideaalses maailmas ei peaks kvoote vaja olema, aga kuna ideaalset maailma pole olemas, tuleb selle poole vähemalt püüelda, kasutades erinevaid vahendeid, sealhulgas kvoote. Sellised vahendid on alati kunstlikud ja kokkuleppelised ehk nende arvulisest suurusest olulisem on eesmärk, mida nad saavutada püüavad, mis antud juhul on võrdne kohtlemine.

Teadus

Ilmselt veel sel sajandil jõuab tehnoloogia tasemeni, kust ta suudab end ise – inimesest sõltumata – edasi arendada. See võib tähendada inimkonna lõppu: sa ei saa keerata kinni masinat, mis on sinust targem.

Riigid peavad tagama järelevalve, et kellegi äri- või muud huvid ei saaks olulisemaks avalikust hüvest. Probleemid tekivad siis, kui need muud huvid tekivad mõnel riigil, aga kui me usume kodanikuühiskonna toimimisse – ja ma tahan sellesse uskuda –, siis peaks suuremad lollused olema ennetatavad.

Keel

Ametnike ja poliitikute, aga teinekord ka kriitikute kirjatööd kubisevad võõrsõnadest. Kas selle taha peidetakse pigem oma mõttelagedust ja ebapädevust, või tuleb ühel hetkel tõesti sein ette ja eesti keeles pole lihtsalt enam sõnu?

Isikliku kujunemisloo põhjal tuleb nentida, et minugi esimesed arvustused kubisesid võõrsõnadest ja eks ta märk ebakindlusest oli. Tõsi on seegi, et sageli on omakeelse vaste leidmine paras väljakutse, kuigi mind see pigem inspireerib ja eesti keele kammitsaid ma tundnud pole.

Mis mees on Ott Karulin?

Kas Luts või Tammsaare?

Tammsaare teostest olen enam mõtteainet ammutanud.

Kas vein või konjak?

Valge vein, soovitavalt Chablis. Kanget alkoholi nagu konjak või viski alles õpin nautima.

Kas "infrastruktuur" või "taristu"?

Eelistan omakeelseid mõisteid, seega taristu.

Kas Iraan või Iraak?

Lähis-Itta pole oma reisidega veel jõudnud ja arvestades sealset poliitilist olukorda hetkel ka ei plaani.

Kas Hurt või Jakobson?

Olen lõpetanud Tartu Ülikoolis eesti kirjanduse ja rahvaluule eriala, seega on Hurt rahvaluule kogujana mulle tuttavam.

Kas saun või staadion?

Reedeõhtune saun oli Pärnus kasvades pere traditsiooniks ja ega ma nüüdki heast saunast ära ütle.

Kas hommik või õhtu?

Õhtu, kuigi iga aastaga muutub ka hommikune ärkamine järjest lihtsamaks.