Foto: Arno Mikkor
Teleblogi
2. jaanuar 2014, 10:45

"Kartulid ja apelsinid" – homopropaganda? (56)

Eesti seriaalides on homoseksuaalsust seni väga vähesel määral kajastatud. Seepärast on "Kartulite ja apelsinide" üks läbivaid tegelasi Uno algul suhteliselt harjumatu ja võõras.

Teema vältimise tõttu varasemates seriaalides võib "Kartulid ja apelsinid" tunduda vaatajatele omasooihara põhitegelase sissetoomise tõttu kohati liiga homopropagandistliku sarjana. Gei olemist rõhutatakse natuke liiga palju.

Ma ei ole pädev arutlema teemal, kui reaalne või ebareaalne Uno käitumine on, kuna ei ole kunagi ühegi homoseksuaalse inimesega kokku puutunud.

Vähemalt endale teadaolevalt mitte. Traditsioonilisi pereväärtusi austava inimesena on tegelikult raske neid mõista. Ainsad tunded, mida ilusad sookaaslased minus mõnikord tekitavad, on naiselik kadedus ja soov ise ka nii hea välja näha.

Tahaks uskuda, et geimehed käivad siiski meeste tualetis. Huvitav, miks peaks nad end metsapeatust tehes siis tüdrukuks pidama? Sellisel juhul peaks tegemist olema hoopis transseksuaalsusega.

Mulle meeldib, et Uno on kirjutatud nn rahumeelseks geiks, kes ei pea vajalikuks oma orientatsiooni igal hetkel rõhutada ega peale suruda, ta ei lähe tänavatele marssima ega õigusi nõudma. Ta lihtsalt on see, kes ta on, koos oma veidrustega.

Maailm on kirju ja kuna enamuse seriaalide puhul on teemad võetud elust enesest, siis pole homoseksuaalsuse kajastamine vale. Siiski loodan, et homoerootilised stseenid jäävad tulemata või hoiatatakse neist vähemalt ette.