Foto: Natalia Kolesnikova
Inimesed
23. detsember 2013, 07:00

Sandra Nurmsalu: "Peamine on lapsel tunda, et emaarmastus on igavene." (28)

Kolm aastat täielikult lapsele pühendunud lauljatar Sandra naaseb tuleval aastal lavale sooloartistina.

"Kui laps sündis, siis sain aru, kui palju tähelepanu – nii füüsilist kui ka emotsionaalset kontakti – üks pisikene inimene esimestel elukuudel ja -aastatel tegelikult vajab. Laps õpib ema tundma lisaks süles kiikumisele ja intiimsele toitmisele ka ema hääle, lõhna, puudutuste ja silituste kaudu. Ja seda just siin ja praegu, mitte kolm–neli aastat hiljem," põhjendab Sandra Nurmsalu pikka emapuhkust.

"Seda aega ei saa kunagi tagasi tuua ja lähedust ei saa hilisemas eas korvata. See kontakt kas juhtub nüüd ja kohe või jääbki kuidagi puudulikuks. Laulda ja tööd teha jõuab ka paar aastat hiljem ning siis juba lapse kõrvalt, kes on kasvanud üles turvatunde ja lähedusega, mis omakorda laseb emal muretumalt tööl käia, sest lapsel sujub lahusolek kergemini," selgitab Urban Symphony solistina tuntud Sandra, kes võttis 2010. aasta suvel tütrekese Crystal Ingridi emaks saades aja maha ning on hakanud alles sel aastal areenile naasma. Seekord sooloartistina.

"Ma ei plaaninud pärast lapse sündi otseselt, et olen nüüd kolm aastat eemal, vaid koos lapsega kasvades kujunes nii, et võtsin vastu vaid harvu esinemispakkumisi. See oli sama loomulik asjade käik nagu see, et peale tütre kolmandat sünnipäeva toimus silmanähtav muutus lapse olemises ja käitumises – beebist sai väikelaps, kes läheb hommikuti hea meelega lasteaeda omaealiste sekka, ja nüüd saan mina rohkem aega tööle pühendada, teades, et laps on õnnelik," räägib Sandra, et nüüd on paras aeg jagada tähelepanu pere ja muusika vahel.

Otsus taas intensiivsemalt salvestama ja esinema hakata saigi küpseks, kui laps sai kolmeseks. "Võtsime temaga lasteaiatee jalge alla, sest väikelaps tahab tegutseda koos omaealistega, suhelda, tunda, et ta saab hakkama, et ta seisab iseenda mõtete eest, kui emmet-issit juures ei ole. Lasteaed on tema jaoks turvaline paik täis mängu ning sõpru. Samal hetkel toimus ka see muutus minuga – tundsin, et nüüd on õige aeg!"

Emadus õpetab kompromisse tegema

Sandra kinnitab, et emadus on toonud kaasa pöördelise elumuutuse. "Emana saab kiirelt selgeks, mida sõna "vastutus" endas tegelikult peidab. Sõnaga "trenn" seostub hoopis kannatlikkuse treenimine ning sõnaga "kunst" kompromisside loomine. Minust sai ema üsna noorelt, 21aastaselt. Varakult lapse saamine paneb su valiku ette – kas kujuned ja õpid koos lapsega või võitled pidevalt tundega, et oma elu on jäänud elamata, ei naudi pereelu ja püüad kodust välja oma elu elama joosta," nendib laulja, kes on sellist olukorda ja selle tagajärgi lähedalt näinud.

"Tegelikkuses arvan, et kui sa oskad täiel rinnal tunda rõõmu pereelust ja oskad võtta ka aega enda jaoks, saad olla tõeliselt õnnelik. Meie perre tuli laps õigel ajal."

Alles nüüd, tütart armastades, mõistab ta, mida tegelikult tähendab tingimusteta emaarmastus: "Minu ema kasvatas mind tingimusteta armastades ja pühendudes. Peamine on lapsel tunda, et emaarmastus on igavene, püsiv, juhtugu mis tahes. Seda kuulsin ma enda ema suust väga palju ja kordan aina ka oma tütrele: "Ma armastan sind alati, ükskõik, mis elus ka ei juhtuks, ma olen alati olemas, tea seda."

Et põhiaeg jääks tütre jaoks, valis Sandra vahepealsetel aastatel väga hoolega, millistele pakkumistele jah ütles. Näiteks tegi ta kaasa Ruja 40. sünnipäevale, Eesti filmi 100. sünnipäevale ja Urmas Alenderi 60. sünnipäevale pühendatud kontsertidel, esines Leigo järvemuusikafestivalil, andis jõulukontserte ning salvestas "Ilutise laulu" filmile "Lotte ja kuukivi saladus" ja koos Sinisega singli "Sel teel".

Septembris üllatas ta aga Sven Lõhmuse kirjutatud esimese soolosingliga "Väike Eestimaa" (laulu kandis ta esimest korda ette augustikuisel öölaulupeol "Järjepidevus"). Nüüd valmistub ta "Eesti laulu" poolfinaaliks, kus võistleb samuti Lõhmuse sulest pärit looga "Kui tuuled pöörduvad". Paralleelselt salvestab ta uuel aastal ilmuvat debüütplaati ning loodab tuleval aastal mööda Eestit soolokontserte anda.

Koduseinte vahel laulis kogu aeg

Hääle vormis hoidmisega polnud Sandral emapuhkuse ajal vähimatki muret. "Laulmine on sünnist saati olnud minu pärisosa, mida mul on võimalus ka tööna teha. Kui ma tööpoolt nüüd last kasvatades harvemaks jätsin, siis ega laulmine koduseinte vahelt kuhugi kadunud. Pigem vastupidi – unelaulud lapsele, igapäevased kooslõõritamised, olgu need siis pesu triikimise ja söögi valmistamise taustale, läbi erinevate mängude või repertuaari harjutamise," loetleb Sandra.

"Enamasti laulame tütrega koos ja juba on tekkinud ka olukordi, kus emmel tuleb vahepeal tasa olla, sest lasteaias õpitud repertuaar vajab "laval" laulmist. Lavaks võib olla kas vaip, diivanipadi, köök või hoopis vannituba, mille ukse peegeldusest on tore "lavakleiti" keerutada," jutustab lauljatar.

2007. aastal laulukonkursil "Kaks takti ette" avalikkuse tähelepanu pälvinud Sandra peab seda pigem heaks, et esimese albumini jõuab ta alles nüüd, kui on saanud nii muusiku kui ka isiksusena küpseda. "Emadus, koostöö erinevate muusikutega – see on olnud üks lahe teekond. Kätt südamele pannes võin öelda, et olen õnnelik ja tänulik kõige eest: oma pere eest, selle eest, et minu ümber on palju toetavaid inimesi ning et saan järgida oma kutsumust – laulda!"

"Elu näitab, kas Urban Symphony naaseb."

"Urban Symphony on puhkusel ja lähitulevikus ka jääb ootele, ja seda põhjustel, et bändi saab teha ainult täiel määral sellele pühendudes. Muude tegemiste alla on meist kolmel lisandunud ka põnnide kasvatamised, seega näitab elu, kas Urban Symphony naaseb, kuid võimalus üllatada mõne projektipõhise koostööga jääb ikka," vastab Sandra, kui Eurovisionil käinud ja kolm singlit üllitanud keelpilliansambli käekäigu kohta pärida.

"Me saame omavahel kõik hästi läbi ja kui kiirete tegemiste kõrvalt aega jääb, siis ikka suhtleme ja meenutame vaatamata meie noorele eale juba kerge nostalgiaga ühiseid aegu laval. Mälestusi ja kogemusi on kogunenud kuhjaga ja ilusaid."

Tütargi laulis jõulude puhul esimest korda publiku ees

Jõuluõhtu veedavad Sandra, tema elukaaslane Tarmo ja tütar Crystal Ingrid väikses pereringis. "Istume jõululauas, räägime juttu, naudime õhtut ja koosolemist, jagame kinke. Piparkoogid on meil lapse jaoks väga suur sündmus. Kõik see rullimine, voolimine, mäkerdamine – oh, rõõmu!" pajatab Sandra.

"Sel aastal käis meil lasteaias esimest korda ka jõuluvana, kellele sai salmi lugeda. Samuti oli tütrel koos lasteaiakaaslastega esimene avalik esinemine. Nad olid vahvad ja nautisid laulmist-tantsu. Lapse pealt oli tore näha, et ta nautis muusikas olemist, muusika loomist koos teistega. Võrdlus, konkurents ja muu selline on tundmata maa. Olid puhas rõõm muusikast ja siiras pilk," räägib Sandra heldinult.

Segab maailmamuusika hõngu eesti keelega

"Olen alustanud Moonwalki stuudioga koostööd kui sooloartist. Minu esimesel albumil saab olema lugusid Sven Lõhmuse sulest ja ka minu omaloomingut. Teise singli ja "Eesti laulu" võistluslaulu "Kui tuuled pöörduvad" raadioversioon saab valmis jaanuaris," räägib Sandra Nurmsalu.

Tema soolorepertuaaris saab olema nii rõõmsates toonides kui ka sissepoole vaatavaid nukramaid lugusid. "Albumil on maailmamuusika hõngu – eri rahvaste kõlapilti iseloomustavad helid, hääled, pillide kõlad. Samas on laulutekstid eesti keeles. "Ma tunnen, et tahan laulda eesti keeles, aga tuua muusikasse sisse ka põnevaid kõlapilte maailma eri paigust," seletab Sandra.

"Oleme Sveniga samal lainel katsetamaks mitmesuguste saundide ja efektidega."

"Tšellistiga imiteerisime viimastel kontsertidel jäälilli, mille kriuksud ja kähinad pilli mahlaste helidega mõnusa kontrasti tekitavad," toob laulja näite.

Muu hulgas segavad nad elektri- ja akustiliste pillide võimalusi.

2009. aastal Urban Symphonyga Eurovisioni lauluvõistluselt Eestile kuuenda koha toonud Sandra ei osale "Eesti laulul" sellepärast, et kibeleks tagasi Eurovisionile. "Minu eesmärk on eelkõige esindada iseennast sooloartistina, sest "Eesti laul" on sisuliselt ainus konkurss Eestis, mis on uuele muusikale hüppelauaks. Minu jaoks on see koht, kus teha üks lahe teleetteaste ja hakata selle tuules oma soolorepertuaari ja uue bändiga edaspidi aktiivselt kontserte andma," tunnistab Sandra, ent lisab: "Kui Eurovisioni-tee tuleks jalge alla võtta, siis teeksin seda samasuguse pühendumusega nagu aastal 2009 Moskvas."

"Kui tuuled pöörduvad" on tema sõnul värskendav maailmamuusika sugemetega laul.

"Kui "Rändajad" rääkis maal ja teel rändamisest, siis seekord on tuuled pöördunud vete peale ja jutustavad lugu ookeanidel seilamisest, mis ülekantud tähenduses võiks kujutada iga inimest oma soovide ja lootustega elumeres, kus leiavad vete pealt maa ehk täidavad oma unistused vaid julgemad ja vapramad," võtab Sandra laulu kokku.