Inimesed

JAAN EINASTO: vaaladel ja delfiinidel võib olla oma kõrgem vaimne maailm. TOOMAS PAUL: põrgu olemasolus saab kahelda vaid väga noor ja väga õnnelik inimene (38)

LISA KOMMENTAAR

Ja veel20. oktoober 2015, 19:46
kirikhärra Paul avaldas muu hulgas arvamust, et "...võib-olla meie loome jumala ( ja maailma)". Vaat see oli vahva, just see, mida oligi vaja tõestada - MEIE loome jumala. See on mitmes suhtes mugav. Kuid maailma loomist küll ei tasuks inimese arvele panna. Pigem vastupidi. Inimene kipub kaasajal loodust ja kogu maailma hävitama!
Raske20. oktoober 2015, 19:26
on olla ateist st täielik mitteusklik. Teised - usklikud kohe teavad ja usuvad, ise ei usu ma mitte kui midagi. Ka Vanas Kreekas, mis lausa kubises jumalatest, pooljumalatest ja nende arvukatest sugulastest ning polnud absoluutselt mingit põhjust nende olemasolusse kahelda, oli filosoofe, kes ei uskunud mingeid jumalaid. Meil on säilinud enam-vähem üks jumal, mille külge klammerdatukse otse meeleheitlikult. Võtad see ära - ja mis siis juhtub? Mitte kui midagi - elu läheb ikka vana viisi edasi. Ainult vaimne udu hajub.
Katri17. veebruar 2014, 13:25
Kallid sõbrad!
Need katsed ,,jalgadega süüa või siis kõrvade peal käija" on ju ette määratud läbikukkumisele.
Vaimseid asju tuleb ikka ka vaimus mõista, mitte oma ülipiiratud ajus:)
Taastage oma suhted Jumalaga:
parandage meelt ja pöörduge patust;
võtke Jeesus vastu oma Issanda ja Päästjana;
OTSIGE vastuseid Piiblist, PALUGE Issandat vastata Teid vaevavatele küsimustele
Tema valib, kuidas ja millal vastata.
Trv, Katri
delfiini põrgu27. detsember 2013, 02:07
on jaapani püügieeskiri
Lii24. detsember 2013, 16:15
Kas vaimulik ei peaks mitte selgitama asju piibli põhjal?
Aga mis puutub paradiisi, siis algselt oli see maa peal ja kui vana testament räägib igavesest elust, siis ei mainita seal kuskil taevasse minemist.
Kui uues testamendis tegi Jeesus oma jüngritega lepingu, et võtta nad hiljem enda juurde taevasse, siis pidid neist saama kuningad ja preestrid, ehk Jeesuse kaasvalitsejad.
Teiste jaoks oli mõeldud ülesäratamine maa peale.
Seega peab maa peal väga palju muutuma, et inimesed siin rahus ja õnnes elada saaksid.
Ja seda suudab teha ainult Looja ise.
delfiini põrgu22. detsember 2013, 23:50
Nii et Christoph Wrembeck22. detsember 2013, 21:08
on väga noor ja väga õnnelik, tuleb välja. Ta just üllitas raamatu, milles üritab tõestada, et põrgut pole olemas.
Ja suurima üllataja auhind: ÕL!22. detsember 2013, 20:54
Minu jaoks sisukaim artikkel, mida lugema olen sattunud. Et see nüüd just Õhtuleht juhtus olema? Tavaliselt ma seda ei loegi...
MUSKETÄR22. detsember 2013, 17:01
Küsimus jumalasulasele ja teistele tõsiusklikele: "Kas on olemas taoline palve, mille manamisel kaoksid kommunistid ja moraalsed värdjad?"
Mr Cool22. detsember 2013, 13:54
Nojah, muidugi - aga lalai dama ei tea paljutki! Mida-Keda ta siit Eestist korduvalt otsis - kellelt audientsi lootis - paraku ei peetud siinmaal Otsustaja poolt vajalikuks lalaiga kohtuda!
to põrgu on reaalsus22. detsember 2013, 13:39
Võib küll olla. Kui lugeda erinevate uskude, kõrgelt arenenud inimeste ning ka teiste kogemusi põrgu olemasolust, siis õnneks pidi seal olema ka palju inimhingede eksitajaid, kuulsaid "arenenuid", kes arvavad, et nad pääsevad paradiisi ja istuvad kellegi paremal käel...
Olgu see väike ehmatus neile, kes arvavad, et võivad maa peal teiste üle võimu näidata nii astraalselt, psüühiliselt kui ka maiselt.
Nii et olge ettevaatlikud, igasugused "vaimujüngrid", te ei tea teps mitte, kuhu te maabute...
lugeja22. detsember 2013, 12:57
Üllatav, et ÕL nii aruka jutu lehte pani!
Kas vähimagi kujutlusvõime olemasolu ongi juba geniaalsus?22. detsember 2013, 12:13
See järjekindlalt aeg-ajalt ajaleheruumi täiteks mõeldud jutt kärjestruktuuri avastamise imest on küll pehmelt öeldes veidi naljakas.
Iga vähegi kujutlusvõimet omav inimenegi peaks ju aru saama, et suure hulga väljade kogumi struktuur ei saagi olla millegi muu kui kärje kujuline.
Kas nii lihtsast asjast aru saamiseks on mõnedel tõesti tarvis koolis käia ja koguni teadlasekski hakata?
Tajusin seda elementaartõde juba 60-ndate keskel - seega juba 30 aastat enne seda, kui see Einasto "meeskonna avastusena" üles puhuti. Lihtsalt ma ei rääkinud sellest lapsena kellelegi, sest pidasin seda nii iseenesestmõistetavaks asjaks, et ma ei suutnud ette kujutada, et võiks leiduda mõni inimene, kes seda ise loomulikust kaasasündinud intelligentsist ei teaks. Isegi mesilased ju teavad.
Aga eks Einasto teeneks saab kindlasti pidada seda, et ta ka matemaatiliste tehete abil ära tõestas, et ringide pokkusurumisel tekivad kuusnurgad (2D) ja sfääride kokkusurumisel kärjekujuline struktuur (3D).
Kindlasti on valemid suureks abiks nende eksistentsile, kel kujutlusvõime täielikult puudub.
Kujutlusvõime puudumine on ju samas ka loovuse täieliku puudumise põhjuseks.
Sellised kujutlusvõimetud arhitektid ehitavad kokkuvaridevaid kaubamajasid.
Kellel endal loovust pole, need leiavad hõlpsalt rakenduse ka teiste poolt loodu purustamisel.
Ja kui sellised kujutlusvõimetud inimesed pääsevad teiste kujutlusvõimetute inimeste kaasabil kõrgetele juhtpositsioonidele, võivad nad panna terveid riike hävingu teenistusse - loovad kujutlusvõimetu superjõu kaoseid - maapealseid põrguid, milledes ise lõpuks põlevad.
Põrgu ja taeva olemus on ju lihtne.
Teispoolsusesse siirdudes satub inimene seal tõenäoliselt kokku kõikide omasugustega.
Ja see ongi mõnede jaoks põrgu ning mõnede jaoks taevas.
"EH"22. detsember 2013, 11:59
oled ikka äärmiselt labane ja lausa blatnoilik tüüp,tahaks päriselt ka sinusuguse "lõusta" näha,aga arvan,et parem siiski mitte ,sest oled ilmselt väga õel ja paha inimene ning arvad ennast teistest parem olevat,v võidki jääda selle arvamise juurde,aga ühtki normaalse aruga inimest see ei huvita.
kuki22. detsember 2013, 11:49
Voi siis nagu Sartre ytles: "Hell is other people"...
Tim22. detsember 2013, 11:13
BRAAVO, ÕHTULEHT! Esimest korda loen ÕL- ist arukat juttu. Tubli!
EH22. detsember 2013, 10:35
milleks mujalt seda kuradima põrgut otsida?esti õigusriik oma juudilõustast presidendiga ongi estimaa põrgu
22. detsember 2013, 10:07
tehnogeene on ta selle poolest et ta on geeniaretuse produkt,st.toode.Inim genoomis leidub paljude loomade ja taimede geene aga ummbes 200 on selliseid mille vastet pole maalt leitud,mis on maavälised.Need kes inimese kunagi kokku nikerdasid pole küll minngid jumalad,lihtsalt kõrgemal arengutasemel maavälised olendid,milleks iganes nad selle siis ettevõtsid,tõenäoliselt raske töö tegemiseks,inimene on oma loomult suht laisk ja mugav nii nigu ta nn.loojagi
Jaanus Rooba22. detsember 2013, 04:31
Mis vahe on põrgul ja paradiisil? Võrdpildina: Põrgus istuvad inimhinged söögilaua taga ja üritavad oma ees olevatest supikaussidest endale suppi suhu lusikaga panna, aga kahjuks läheb kogu supp suust mööda. See valmistab piina, sest söönuks ei saa. Mida enam ennast üritatakse toita, seda enam jäädakse nälga. Paradiisis istuvad ka inimhinged ümber söögilaua. Igal ühel on ees supikauss ja käes lusikas. Suppi võetakse lusikaga enda kausist, aga antakse suhu seda teisele üle laua. Kes vastu võtab saab söönuks. See on puhas rõõm. Kes teistele annab, saab ka ise süüa, sest teine üle laua toidab omakorda teda...
Argo21. detsember 2013, 22:24
Väga hää! Suur tänu, Rainer Kerge, suur tänu, Õhtuleht, et need kaks tarka meest kokku viisite ja lasite meil nende vestlusest osa saada! Väike päevakohane nüke ka - miks on vaja riigi raha eest väljaantavat Sirpi, kui tabloidiks sõimatud kommertsleht teeb omal kulul seda tööd paremini ja rohkematele?
Jukku21. detsember 2013, 21:22
Ma arvan, et põhiline on õppimisvõime ja avatud meel. Oskus kohaneda ja ümber õppida. Võime uusi teadmisi vastu võtta ka kõrges eas. Mitte kujundada enesele kivinenud maailmapilti, kuhu midagi uut ei mahu.
Me ei tea, mitut % me teame, sest see eeldaks kõigi 100% teadmist.
Jah, kes on noored, terved ja ka rahaliselt kindlustatud, neile on maailm nö. paradiis. Kes juhtusid sündima teatud probleemidega, nemad nii ei ütle. Kui keeristorm viib katuse pea kohalt, kas mõtled ikka paradiisile? Kui inimene on jumala kätetöö ja samas võib gammakiirguse purse hävitada elu kümnete. sadade valgusaastate ulatuses, siis mis see kõik on?
Kas jätta tähelepanuta kõigi kliinilisest surmast tagasi tulnute tunnistused vahepeal nähtust, kuid mida teadlased ei suuda seletada, proovides kõike seletada teatud hallutsinatsioonidega. Kas me suudame sellest lõpuks aru saada või on kuskil teatud tõkked, millest alates pole rohkem võimalik hoomata? Kui me teatud probleemi ignoreerime lihtsalt sellepärast, et see ei sobitu meie maailmapilti, kas aitab see siis meil maailmast aru saada? Või loome endale illusioonimaailma, kus on kõik selge ja kuhu muu ei mahu? Sest see on ebamugav ja esitab liiga raskeid küsimusi?
Nipi21. detsember 2013, 21:14
Well ...õnnelik või mitte õnnelik aga Piibel siiski räägib sellest põrgust ..tahame me seda või mitte.Ja põrgu on loodud siiski Kuradile ja tema inglitele.Kui mahti võib ise järgi vaadata.Õpetussõnades on sellest palju kirjas(Saalomon kes oli Iisraeli kuningas pani need kirja)Õp:5:5,Õp9:18Õp:15:24Matteuse 10:28,Luuka 16:23.Nüüd hea sõnum on Gospel tõlkes.Ükski inimene ei pea sinna minema.Piibel ütleb selgelt kes usub oma südames ,et Jeesus on päästja ja seda oma suuga tunnistab saab siis igavese elu...mis viib ühel päeval taevasse.Respekteerides iga siinolija kommentaari...tahan öelda vaid seda ,et need pole minu sõnad vaid pühakirjast võetud.Uskumine on vabatahtlik ja armastusega on sama ,et ühtki lillepunga ei saa vägisi avada vaid see avaneb ise kui on õige aeg.JOH 3:16.Ilusat jõuluaega kõigile!
ziidiuss21. detsember 2013, 17:53
Toomas Paulil on õigus : noored on liiga noored,et nad põrgust midagi teaksid,Kui vanaks saavad,on enamus põrgut ka nähtud...
to al bandi21. detsember 2013, 17:15
kuidas ta tehnogeenne on?
Al Bandy21. detsember 2013, 16:47
inimene on tehnogeene produkt ja pidada jumalaks neid kes on inimese loonud on tottrus veel rohkem see on lollus,neile loojatele pole ültse vaja et inimesed teevad minngeid kirikuid ja härrdalt palvetavad seal see on puha inimlik äri kus ühed saavad teiste kulul elada.Elu on siis kui inimene elab ja kui ta sureb siis on kõik ta on surnud,pole enam.
veel uskmatu21. detsember 2013, 14:11
hing ihkab jumalat uskuma, aga vaim on nõder, minumeelest on see müstika, eks inimene soovib ikka, et keegi kuskil meid juhib ja mõistab õigust meie üle, aga see oleks tõesti vägagi tore, oleks kellelegi loota.
tökat meepurgis21. detsember 2013, 13:18
Väga kena artikkel, aga pealkirjaks valitud katked liiga suvalised (populistlikud)
21. detsember 2013, 12:05
delfi ja kollase kirjanduse lugejatele jääb antud artikkel suureks pähkimurdmiseks. Ega nad kommentaarideks muud ei oskakski kirjutada kui küla pealt mahakopeeritud ah ja ah! Ja sedagi veel ka keset ööd, kuna päevavalguses nad põhiliselt magavad.
Ühele lollile kirjuta ja levib järgmistele lollidele.
to lugemissoovitus21. detsember 2013, 11:43
Lugesin läbi ja mõistan artikli kirjutajat. Igasugustest doktriinidest on raske aru saada, kuna iga usu esindaja räägib oma "keelt". Lihtsamaks muutub ta siis, kui uurid ja võrdled ise. Ainult et see võtab aastaid aega ning paljudel pole selleks viitsimust. Kui sa arvad, et kõik teised, kes usust eemal, on palju armastusväärsemad, kohe nii toredad ja inglitiibadega, siis eksid. Fanatismi ja vihkavat suhtumist leidub lausa ka kaasaegsetes filosoofilistes grupikestes, kes püüavad oma "egotuse" poole. Minu üllatus oli päris suur, kui ühes sellises seltskonnas "suure armastuse" levitamise esindajatepoolsete psüühiliste rünnete motiiviks oli lihtlabane põhjus, kuna arvati mind olevat kristlane. Nii et igasugused "oma egost vabanenud" "nägijad" ei näe alati õieti ja "kuuljad" ei kuule üldse.....
vana rebane21. detsember 2013, 11:14
Üdi klubis väitis üks koomik end ka "looduse valitsejaks".....
vana rebane21. detsember 2013, 11:13
No inimloomaliik kogu oma "kõrgema vaimse maailmaga" tähendabki teistele elusolenditele Maa peal tõelist põrgut.
RP21. detsember 2013, 11:03
Äsja Jüri Üdi klubis üks teoloogia teadlane ütles,et tänapäeval ei usu põrgut keegi.Võiksid ikka kokku leppida,mida räägivad.
huviline21. detsember 2013, 10:35
Kui uskuda et head pääsevad paradiisi,sis samas keegi ei kiirusta ka siit patusest elust lahkuma.ju seal põrguski on hea
ga21. detsember 2013, 10:35
Mis on siis paradiis inimese jaoks. Ma arvan, et see on see, kui su ümber on heatahtlikkus, rõõmsameelsus, andestamine, kui sul on vajalik kogus toitu ja vajalik eluase, mille oled loonud omale ausa võimetekohase tööga , kui su ümber on mõtestatud ilu. Ja see on olemas juba maa peal, kui inimene on nii arenenud, et ei esita oma paradiisile ülikõrgeid nõudmisi ja mõttetuid materiaalseid nõudmisi. Seega paradiisi teeb inimene endale ise.
Mis on siis põrgu? Arvan, et põrgu on juba maa peal, kui inimest ümbritseb pahatahtlikkus, kadedus, laim, kurjus, andestamatus. Kui inimene esitab elule ülikõrgeid materiaalseid nõudmisi , suuremaid nõudmisi kui ta aus ja võimetekohane töö talle võimaldab, uskudes, et on olemas tasuta lõunad ja püsivat õnne kindlustavad naudingud. Seega põrgu teeb inimene endale ise.
Milton on öelnud: Me mõistus on see paik, kust ainus viiv meid põrgust paradiisi, paradiisist põrgu viib.
Siiski on nii turvaline mõelda, et meie paradiisi teeb meile suur juhus ja keegi ,keegi.....
Nii on inimene loodud.
jddddddddddddddddddd21. detsember 2013, 10:22
Päris arukas lugu Jõuluajaks ! Suur tänu ! Aga vist inimkond on tõesti ummiktee....
ants21. detsember 2013, 10:00
Mingit põrgut pole olemas. On vaid Gehenna , mis on Jeruusalemmas asuv prügimägi. Ainult Dantel oli Jumalikus komöödias tõeline põrgu olemas koos üheksa ringiga
Saadanas Selline21. detsember 2013, 09:35
"Vaalade ja delfiinide aju on oluliselt suurem kui inimese oma ja nende puhul on kindlalt teada, et nad oskavad omavahel informatsiooni vahetada – rohkem kui teised liigid. Ei ole üldse välistatud, et neil on oma kõrgem vaimne maailm nagu meilgi, ainult et meie omast väga erinev.
Inimene koos oma mõistusega ei tarvitse olla looduse kroon; mõtlemisvõimelisi olendeid võib olla teisigi, me ei ole need kõige tähtsamad." Umbes täpselt sellise avalduse tegin aastaid tagasi Baeri majas filosoofia arvestusel Toomas Sutt´ile. Äärepealt oleks läbi kukkunud, sest tema pidas inimest ja selle loodud noosfääri ülimaks...