NOSTALGILISED LOOD: Tõnis Mägi esitas koos ansambliga Estraadiorkester Moskva hiigellaval live’is kolm venekeelset lugu: «Armas hoovike» («Любимый мой дворик»), «Ma ei oska tantsida» («Я не умею танцевать») ja «Peatage muusika» («Остановите музыку»). Retropidu näidatakse Vene telekanalites aastavahetusel.Foto: itar-tass/AOP
Inimesed
21. detsember 2013, 08:00

Vene leht: "Tõnis Mägi pani kõikidele enne ja pärast teda esinenud artistidele pika puuga ära." (35)

Moskva galakontserdi "Legendõ Retro FM" nael oli Komsomolskaja Pravda arvates Tõnis Mägi.

"Tõnis Mägi laul kõlas enesekindlalt, võimsalt ja pani kõikidele enne ja pärast teda esinenud artistidele pika puuga ära," kirjutas Komsomolskaja Pravda Mägi esinemisest Moskva galakontserdil "Legendõ Retro FM". Lehe arvates oligi õhtu nael nimelt Tõnis Mägi, kes ainsa artistina tuli lavale koos bändiga ja laulis otse, fonogrammita, nagu seda säärastel kontsertidel tavaliselt tehakse.

Tõnis Mägi esitas koos ansambliga Estraadiorkester Olimpiski sisestaadioni laval live’is kolm venekeelset lugu: "Armas hoovike" ("Любимый мой дворик"), "Ma ei oska tantsida" ("Я не умею танцевать")  ja "Peatage muusika" ("Остановите музыку") . Moskva publiku jaoks olid need Mägi laulud kui nostalgiline reis minevikku. Aega, kui Mägi aastast aastasse sealsetel lavadel tuuritas.

Nõukogude ajal kümme aastat jutti Venemaal esinenud ja seejärel hiigelpika pausi teinud Mägi tunnistas saates "Kolmeraudne", et toona oli aeg, kus tuli anda kolm-neli kontserti päevas: "Ühel hetkel sai aeg lihtsalt täis. Ma tundsin, et tahan hakata tegema rohkem oma muusikat, rohkem hoopis midagi muud. See periood sai otsa."

Nüüd, pärast äsjast hiilgavat etteastet Moskva galakontserdil, lausus Mägi, et polnudki väga suurt vahet, kas esineda artistina Tallinna Lauluväljakul või Olimpiski staadionil. "See oli ka ikka väga vägev," ütles ta Moskva-kogemuse kohta.

"Sest kui me praegu Olimpiski staadionil olime, siis oli galakontsert ja igaüks laulis neli laulu. Sa pead nelja looga ennast tõestama. Tuled lavalt ära, aga tegelikult ei saa end soojakski. Suur ning kihvt vastuvõtt oli, telekas võttis üles ja kõik lehed olid täis, kuid meie kontsert siin lauluväljakul meeldis mulle rohkem. Igal juhul!"

Hiigelsuur saal oli rahvast puupüsti täis

Viimastel aastatel on detsembri suurpeol käimine Venemaa pealinna elanikele muutunud lausa traditsiooniks. Šõu, kus esinevad Vene ja Lääne megastaarid, toob igal aastal kohale tuhandeid muusikahuvilisi. Tänavugi oli hiigelsuur saal, kus omal ajal peeti ka Eurovisioni lauluvõistlus, inimesi puupüsti täis. Olimpiski staadioni fuajees sai ajas tagasi rännata: juua gaseeritud vett ja proovida õnne nõukogude aja mänguautomaatide taga.

Festivalil esinesid peale Tõnis Mägi veel Larissa Dolina, Lev Leštšenko, Samotsvetõ, Aljona Apina, Mihhail Bojarski, Bad Boys Blue, Samantha Fox, Rednex, Riccardo Fogli, Army of Lovers jpt.

Legendide esinemine oli seotud eelseisvate aastavahetuspidustuste ja Sotši olümpiamängudega. Seetõttu tuli Lev Leštšenko teist aastat järjest lavale 1980. aasta olümpiamängude lõputseremoonial kõlanud lauluga "Hüvasti, Moskva!". Suurtelt ekraanidel näidati kaadreid Moskva olümpiamängude pidulikust tseremooniast ja samal ajal astusid lavale Venemaa sportlased – olümpiamängude kangelased.

Lauljad esinesid üksteise järel ja saal oli vaimustuses nii Aljona Apinast kui ka Bad Boys Blue’st. Eriti menukaks osutus 1990. aastate täht, Laskovõi Mai solist Juri Šatunov, kes tõi rahva tantsupõrandale. "Laske lava ette, ma seisin siin!" läks publiku seas trügimiseks, kuid turvamehed võtsid olukorra kohe kontrolli alla ja pidu jätkus ebameeldivate vahejuhtumiteta.

Mägi ja Bojarski olid säravaimad tähed

"Kõige intrigeerivamad artistid astusid lavale festivali keskel. Võimalik, et nii tehti arvestusega, et megakontserti salvestatakse televisiooni tarvais ning seda näidatakse aastavahetusel," kirjutas Komsomolskaja Pravda.

Lehe arvates oli õhtu naelaks Tõnis Mägi etteaste. Teise unustamatu elamuse pakkus laulja ja näitleja Mihhail Bojarski. Venemaa tuntuim musketär saabus lavale "Pora-pora-poraduemsja" akordide saatel ehtsa hobuse seljas ning suurtel ekraanidel näidati kultusfilmi "D`Artag­nan ja kolm musketäri" põnevamaid kaadreid.

"Dresseerija" loo ajal ilmuse lavale kuulsa näitleja kõrvale laulu kangelane ise – tiiger. Paraku polnud ta Olimpiskii lavamelust, valgustusest ja mürast vaimustuses, kissitas silmi, urises ja välgutas kihvu. Kui Bojarski hakkas esitama kuulsat lugu rohesilmsest taksost, sõitis lavale… ei miski muu kui nõukaaja kollane takso rohelise tulega. Lavasõuga oli tõesti vaeva nähtud! Bojarski esinemise kulminatsiooniks sai laul "Tuleb uus aasta", mida ta esitas koos näärivana ja lumivalgukesega kellalöökide saatel nõnda, et nii laval kui ka saalis tekkis täislik aastavahetuse meeleolu.

Vaatamata sellele, et šõu peaesinejaks oli plakatitel märgitud Ricchi E Poveri, rokkisid hoopis rootslased – Army of Lovers ja Rednex. Ehkki "Legendide" korraldajad reklaamisid Army of Loversi esinemist kui eksklusiivset taasühinemist, on bänd taastegutsenud juba ligi aasta. Rootsi supertähed jõudsid enne Moskvasse tulekut anda kontserdi Kiievis ning pärast Retro FMi pidu esinesid ka Moskva ööklubis.

Kantribänd Rednex, kes on maailmakuulus tänu ballaadile "Wish You Were Here", tuli lavale eelviimasena ning esitas nimetatud hiti ja tantsuloo "Cotton-Eye Joe", mis pani Moskva publiku tundma end tõeliste kauboidena. Kuid Ricchi E Poveri ajal hakkas publik saalist tasapisi lahkuma, ehkki itaallased ei olnud oma kolleegidest põrmugi kehvemad.

Peo viimase laulu "Mamma Maria" ajal lendas lae alt tonnide viisi konfette ja iga-aastane suurüritusele tõmmati joon alla.