Inimesed
20. detsember 2013, 07:00

Muusikute pühad: kes võtab rahulikumalt, kellel on rohkem ülesastumisi kui kuus päevi? (4)

Traditsiooniline esinemiste tipphooaeg ei liiguta enam sama suuri summasid kui vanasti, kuigi pillimehed tööpuuduse üle ei kurda. Kipub jääma mulje, et kõige hullumeelsem rabamine on jäänud aastatetagusesse perioodi enne suurt majanduskriisi.

Rahaküsimus näib jõuluajal olevat delikaatne teema ja konkreetseid numbreid ei taha välja öelda keegi: kõik sõltub sellest, kuhu ja kui kaugele esinejat tahetakse ja kas vajatakse lisateenuseid, näiteks helimeest. Ühes võib aga olla kindel – igal juhul peab detsembris käima välja tunduvalt rohkem krabisevat kui tavaliselt.

Ott Leplandil on detsembris ainult paar vaba päeva

Ott Leplandi esinemisgraafik on detsembris tihe. "Eks jõulukuu on aasta üks kiiremaid aegu – toimub igasuguseid telesalvestusi ja muidu esinemisi," ütleb mees. Siiski on tal mõned töövabad päevad ka. "Jõululaupäev on vaba ja siis vist üks-kaks päeva oli veel."

Kuna Oti vabad päevad on suhteliselt suurte vahedega, siis veedab ta need harilikult lihtsalt kodus puhates. "Ega siin üheks päevaks väga mingit plaani teha ei saa," kinnitab ta.

"Tavaliselt teen süüa, vaatan telerit, olen arvutis, loen raamatut või puhkan niisama."

Jõululaupäeva soovib Ott veeta kindlasti Hiiumaal vanavanemate juures. "Tahaks juba 23. detsembri õhtul minna, sest 25ndal pean juba jälle esinema minema," lausub ta ja lisab, et ka aastavahetus möödub tal töötades. "Selline hästi mõnusas ja hubases õhkkonnas esinemise pakkumine tuli, nii et võtsin ühe väikese sutsu teha jah."

Marju Länik: sel aastal on vähem esinemisi kui tavaliselt

"Kontserte loomulikult on, kuigi mõnikord on detsember pöörasem olnud kui sel aastal. Ma ei tea, mis põhjusel, aga seda on ka teised öelnud," kinnitab Marju Länik, et 2013. aasta jõulukuu on tavapärasest rahulikum.

Kui palju esinemisi tal detsembrikuus kokku on, seda ei soovi lauljanna kommenteerida. "Jõululaupäeval ei ole ma kunagi esinenud. Kui just ei ole olnud "Jõulutunneli" esinemist esimesel jõulupühal, nagu eelmisel aastal," räägib laulja

"Aastavahetusel olen aga esinemas, samuti näeb mind ETV aastalõpu saates, kus ma laulan kahte laulu."

Milline on aga artisti esinemistasu jõulukuul? "Selles ei ole kindlat reeglit, sest esinemistasu oleneb tellija võimalustest ja kokkulepetest. Samuti oleneb see sellest, kui suure koosseisuga, kui pikalt ja kui kaugel ma esinen ning kas peab kaasa võtma oma tehnika."

Siiski tõdeb Länik, et täiesti korralik detsember on. "Esinemised jaotuvad alati kuidagi omapäraselt, kuid detsember on üldiselt ikka töökuu," lausub ta.

Rolf Roosalu ei puhka isegi jõululaupäeval

"Esinemisgraafik on üsna tihe nagu enamikul muusikutel. Kõige hullem päev sel aastal on ilmselt 20. detsember, mil teen kokku kolm esinemist. Rohkem väga ei jõuaks ka, kui peab täiskavaga lavale astuma," räägib Rolf.

Aga vaatamata järjepanu toimuvatele esinemistele ja proovidele püüab mees ikka ka kooli ja perekonna jaoks aega leida. Jõulu- ja vana-aastaõhtu on tal aga juba esinemistega hõivatud. "Aastavahetuseks ei tahtnud ma seekord rohkem kui kahte esinemist võtta," möönab Rolf.

Avalikult saab tema tantsulise kavaga etteastet näha klubis Lucky Luke, kuid teine 31. detsembri üritus on piiratud sissepääsuga.

Dave Bentonil on jõulukuul 10 kontserti

Dave Benton tuuritab jõulude aegu mööda Eestimaad juba kümnendat korda. Detsembri töögraafikut pole ta aga väga täis broneerinud – kokku annab ta vaid kümme kontserti. "Peab võtma ka aega, et olla perega," tõdeb Benton ja lisab, et päris jõulupühade ajal ta tavaliselt ei tööta.

Vana-aastaõhtutel on ta siiani küll esinemas käinud, aga sel aastal kavatseb teha erandi. "Sain pakkumise Ukrainasse esinema minna, aga sealsete poliitiliste rahutuste tõttu arvan, et ei tee seda," ütleb Benton, kes kinnitab, et ka temal pole jõulukuul kindlat esinemistasu.

"Kõik sõltub asjaoludest!"

Mikk Saar on tiheda graafikuga harjunud

"Esimene detsembrinädal oli vaiksem, edasi on kogu aeg midagi," räägib Mikk Saar oma pühadeaja töögraafikust.

Päev, kui muusik vastab telefonile, on selles mõttes erandlik – mitte ühtegi esinemist.

Möödunud aastatega võrreldes tuleb Saarel pähe kaks suurt erinevust: varem kutsuti rohkem erapidudele, nüüd on rohkem avalikke ülesastumisi. Teiseks on muutunud lavakoosseis. "Enne olid kontserdid rohkem koos bändiga, nüüd kahekesi."

Saare partner nii laval kui eraelus on laulja ja muusik Tanja Mihhailova.

Saar on harjunud, et tema elukutse puhul kõigub töömaht ja pinge aasta lõikes pidevalt. "Tegeleme meelelahutusega ja oleme tiheda ajaga arvestanud. Jaanuar-veebruar on vaiksemad," ütleb muusik.

Mait Maltis esineb Kuressaares

"Nädalavahetused on tihedad nagu alati," kirjeldab Mait Maltis oma detsembrikuu ajakava.

Graafik pole küll nii kurnav kui seitsme-kaheksa aasta eest, mil olevat laulja sõnul olnud tõeline hullumaja. "Ilmselt oli siis rohkem raha, mida kulutada," pakub muusik.

Aegade jooksul on tal kujunenud kindel põhimõte: jõulud alati kodus, aastavahetus tööl. Esinemise eest 31. detsembril küsib Maltis kahekordset taksi. Tänavu on mees laval Kuressaare sanatooriumis Meri. "Pere saab alati kaasa võtta," ei näe ta põhjust, miks ei võiks vana-aastaõhtul ühendada tööd ja eraelu.

Tomi Rahula: kõigepealt ikka pere ja siis töö

Klahvpillimängija ning Tallinna poistekoori dirigent Tomi Rahula tõdeb, et tegemisi on tal kogu aeg palju. "Praegusel jõuluajal on esinemisi mõistuse piires – kõigi mu kollektiivide peale kokku 14 ülesastumist, mis on muusiku jaoks jõulude ajal ilmselgelt vähe," naerab mees.

Järgmisel nädalal on Tomit ees ootamas kolm jõulukontserti koos Tallinna poistekoori, Tõnis Mägi ning keelpillikvartetiga, mis toimuvad Paide, Kaarli ning Tartu Jaani kirikus. "Neid erilisi jõulukontserte ja esinemisi ootan selgelt kõige enam," tunnistab ta.

"Loomulikult ei jää kõrvale ka sport ja jalgpalli aastalõputurniiri kohtunikutöö. Õnneks olen juba selline, et ka kõige kiiremal eluperioodil oskan asju nõnda planeerida, et mul jääb oma lähedaste jaoks piisavalt aega."

Pearu Paulus: ei ole mõtet üle pingutada

"Professionaalsetel muusikutel on teenistust läbi aasta," ütleb ansambli 2Quick Start juhtfiguur Pearu Paulus.

Pigem on detsember kuu, kui saabub nii-öelda kahemehebändide kõrghetk – nii on tellijatele ökonoomsem ja kasulikum. "Ei ole mõtet end ära nikastada, ega kogu maailma raha pole vaja kokku korjata," suhtub Paulus talvisesse tipphooaega stoiliselt.

Üldiselt on ta aga nõus, et liikumist on igal juhul rohkem kui paari aasta tagusel masu-ajastul. "Nüüd tellitakse jälle suuremaid koosseise," toob Paulus välja.

Palju tema enda kohalemeelitamine mõnele peole minimaalselt maksma läheks, muusik enda sõnul ei tea. "Ma ise ei tegele rahaküsimustega," põhjendab ta.

Metsatöll: detsembris küsime kolmekordset hinda

Äsja USA tuurilt kodumaale naasnud ansambel Metsatöll annab detsembris vaid ühe kontserdi. "Sel laupäeval tuleb Rock Cafes üks väga-väga mõnus kontsert koos kihvtide bändidega," kiidab solist Markus Teeäär ja lisab, et ülejäänud detsember on neil täiesti vaba.

"Sel aastal tegime kolm tuuri – kaks Euroopas ja ühe USAs, nüüd tuleks natukene ka enda jaoks aega võtta."

Ka trummar Atso kinnitab, et kuna kõik bändimehed on pereinimesed ja tahavad jõulude ajal kodus olla, siis detsembris nad kontserte ei anna. "Meil on omavaheline kokkulepe, et jõulukuul me ei esine. Kui tuleb mõni pakkumine, siis peab see ikka midagi väga erilist olema, et me selle vastu võtaks ning sellisel juhul küsime kolmekordset hinda," selgitab ta, et ilmselt kõrge taksi pärast keegi neid siiani jõulude ajal esinema kutsunud polegi.

Põhja-Tallinn: enamjaolt esineme firmade jõulupidudel

Põhja-Tallinna solisti Jaanus Saksi sõnul on nende esinemisgraafik täiesti tavaline – on nii tööd kui ka aega eraelu jaoks. "Enamjaolt esineme firmade jõulupidudel," tõdeb ta. Jõulu- ja vana-aastaõhtuks bändil praegu veel esinemisplaane pole. "Elu on näidanud, et pakkumised tulevad teinekord väga ootamatult ja viimasel hetkel. Praegu on kavas siiski jõulud pere keskel veeta," ütleb Saks.

"Esinemishinnad sõltuvad väga palju ürituse olemusest ja sellest, mida bändilt nõutakse," lausub mees.

"Konkreetset hinda ei ole olemas – kõik on alati kokkuleppe küsimus."

Kontserdikorraldaja: Eesti esinejad pole pepsid

"Suvi ja detsembrikuu on kõige hullemad," tõdeb Star Agency kõneisik Andres Puusepp, kui jutuks tuleb muusikute töögraafik aasta lõikes.

"Tundub, et ega siis paljudel artistidel enda elu polegi: magad, ärkad, soundcheck ja siis kontsert," on jõulukuu Puusepa sõnul vägagi kurnav. Veel üks väga tihe periood on jaanuar – siis peetakse uusaastapidusid.

Kolm kõige popimat artisti, mida Puuseppa agentuur haldab, on Swingers, Karl-Erik Taukar ja Traffic. "Teistel on ülesastumisi üsna võrdselt. Aga näiteks Tanja Mihhailoval on ligi 40 esinemist – rohkem kui kuus päevi," lausub Puusepp.

Mis puudutab rahalist külge, siis käivat tellijate ja agentuuri vahel kogu aeg üks suur kauplemine. "Aga vahel lihtsalt pole kusagilt alla võtta," ütleb mänedžer.

Esinemise hind sõltub nii paljudest mõjuritest, et ühte konkreetset numbrit pole Puuseppa sõnul võimalik välja öelda. "Kui suur on bänd, asukoht, kas on vaja helimeest," loetleb ta hinna koostisosasid.

Viimane asjapulk kergitab arvet 500 euro võrra.

Vähemalt pole kodumaised artistid nõudmiste poolest sugugi mingid primadonnad. "Suuloputuseks vett ja rätikud higi pühkimiseks," räägib Puusepp esinejate enimlevinud tingimustest. Mis ei tähenda sugugi, et vahel ei teeks tellija muusikutele kena üllatust – tuleb ette, et mõnikord ootab pillimehi ka külluslikult kaetud suupistelaud.

Produktsioonifirma Full House Agency, kelle kõige tuntumad artistid on Tanel Padar & The Sun, Ott Lepland ja Liis Lemsalu, mänedžer Danel Pandre tunnistab, et ka neil puudub esinejate jaoks otsene hinnakiri ning jõulukuu kontsertide hinnad ei erine tavapärastest esinemistest. "Hinda määravateks teguriteks on esinemiskoosseis, transpordi hind, kava pikkus, esinemisel kasutatava tehnika hulk ja maksumus," loetleb ka tema.