TAGASIHOIDLIK: Tõnis Erilaid ütleb, et on alati jäänud kergete meelelahutusžanrite pooldajaks. «Isegi ühtegi tuttavat poliitikut pole mulle tekkinud,» hindab ta olukorda. Samas pole ta oma südant lõplikult kinkinud ei ajalehele ega raadiole. Foto: Tairo Lutter
Inimesed
19. detsember 2013, 07:00

Tänavuse Kuldmikrofoni sai Tõnis Erilaid (1)

18. korda välja antud raadio- ja telemeeste legendaardse auhinna Kuldmikrofon sai eile juba mitmeid põlvkondi läbi eetri juhatanud raadiohääl Tõnis Erilaid, kes on sama legendaarne nagu auhindki.

Mõne aasta pärast saab tal Kuku raadios täis 20 aastat ja väsimuse märke pole kuskil näha. Laupäevahommikuti juhib ta seal saadet "Soovid, soovid, soovid". Ent oma põhilise leiva on Tõnis välja teeninud ikka Õhtulehes.

Tegelikult teab Erilaid üht-teist ka telest, ent ekraaniga miilustamise aeg jääb mõne kuu eest oma 70. sünnipäeva tähistanud suurmeistril juba poolesaja aasta taha. Sellele, et tele ja Erilaiu teed hiljem väga palju ristunud ei ole, on Tõnisel oma seletus: "Televisioon eeldab väga fotogeenilisi ja ilusaid inimesi. Sellised inimesed saavad olla ainult noored. Kuigi nooruses vaatasin minagi väga söaka pilguga peeglisse, on see rong ilmselt ära sõitnud. Ei eita, et olen hiljemgi ekraanil olnud. Aga sellise maskeeringuga, et mind ära ei tuntaks," räägib Erilaid.

Kel Tõnis Erilaiuga elus üldse tegemist on, teab, et üks tema kõige hinnatavamaid jooni on tagasihoidlikkus. Eilsele austuslõunale, millega ühtlasi tähistati ka 87 aasta möödumist ringhäälingu sünnist Eestis, tuli Tõnis Erilaid loomulikult mitte vähema raadiolegendi, oma abikaasa Helgi Erilaiuga. Daamiga, kellel Kuldmikrofon kodukapil juba kümme aastat. See on raadioringkondades paar, kelle kohta sosistatakse, et kui Tõnis ja Helgi omavahel rääkima hakkavad, siis isegi raadio vaikib.