PISITÜTAR: Urmo Aava ja tema abikaasa Heneli peres on nüüd peale poegade Trevoni (4) ja Tristani (2) ka pisitütar Aliise Arabella. Foto: Erakogu
Inimesed
19. detsember 2013, 07:00

Ralliäss Urmo Aava peres sündis tütar: paremini enam minna ei saa! (8)

"Meie tütar sai nimeks Aliise Arabella. Ema tegi sellise valiku ja isa oli nõus," räägib rallisõitja Urmo Aava, kelle abikaasa Henel tõi möödunud laupäeval ilmale nende kolmanda lapse – tütre.

"Laps sündis 14. detsembril, oli 50 cm pikk ja kaalus natuke üle nelja kilo," räägib Urmo, kelle häälest õhkub rõõmu ja uhkust. Erilise nime – Aliise Arabella – mõtles välja Henel ja Urmole see meeldis.

"Mingeid eellugusid nimedel taga ei ole," ütleb ta. "Naine on kõigile lastele nimed leidnud ja ma ei teagi täpselt kogu tekkeprotsessi," seletab Urmo, kuid lisab, et päris nii ka pole olnud, et naine mõtleb nime välja ja temal jääb üle ainult nõustuda.

Peale värske ilmakodaniku kasvavad peres veel neljane Trevon ja kaheaastane Tristan. 2011. aasta novembris, kui Tristan sündis, rääkis Urmo, et pojale sai nimi valitud koos abikaasaga ja et see läheb esimese lapse nimega kokku. Oleks ju võinud arvata, et ka pisike preili saab nime, mis algab T-tähega? "Üldiselt ootasid kõik seda jah, aga vaat ei tulnud," muigab Urmo.

Henel ja Aliise Arabella tunnevad end hästi. "Sünnitus läks ilusti ja mingeid komplikatsioone polnud."

Nagu kahe eelmise lapse puhul, oli Urmo ka seekord sünnituse ajal naise kõrval. "Ma olen kõigil sünnitustel juures olnud – see on kuidagi selline valgustav asi ja ma olen algusest peale arvanud, et pean juures olema. Nii palju, kui olen saanud, olen naist sel ajal ikka aidanud."

Urmo sõnul on vägev tunne laps esimest korda oma kätele saada. "Elus ei juhtu väga tihti asju, mis niivõrd liigutaks. Pisarat päris silma ei võtnud, aga see, et pisaraid pole, ei tähenda, et sündmus liigutav ei oleks," ütleb ta.

Suuri ettevalmistusi uue pereliikme tulekuks tegema ei pea, sest vajalikud rõivad ja asjad on juba olemas. Siiski plaaniti varuda ka mõned roosad riided. "Lõplikult olime tütre saamises kindlad sügise alguses, kui käisime ära viimases ultrahelis," räägib Urmo, kuid naerab, et sajaprotsendiliselt saab kindel olla alles siis, kui laps on sündinud.

"Meile on enne ka öeldud, et tuleb tüdruk, seega ei tahtnud esialgu seda väga uskuda."

Tristan ja Trevon võtsid pisiõe väga hästi vastu. "Suurem poiss käib ja räägib, et tema väike õde, ja pidavat ikka väga ilus olema," ütleb Urmo ja tõdeb, et ju vanem poeg ilmaasju juba natuke mõistabki.

"Ütleme nii, et ka noorem poiss midagi ikka aru saab, aga meie ei saa täpselt aru, kui palju."

Armastus esimesest silmapilgust

Praeguse seisuga pole kumbki poeg ka armukadeduse märke näidanud. "Mida rohkem poisse sellesse protsessi kaasata, seda vähem on armukadedust. Praegu küll kõik tegelevad väikese õega."

Kas nüüd on ka kuidagi eriline tunne, kui peres on tütar? "Kindlasti on, enam väga paremini minna ei saagi!"

Urmo ja Henel abiellusid 2002. aastal, kuid koos on nad olnud kooliajast saadik. Nad kohtusid Kuusalu keskkoolis, kus Urmo õppis alates kümnendast klassist. "See oli armastus esimesest silmapilgust! Tõsi, Urmo märkas mind esimesena. Kooli rebaste peol astus ta minu juurde ning sellest hetkest hakkas meie suhe arenema. Nii tänaseni välja," on Henel Õhtulehele 2004. aastal öelnud.

Esimene poeg Trevon sündis 2009. aasta 27. novembril, teine poeg Tristan 2011. aasta 17. novembril.