AASTA SUHTEKORRALDAJA: Kollektiivi rõõmu tunnustuse üle jagavad Teater NO99 kunstiline juht ja direktor Tiit Ojasoo ning kunstiline juht Ene-Liis Semper. Foto: Arno Saar
Inimesed
17. detsember 2013, 07:00

Tiit Ojasoo: "Eestlastele on iseloomulik, et omavahel ei suhelda." (11)

Aasta suhtekorraldaja tiitli võitis teatri NO99 loominguline kollektiiv.

"Aeg-ajalt tundub, et võiks teha midagi abstraktset, aga samas on teatril õigus ja kohustus reageerida selle peale, mis on ühiskonnas aktuaalne," analüüsib aasta suhtekorraldaja tiitli saanud Teater NO99 kunstiline juhtdirektor Ojasoo suhteid oma loomingu ja laiema avalikkuse vahel.

Teater sai auhinna oma panuse eest poliitikas ja ühiskonnas toimuva tõlgendamisse. See võit võib tunduda mõneti iroonilisenagi, sest peaaegu nelja aasta eest peetud Ühtse Eesti suurkogul esines meeldejääva monoloogiga tollane NO teatri liige Andres Mähar, kes saatis kirglikult p***e ka suhtekorraldajad nende rolli eest poliittehnoloogia elluviimisel.

Vastuolu tollase etteaste ja nüüdse auhinna vahel Ojasoo siiski ei näe. "Eestlastele on ju omane, et nad ei suhtle omavahel," on suhtekorraldaja amet meie rahvuslikku karakterit arvestades tema meelest Eestis igati vajalik.

"Küsimus pole ju selles, et oleks üks ja ainuke tõde," nendib Ojasoo aastatetagust aktsiooni meenutades.

"Tõdesid on alati mitu. Probleem on selles, kuidas saada kokku neid esindavad erinevad seltskonnad."

Teatridirektor meenutab, kuidas Ühtset Eestit korraldades olid neilgi mõned Eesti helgemad pead suhtekorralduse alalt seljataga seismas ja toetamas. "Aga nüüd saame ka oma jalgadel seistud."

NO teatri kõrval määrati tänavu auhind ka aasta uustulnukale suhtekorralduses, kelleks valiti poliitik ning Isamaa ja Res Publica Liidu Tallinna linnapeakandidaat möödunud kohalikel valimistel Eerik-Niiles Kross.

"Arvestades olukorda Tallinnas, oligi vaja, et keegi niimoodi läheneks," vastab Kross kohati kõlanud arvamusele, nagu oleks tema kandideerimise stiil olnud liiga vulgaarne ja ületanud hea maitse piire: mäletatavasti kasutas mees oma kampaania elluviimisel ka helikopterit, millega häirida põhikonkurendi Edgar Savisaare esinemist teleekraanil.

"Kui teha midagi teisti, on selge, et ei saagi kõigile meeldida," pareerib Kross.