Blogid
16. detsember 2013, 07:00

Kuidas Laidoner püüdis rahvast rahustada (7)

"Eestile ei ole NSV Liit esitanud mingeid nõudmisi. Meie oleme targalt toiminud, kui sõlmisime vastastikuse abistamise pakti NSV Liiduga. Sellega hoidsime ära sõjalise kokkupõrke võimaluse NSV Liiduga ja – mis veel tähtsam – meil on rohkem kindlustatud võimalus jääda välja suure Euroopa sõja keerisest ja tulevikus võime elada rahus oma suure idanaabriga. Vaatame julgelt vastu tulevikule," kõneles täna hilisõhtul 1939. aastal rahvale raadios kindral

Johan Laidoner. Ta oli tulnud Moskvast, kus Nõukogude Liidu juhid avaldasid soovi, et meie kõvendaksime jõudumööda oma riigikaitset.

Ajalehed pealkirjastasid Laidoneri kõne teksti "Kõne raadios, mis lükkab ümber kõik rahvusvahelised ja kohalikud kõmujutud". Ehk nagu Laidoner ütles: "Kõik kuulujutud igasugustest nõudmistest meie vastu väljaspool vastastikuse abistamise lepingu piire on alusetud, lihtsalt välja mõeldud – ja ma pean ütlema rohkem –,

otseselt valed."

Rahva rahustamiseks mõeldud kõnes kinnitas Laidoner, et Moskvast ei tulnud nõudmist asuda Soome vastu sõtta, nagu välismaa raadio oli pärast Laidoneri ja Stalini tunniajalist teist vestlust väitnud.

Kuid rahvast rahustades ei osanud Laidoner ette näha, et napi kuue kuu pärast näeb ta Narva alistuma sõites võõrvägede kolonne Eestimaad trampimas ja ta ise sureb Venemaa vanglas.