HOIAVAD KOKKU: Silver (keskel) on õnnelik, et leidis endale uue pere ? Fjodori (vasakult), Deividi, Daanieli ja Meeri. Foto: TEET MALSROOS
Inimesed
16. detsember 2013, 07:00

Valgamaa pere päästis kurva saatusega poisi lastekodust (63)

"Ma lihtsalt ei talunud mõtet, et pole kedagi, kes tema eest hoolitseks," ohkas Meeri Gubal. Koos abikaasa Fjodoriga otsustasid nad oma kahele pojale, kellest üks on liikumispuudega, võtta perre kolmandagi. Nii päästsid nad 13aastase Silveri lastekodusse sattumast.

Silver võib julgelt kinnitada, et seljataga on tema hullem aasta. Pärast ema surma jäi ta vanema õe ja venna hoolde. Õde pidi aga ühtäkki Soome kolima ja vend ei saanud keerulise elu tõttu Silverit kasvatada võtta. Nii jäi üle ainult lastekodu.

Kui Meeri (27) ja Fjodor (30) Gubal kuulsid, et Silverit ähvardab lastekodusse sattumine, ei mõelnud nad kaua. "Me oleme mõlemad ilma isata kasvanud ja teame, kui raske on, kui keegi ei toeta," kostavad Meeri ja Fjodor kui ühest suust. Meeri lisab, et lihtsalt ei suutnud taluda mõtet, et pole enam kedagi, kes Silveri eest hoolitseks. Mida Silver tundis, kui teadis, et peab lastekodusse minema? "Ma lihtsalt ei mõelnud sellele," tunnistab poiss.

Meeri ja Fjodor otsustasid Silverile kodu ja armastust pakkuda sellest hoolimata, et nende peres on kasvamas kaks poissi – kolmene Deivid ja üheksane Daaniel. Daanielil on liikumispuue.

Nii juhtuski, et selle aasta sügisel viis Silveri kooli Fjodor ja teatas, et nüüdsest elab Silver nendega. "Minu elu jooksul pole kunagi juhtunud, et kui keegi jääb koduta, pakub keegi teine talle seda," tunnistas Keeni põhikooli direktor Diana Sarapuu. Meeri ja Fjodori tegutsemine liigutas kooliperet niivõrd, et nad otsustasid noore pere esitada "Eestimaa uhkuse" kandidaadiks.

Meeri ja Fjodor arvavad, et nad tegutsesid südamega ja oma tegu eriliseks ei pea. "Meile on see argipäev, aga vast teised siis näevad selles midagi rohkemat," kostab Meeri tagasihoidlikult.

Fjodor tunnistab, et kuigi otsus Silver oma perre võtta oli kindel, tundis ta alguses väikest hirmu. "Ikka tuli ju pähe mõte, et me ei saa hakkama ja ruumi on ka vähe," tunnistab ta. Et aga raha oli kogutud, ehitati majale peale teine korrus ja ruumi jagus kõigile lahedalt. Ning neli esimest kooselatud kuud on kinnitanud, et mure Silveriga hakkamasaamise pärast on asjata – eelmisel aastal üsna nirude hinnetega klassi lõpetanud Silveri õppetöö on paranenud, ta on kuulekas ja töökas. "Ta saab kõigest aru, mida talle räägid!" kiidab Fjodor. Silver on muutunud tema sõnul elavamaks ja rõõmsamaks. Nagu ikka lapsed, kui nad on olukorraga kohanenud.

Deivid ja Daaniel võtsid venna perre vstu loomulikult ja lihtsalt. Milline poiss Silver on? "Normaalne!" itsitab Daaniel naerda ja tunnistab siis tõsinedes, et Silverist on talle palju abi, sest Silver kannab tema kotti ja aitab bussi peale ning sealt maha. "Ega ma muidu ei saakski," ohkab ta.

Meeri ja Fjodor taotlevad kohtu kaudu õigust saada Silveri täieõiguslikeks hooldajateks. "Me soovime, et lapsel oleks turvaline elu. Et ta ei peaks elama pidevas hirmus, et keegi tuleb ja võtab ja viib ta suvalisel hetkel kuskile," põhjendavad nad.

Meeri ja Fjodor muhelevad, et peret looma asudes rääkisid nad ikka kolmest lapsest. "Nüüd saimegi kolmanda," naeratab Meeri.