« See aasta oli tihedalt täis suuri muudatusi ja emotsioone. Olin piisavalt tugev, et teha õiged otsused ja nendega rahul olla.» Maia arutleb, et sel aastal tehtud otsustest tõuseb talle tulevikus üksnes kasu. Foto: Oliver Moosus
Inimesed
15. detsember 2013, 11:00

Maia Vahtramäe: elan end välja paberil, seepärast näingi vahel emotsioonitu (27)

"Looming annab mulle võimaluse end välja elada. Panen oma tunded paberile kirja ning hiljem on need muusikas. See on ka põhjus, miks näin vahel emotsioonitu – ma lihtsalt ei näita kõike välja," räägib lauljatar Maia Vahtramäe.

Märtsis menubändist Põhja-Tallinn lahkunud ja telešõus "Su nägu kõlab tuttavalt" teisel hooajal kaasa löönud Maia Vahtramäe (22) plaanib alustada soolokarjääri. "On erinevaid pakkumisi ning väljakutseid. Olen astunud erinevaid samme – nüüd on kõik ainult otsustamise küsimus, et mis ja kuidas edasi."

Varasemalt popisugemetega hiphopibändis laulnud Maia teab, et tema muusika on kindlasti tema enda loodud sõnadele, aga mis stiil täpsemalt välja kujuneb, oleneb muusikutest, kellega ta lõpuks koostööd tegema hakkab. "Minu enda muusikamaitse on seinast seina, aga lemmikud on Grace Potter, Lorde ja Lana del Ray," lausub ta.

Paar nädalat tagasi ilmus Maial koos Getter Jaaniga singel "Meelelahutajad", mille viisi ja sõnade autor on Sven Lõhmus. "Mul on väga hea meel, et Getteril selline idee tuli. Kuna oleme väga erinevad inimesed, siis ilmselt oli see ka arendav," räägib lauljanna ja lisab, et esialgu pole juttu olnud, et tema ja Sven Lõhmuse koostöö jätkuks.

Tähtis on jääda iseendaks

Siiski möönab ta, et need artistid, kes Lõhmuse muusikat esitavad, teevad seda hingega ja sellel on väga suur kuulajaskond. "Milline artist ei tahaks, et võimalikult paljud inimesed just teda kuulaks? Minu nägemus enda muusikast on aga erinev, seega ma eelistaksin kindlasti esitada omaloomingut," räägib Maia.

Lugude kirjutamisega tegi ta algust juba teismeeas ning teeb seda siiani. "Inspiratsiooni ammutan ma loodusest, raamatutest ja tunnetest," lausub Maia ning tunnistab, et eriti palju saab ta innustust tugevatest emotsioonidest.

Loometöö annab võimaluse ka end välja elada. "Kujuta ette, et istud öösel mere ääres, su hing on rahutu ja sul on nii palju öelda, sest oled jätnud väga palju ütlemata. Sa hingad sõõmu vabadust ja räägid kõigest, mis on hingel – sellest tavaliselt minu looming kõnelebki. See, mis teeb rahutuks, on aga olenevalt ajast väga erinev. Inspiratsioon tuleb ise ja nõuab endast välja kirjutamist," räägib Maia.

Paroodiasaates osalemisega näitas ta aga rahvale enda hoopis teistsuguseid külgi – osavust nii parodeerija kui ka soololauljana. Maia ei oska öelda, kas näosaade teda just muutis, kuid see tõi temas välja iseloomujooned, millest tal endalgi aimu polnud. "Sain aru, et eelkõige tuleb jääda iseendaks ja mitte üle pingutada," tõdeb ta.

"Alguses uskusid mind ümbritsevad inimesed minusse küll rohkem kui ma ise. Aga ma olen äärmiselt tänulik, et mulle see võimalus anti."

Fännide luuletused soojendavad hinge

Kuigi lauljatar on tänu telesaatele saanud üllatavalt palju esinemispakkumisi, annab ta detsembris vaid ühe kontserdi – täna Hageri kirikus.

"Minu graafik on väga hõre ja ma naudin seda! Andsin aasta algul lubaduse, et võtan aja maha, ning olen seda teinudki. Kindlasti tuleb järgmise aasta algus oluliselt kiirem," mõtiskleb Maia.

"Püüan endiselt leida ka produtsenti, kellega saaksin koostööd teha ja oma nägemuse muusikast kuulajateni viia."

Fännikirju on Maia paari aasta jooksul saanud päris palju. "Ma ei ole kirju kokku lugenud, aga eks neid ikka on kogunenud. Sagedus oleneb üldiselt sellest, kui tihedalt ma pildis olen," räägib ta.

"Mulle endale meeldivad fännide saadetud luuletused – need teevad hinge soojaks."

"Ma ei tohtinud laulda, mul oli laulmise keeld!"

Maia loobus kevadel nii ansambli Põhja-Tallinn laulja kohast kui ka õpingutest Küprosel. Selle tagamaadest teadsid algul vaid tema lähedased, kuid septembris rääkis ta sellest juba avalikult. "Juhtus tegelikult palju asju ja tekkis ülekoormus, ülepinge," ütles Maia Kroonikale.

Seoses õpingutega teises riigis ning bändi esinemistega pidi lauljatar nädalas mitmeid kordi lennukiga lendama, hilisõhtuti esinema ja unetuid öid veetma. See mõjus tervisele. "Pulss läks ülekoormusest madalaks," pihtis ta.

"See kõik mõjus minu vokaalile, minu füüsisele, kõigele. Ma ei tohtinud enam laulda – jaanuari lõpust mai lõpuni. Mul oli täielik laulmise keeld! Lisaks tuli selle kõige juures, mida teised ei teadnud ega näinudki, väga halb tagasiside kõigele, mis sai tehtud," meenutab Maia.

"Sel ajal oli päris keeruline endaga hakkama saada. Nüüdseks olen ma näinud väga palju vaeva, et mu süda lööks ja et ma saaksin jälle laulda."

Praegu kinnitab Maia, et on jälle täiesti terve ja temaga on kõik korras.

Fänni luuletus: "Jalge alt mul kadus pinnas…"

Ühes täitsa tavalises linnas.

Ühel täitsa tavalisel päeval.

Jalge alt mul kadus pinnas,

inglit laval laulmas näen ma.

 

See siidjas heli

silitas mu kõrvu,

see lummav neiu

laval liikumas.

Otsekoheselt ma

langesingi põrmu,

nüüd vaid tema peas mul ringi kiikumas.

 

Kui oma maagiliste

silmadega mulle

otsa vaatasid,

viimse mõistuse

ma oma peast sel hetkel kaotasin.

Nüüd mõelda

ainult suudan sinust,

piinab mind su veetlev ilu.

Su pilku kasvõi korra püüda veel,

kuid tean ka ise,

võimatu on see.