TÕNIS ERILAIDFoto: KALEV LILLEORG
Blogid
11. detsember 2013, 07:00

Kuidas venelased Kassari põhja lasid (1)

"Tundmati allveelaev hävitas Eesti auriku Soome lahe lääneosas suurtükitulega. Kassari mehed pääsesid Hiiumaale, kusjuures üks meeskonnaliige on kadunud, kaks saanud haavata," kirjutasid Eesti lehed esmaspäeval, 11. detsembril 1939.

Tegelikult oli laeva esimene mehaanik Randman hukkunud. Kassari uputas allveelaev pühapäeva varahommikul kella 4 paiku Tahkunast põhja pool. Tühjalt Stockholmist Tallinna tulnud aurikult pääsenud mehed (ja üks naine) aerutasid õhtul kella kuueks Kõrgessaare randa. Telefonitsi kätte saadud kapten Sergo ei öelnud lehemeestele, millise riigi allveelaev meie Kasssari kahuri- ja kuulipildujatulega merepõhja viis – kuigi oli nii lähedale sõitnud, et pidi kuulma eestlaste hüüdeid: "Ärge laske, see on Eesti laev!".

Kapten Sergo arvas, et Kassari oli esimene Eesti laev, mille sõda uputas. Nagu nüüd teame, tegi seda N. Liidu allveelaev.

Järgmisel päeval oli lehtedes järgmine mureteema: Tallinnast 186 reisija ja 33 meeskonnaliikmega Stockholmi sõitnud ristluslaev Estonia kadus jäljetult. Läks laupäeval, 9. detsembril merele, kuid Stockholmi ei jõudnud. Estonia pardal oli peale Eesti tuntud inimeste 110 poolakat ja rootslasi. Tõsi, seekord võidi pärast mõneti kergendatult ohata: sakslased olid Estonia kinni pidanud ja Swinemünde sadamasse viinud.