Foto: Arno Mikkor
Teleblogi
10. detsember 2013, 11:04

"Kartulid ja apelsinid" – "Pilvede all" noorem õde? (26)

Eile õhtul esmakordselt eetris olnud seriaali "Kartulid ja apelsinid" vaatama hakates püüdsin niipalju, kui võimalik, unustada ära asjaolu, et viimasel ajal olen Elisabet Reinsalu näinud peamiselt "Pilvede all" Marina.

Paraku tekib tahtmatult tunne, justkui oleks Mari ühest seriaalist välja astunud ja asunud tegutsema teises, koos teistsuguste inimestega. Oleks justkui tähtsusetu, et nii ametid kui perekonnaseisud on täiesti erinevad.

Mõlemate naiste iseloomujooned näivad ka sarnastena, nii Mari kui Vivian on parajalt isepäised inimesed.

Ehk põhjustab sarnasuste otsimist asjaolu, et tegelaste näevad välja suhteliselt sarnased. Ka ühe ja sama näitleja puhul saaks välimust totaalselt erinevaks muuta.

Teiste osatäitjate puhul sellist äratundmisrõõmu ei teki. On kaasatud vähemtuntud näitlejaid, kes ei ole televisioonis eriti tihti üles astunud.

Stsenarist Eleonora Berg on kaks seriaali ka sarnaselt üles ehitanud.

Nii nagu "Pilvede all" on esitatud läbi Pireti pilgu, taustaks tema mõtted kaadritaguse hääle näol, siis kõlavad siingi Viviani mõtted tema kaadritaguse häälena.

Sarnasus tuleb välja ka loo järk-järgulise lahtiharutamisena, mille juures olevikusündmused vahelduvad minevikupiltidega.

Isegi võttepaikades on sarnasusi.

Näiteks on stseenid, kus Vivian tuleb oma endisest töökohast välja ja Mari käib rasedustesti ostmas, üles võetud täpselt samas kohas – seal, kus vahetult apteegi kõrval on näha seksuaaltervise kliinik.

Ehk ei ole kahe sarja sarnasustes midagi imestamist väärt, sest peale ühise stsenaristi on mõlema puhul tegemist suhetest rääkiva ja peamiselt naistele suunatud sarjaga.

Loodetavasti tulevad järgnevates osades erinevused paremini välja.

Kahe liiga sarnase seriaali vaatamine võib muutuda väga igavaks, olgu nad siis kuitahes head.