KOOREM TEMA ÕLUL: Susan Boyle’il on väidetavalt Aspergeri sündroom, mis muudab kuulsusekoorma mõnikord talumatult raskeks. Foto: AOP
Inimesed
10. detsember 2013, 07:00

Susan Boyle: autismi tõttu pole mul ikka veel meest (27)

«Olen alati teadnud, et mind sildistati alusetult,» lausub Briti talendisaate võitja Susan Boyle, kes kuulis alles eelmisel aastal, et tal on Aspergeri sündroom. Üleöö tulnud kuulsuse paine põhjustas tal närvivapustuse ja viis vaimuhaiglasse. Kuid tänu uuele diagnoosile teadvat Susan nüüd, kuidas tähelepanukeerises ellu jääda.

Šotlanna Susan Boyle (52) oli enne 2009. aastat lihtne naine, kellele tuli äkki pähe osaleda Briti talendisaates «X Factor». Küllap ei unusta miljonid televaatajad iialgi pilti, kui töntsaka kehaga ja näotu Susan kohtunike skeptiliste muiete saatel lavale ilmus ja suu avas. Muusikalist «Hüljatud» pärit liigutava loo «I Dreamed a Dream» hõbehäälne esitus tõi juba esimestest nootidest kananaha ihule ning oma õela suuvärgi poolest kurikuulsa kohtuniku Simon Cowelli suu vajus ammuli. Kui matsakas naine laulmise lõpetas, olid publiku silmad liigutuspisarais. Hämmeldunud Cowell nimetas Susanit elavaks näiteks sellest, et eelarvamused ei maksa midagi.

Hoobilt kuulsaks saanud Susan mattus esinemiskutsete ja plaadistamissoovide alla ning tema esimene album tõusis Suur­britannias kibekiiresti kõigi aegade enim müüdumaks plaadiks. Ainuüksi esimese kuulsuseaasta jooksul teenis Susan viis miljonit naelsterlingit. Eelmisel aastal hinnati tema varandust 22 miljonile naelale. Ta võib uhkeldada kahe Grammy nominatsiooni ja 19 miljoni müüdud plaadiga.

Susanil kõrge IQ ja autismi kergem vorm

Susan tunnistas, et ootamatu tuntus osutus palju raskemaks koormaks, kui ta ette oskas kujutada. Pärast talendisaate finaali (kus ta esitas tuntud muusikalipala «Memory»), sattus Susan psühhiaatriakliinikusse. Tema perekond põhjendas meediale, et pideva pinge ja tähelepanu all elamine oli lihtsale naisele liig.

Möödunud pühapäeval väljaandes Observer ilmunud intervjuus väitis Susan, et kohtus eelmisel aastal spetsialistiga, kes tuvastas, et tal on kõrge IQ ja Aspergeri sündroom. Viimane on autismi kergem vorm, mille sümptomid võivad olla nii ebamäärased, et paljud sündroomi all kannatajad ei pruugigi kunagi diagnoosi saada. Aspergeri sündroom avaldub peamiselt suhtlemisraskustes – inimesel on keeruline teistega ühist keelt leida, mõnikord ei suuda ta kaaslaste tundeid lugeda ega reageeri alati ka ise asjakohaselt. Observeri ajakirjanik märgibki, et tema vestluskaaslase pilk eksleb ning temas näib pulbitsevat ärevus.

Susan on ka varem öelnud, et koolis oli tal õppimisega raskusi ning klassikaaslased suhtusid temasse tõrjuvalt. Üheksa lapsega pere noorima võsuna elas Susan läbi sünnitrauma ning oli emaüsast siia ilma vupsates põgusalt hapnikuvaeguses. «Olen alati teadnud, et mind sildistati alusetult,» üles Susan intervjuus. Ta on haavunud, et pärast tema vaimset kokkuvarisemist kirjutasid mõned väljaanded, et tal olevat ajukahjustus. «Nüüd saan ma aga palju paremini aru, mis minuga valesti on, ja olen suutnud endaga rahu sõlmida. See oli suur kergendus.»

Lauljatar, kes pole ikka veel ka elukaaslast leidnud, nentis, et seegi võib diagnoosis kinni olla: «Mul on raskusi suhete loomisel. Ma ei suuda iialgi pihta saada, kas keegi on siiras või mitte. See on mulle palju ängi põhjustanud.»

Loodab inimestelt suuremat mõistmist

Susan on leppinud, et peab elu lõpuni Aspergeri sündroomiga toime tulema. Nüüd, kui ta endast rohkem teada sai, on tema suurim soov, et ka teised teda mõistaksid: «Soovin, et inimestel oleks rohkem kannatlikkust. Aga nüüd saavad kõik viimaks ometi minust paremini aru ning mõistavad, miks ma midagi teen. Kuni mu kaaslased mind toetavad, on minuga kõik hästi.»

Sama eripära on ka modellisaate Marial

Aspergeri sündroom on diagnoositud ka tõsielusarjas «Eesti tippmodell» osalenud Marial. Tartu Ülikoolis õppiv Maria tunnistas juba castingul, et ta pole päris tavaline neiu, vaid saates osalemine on talle suurem väljakutse kui konkurentidele. Modellitöö nõuab ladusat suhtlemisoskust, kuid Maria nentis, et temal on sellega raskusi – käitumistavasid õpivad Aspergeri sündroomiga inimesed tihti teisi jälgides ja jäljendades, ilma et nad tegelikult neid tundeid mõistaksid. Maria avaldas, et tal on erakordselt raske teistega silmsidet luua. Saate kohtunikud teadsid Maria diagnoosist, aga ei arvestanud sellega. Neiu koju saatmist põhjendas žürii sellega, et ta olevat võtteplatsil tundunud hajameelne ning kohtunike eeski aina haigutanud.