PEAAEGU VIIMANE: Ithaka Maria jõudis telemajja siis, kui esitamistähtaeg oli juba kukkunud, ja suure sahmimisega ta ei märganudki, et kirjutab andmeid ümbrikule täpselt laulukasti kõrval. 15.05 kukkus tema lugu kasti.Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
10. detsember 2013, 07:00

Ithaka Maria: kus see kast on? (7)

Viis minutit enne kolme tuhiseb telemajja Merlyn Uusküla. «Lugu on tehtud koos Vahur Valgmaaga. See on mõnus poplugu. Ma olen tulemusega väga rahul, muidugi me seda täitsa valmis ei jõudnud, aga enam-vähem. Alati jääb päev või kaks puudu,» tulistab Merlyn.

«Me planeerisime küll, et teeme seda pikemalt ette, aga kuidagi läks ikka nii, et 14.20 sain alles loo plaadi peale, siis hakkasin sõnu printima ja siis sõitsin läbi linna siia.» Teiste sõnadega: eile kell 15.00 kukkus tänavuse «Eesti laulu» tähtaeg.

Paar sekundit enne kella kaht oli läbipaistev plastkast ETV fuajees – kuhu muusikud said poetada ümbrikud oma lauludega – pisut vähem kui pooltäis.

Siis aga hakkas tulevasi hitte kogunema.

«No kuidagi jääb alati nii viimasele hetkele,» ohkas Liis Lemsalu, miks ta jõudis konkursilooga – peaauhinnaks on võimalus võistelda Eurovisionil – kohale napp tund enne lõpukella kukkumist.

Umbes samal ajal, kahe paiku keskpäeval, astus telemajja Marek Sadam, kes samuti oma loo kasti poetas. Marek esitas võistlusele loo ansamblilt Sadamasild.

Mees on üsna väsinud olemisega: «Ma magasin. Meil olid nädalavahetusel kontserdid ja pühapäeval läksin kontserdilt otse näosaate finaali vaatama. Mõtlesin, et saan nüüd, esmaspäeval, magada, aga hommikul helistas Piret Laikre ja ütles, et täna on see päev. Ma arvasin, et esitamistähtaeg on hiljem.»

Mõni aeg tagasi kirjutas Õhtuleht, et Marek Sadam püüab Eurovisioni kohta hoopis Šveitsi lipu all bändiga Jesus Nevada. Nüüd peam Marek tunnistama, et see tee jääb ära: «Üritame hoopiski saada kohta märtsis toimuvale muusikamessile Los Angeleses.»

Veziko: kolme minuti formaat on keeruline

14.12 astus majja superstaarisaatest tuntuks saanud Karl-Erik Taukar, kes teatas, et tõi võistlusele ühe enda ning ühe sõprade loo. Intervjuusid Karl-Erik ei andnud: strateegilisel hetkel helises tema telefon ja ta vastas: «Sa päästsid mind just!» Toru kõrva ääres, lahkus ta telemaja fuajeest.

Sekund pärast Karl-Erikut sisenes majja Alen Veziko, kes tõi konkursile ühe loo: «Mul oli sügisel pikem puhkus ja kui Kreekast autoga tagasi sõitsin, siis mõtlesin, et kirjutan spetsiaalselt selleks ürituseks ühe loo. Minu jaoks on see kolme minuti formaat alati keeruline, sest mu helikäekiri on pikem kui kolm minutit.»

Lugu valmis Aleni sõnul pühapäeval, põhjuseks kiired ajad jõuluproovidega.

Aleni järel saabus Lauri Pihlap, kes juba mitu korda Eurovisioni lauluvõistlusel käinud. Mäletatavasti oli ta ju tänavu Malmös Birgiti taustalaulja. Lauri tõi telemajja kaks laulu – ühe, mis mõeldud esitamiseks talle endale, teine sõbra ja bändikaaslase Semy lugu.

«Muidugi oleks lahe euromöll taas kord läbi elada,» muigas vana Eurovisioni-hunt Lauri.

Kell 14.22 lippas kohale Tuuli Rand, kes eelmisel võistlusel osales koos Teele Viiraga. Viskas loo kasti ja jooksis kohe edasi.

Kolm minutit pärast poolt kolme potsatas kasti Tanja Mihhailova laul, mida postitama oli saadetud blond proua, kes tõdes: Tanja ise ei saanud tulla, sest tal on tegemist.

20 minutit enne kella kolme hakkas kast juba täis saama, aga inimesi aina tuli ja tuli. Veerand tundi enne lõpptähtaega peatus kasti juures Karl Kanter, kes tõi võistlusele loomingu ansamblilt Nion. 17 minutit enne tähtaega tulid Põhja-Tallinna poisid, karmanis kaks lugu.

«Nädalavahetusel Kenneth alles ütles mulle, et esmaspäeval kukub kell, ja pidime lugusid lühemaks lõikama. Helistasin nädalavahetusel produtsendile, et seda oleks vaja teha, täna sain need kätte ja saingi alles nüüd tuua,» põhjendas laulja Jaanus Saks hilja peale jäämist. «Eks me natuke mõtlesime ka, et kas üldse osaleme või ei,» lisas ta ja Kenneth poetas kõrvalt, et hea, et üldse kohale jõuti. «Me sattusime ummikusse ka, kuskil oli mingi suur avarii. Aga saime kuidagi tulema sealt.»

Vaher taas 10 minutit enne kella kukkumist

Kümme minutit enne aja ümbersaamist tuli Margus Vaher. Kohalolijad, kes varemgi «Eesti laulu» kõrvalt näinud, teavad öelda, et ka eelmisel korral saabus ta samal ajal.

«Ma olen igal aastal loo umbes kümme minutit varem toonud. Kuna ma elan siit viie minuti kaugusel, Viru Keskuse juures, siis on kuidagi loomulik siia muretult viimasel viiel minutil jalutada,» paljastas Margus, kes osaleb võistlusel juba viiendat korda. «Ma olen selline järjekindel inimene. Ma arvan, et osalen ka järgmisel aastal. See on Eestis hea traditsioon, on hea, et on võimalus, kus muusikud saavad oma loomingut tutvustada. Seni on poolfinaalidesse pääsenud väga eriilmelised lood.»

15.10 võetakse kast kätte ja minnakse

Sekundipealt kell kolm tuli Maiken. Ütles, et tegemist on tema kirjutatud looga, mida ta ise ka esitab, ja tema arvates on see hea lugu.

Kolm minutit üle aja ilmus Ithaka Maria, vabandades hilinemise välja lapsekohustustega.

«Viimasele minutile jäi asi sellepärast, et saan füüsiliselt olla ühes kohas korraga,» põhjendas ta. «Sel korral on demo minuti täpsusega valminud just «Eesti laulule».» Aga millest lugu vestab? «Eesmärk oleks jõuda nende inimeste südametesse, kes on kokku puutunud igatsusega. Väga loodan, et mingeid kanaleid pidi jõuab see näiteks meie rahvuskaaslasteni, kes kodust kaugemal Eesti asja ajavad. Muu hulgas pisike pai nende hingele, kes oma pere eest võõrsil olles hoolitsevad, ja nendele, kes samal ajal siin päevi päästavad.»

«Pane kiiresti kasti, ma tahan selle ära viia!» ergutas Ithaka Mariat «Eesti laulu» produtsent Heidy Purga.

«Kus kast on?» uuris Ithaka, märkamata, et on viimased andmed ümbrikule kirjutanud täpselt kasti kõrval. Temagi võistlustöö potsatas kasti.

15.08 maandus sinna veel viimane üllitis, ja 15.10 võeti kast ja mindi.

Selleks aastaks on «Eesti laulu» osalemistähtaeg kukkunud.

Sündis «Eesti laulu» rekord

Eile laekus konkursile «Eesti laul» 189 muusikapala – see on tolle võistluse uus osavõturekord. «See, et laule on sel aastal laekunud rekordarv, annab tõestust «Eesti laulu» vajalikkusest ja olulisusest. Tänusõnad siinkohal kõikidele, kes oma muusika meile saatsid. Nüüd töö alles algab,» ütles «Eesti laulu» produtsent Heidy Purga.

Juba ülehomme, neljapäeval, asub tööle žürii, et sõeluda poolfinaalidesse välja 20 paremat pala. Kõik poolfinalistid avalikustatakse 12. detsembril ETV saates «Ringvaade». Esimene poolfinaal on 14. veebruaril, teine poolfinaal 21. veebruaril. Finaal tuleb 1. märtsil Nokia Kontserdimajas.

Eelmisel aastal esitati võistlusele 157 uut lugu. Koos eile laekunud lauludega on kuue aasta jooksul lauluvõistlusele esitatud 910 muusikapala.