TEISTMOODI: Tuuli ja Arbo kirjutasid raamatu vabas vormis ja laste suust tulnud naljad panid kirja koomiksitena. Foto: Erakogu
Inimesed
9. detsember 2013, 07:00

Tuuli Roosma: Siberist tulla oli raskem kui sinna minna (34)

«Raamatut kirjutasime Arboga kahe peale ja vaheldumisi. Sellest tekkis võimas sünergia,» ütleb Tuuli Roosma, kes vormis muljed ligi aastasest Siberis veedetud ajast koos elukaaslase Arboga nüüd ka raamatuks.

Möödunud aasta kevadel sõitis saatejuht ja produtsent Tuuli Roosma peaaegu aastaks perega Siberisse, kuna tema elukaaslane Arbo Tammiksaar läks sinna tegema dokfilmi vissarionlastest. Elust kodust kaugel valmis ka doksari «Meie aasta Siberis», mis eestlaste südameid võitis ja äärmiselt menukaks osutus. Nüüd on Tuuli ja Arbo oma mõtted ja tunded ka raamatusse pannud.

Tuuli ütleb, et neil Arboga tekkis kirjutades võimas sünergia: «Varem tundus see mulle võimatu, aga nüüd saan tõesti hästi aru neist, kes raamatuid koos kirjutavad. Ei teki mõttekrampi, üks täiendab teist ja üks pluss üks teeb kokku hoopis kolm.»

Seda ei maksa karta, et raamat oleks seriaali ümberjutustus. Ei, pigem saab sealt lugeda just kaadritaguseid asju. «Raamatus avame taustu ja tutvustame rohkem sealset elustiili, portreteerime põnevaid persoone.»

Vaatajate nunnumeetri lõid lakke Tuuli ja Arbo kaksikutest pojad, toona kolmeaastased Andres ja Kristjan, kelle kasvamist ekraanil näha sai. Samuti naerutasid poisid oma lapselike ütlemistega. «Laste killud on ka raamatus kajastatud – nii uued, saates kõlamata, kui ka nii-öelda vana kuld.»

Naljad on raamatus esitatud koomiksitena. «Nende tekstide järgi saavad väiksed fännid näiteks lugemist õppida. Andres ja Kristjan just ise veerivad trükitähtedest sõnu kokku.»

Tuuli on öelnud, et Siberist tagasi tulla oli raskem kui sinna minna. Praegugi tõdeb ta, et siinse keskkonnaga harjumine oli imelik. «Sinna minnes oli lihtne: see oli nagu ajas tagasi minek, lihtsa elu juurde. Aga lihtne elu on loomulik, meis on juba rakutasandil vist olemas põhiline – kuidas jääda ellu, hankida toitu jne.»

Arenenud ühiskonnas seevastu on Tuuli sõnul palju üleliigset. «Inimesed tahavad rohkem raha, kui tarvis läheb, kulutavad energiat oma mainele, lakivad küüsi, värvivad juukseid, joovad viina – see on lihtsalt liiga jabur, et ühe päevaga selle põhjendatusest aru saada.»

Samas tundusid inimesed Eestis Tuulile ootamatult toredad. «Ma millegipärast ootasin midagi muud. Meie siin Eestis teeme jaburaid asju, aga oleme toredad.»