ESITLUS ON HOOS: Sander Laas tutvustab omaleiutatud ilmajopet. Foto: TAIRO LUTTER
Inimesed
9. detsember 2013, 07:00

«Leiutajaks oleks ju väga tore saada!»

Reedel autasustati pidulikul tseremoonial tänavusi paremaid õpilasleiutajaid.

2013. aasta õpilasleiutajate riiklikul konkursil osalenute fantaasia ja probleemipüstitus on laia haardega: kes tunneb muret liiklusohutuse üle kurvilistel teedel, kellele ei meeldi ebamäärased ilmastikuolud jne.

«Talvel ei ole probleemi, aga just sügisel, kui on muutuvad ilmad,» teab värskelt auhinnatud projekti «Ilmajope» autor, Tallinna kesklinna põhikooli II klassi õpilane Sander Laas täpselt, kuidas tema vaimulooming maailma paremaks aitab muuta.

Leiutis Eesti riigile

Rõiva põhimõte on lihtne: vastavalt välistemperatuurile tunneb jope ise ära, kas paisuda ja soojendada niiviisi rohkem õhku kandja keha ümber, või vastupidi – tõmbuda kokku, säästes omaniku tüütust kohustusest riideid vahetada. On Sandril juba konkreetsemaid plaane, kuidas kavandiga jätkata? Kes on jope sihtgrupp? «Ma pakun seda Eesti riigile!» vastab poiss enesekindlalt.

Kõigele on juba mõeldud, ka finantspoolele. «See läheks maksma umbes 80 eurot, sest see on täispuhutav jope, mitte tavaline, mis on kümme-paarkümmend eurot.»

Esimese eksemplari valmimine isa Taavi Laasi juhendamisel nõuab siiski veel aega ja pühendumist. «Ma arvan, et sellega ei lähe kaua, vaja on ainult jopet ja õhupuhurit,» on Sandril plaan silme ees.

Tema näitel võib ilmselt öelda, et võistluse eesmärgi seadmisega on tabatud naelapea pihta. «Tuleviku peale ei ole mõelnud, aga leiutajaks oleks ju väga tore saada,» mõtiskleb Sander.

Et teadustöö poisi liiga tõsimeelseks muudab, kartma siiski ei pea. «Ei olegi nagu väga huvisid... Mängida meeldib!» ütleb ta pärast lühikest mõtlemist.

Foor Lõuna-Eesti teedele

Kuldre kooli VIII klassi õpilane, tööga «Kiika kurvi foor» V–IX klasside kategoorias esikoha võitnud Anett Kuulmets oma vtulevikuplaanides niisama kindel ei ole. Foorisüsteemgi on praegu rohkem ideetasandil ja vajab esmalt lõpuniehitamist.

«Kiika kurvi foor» on sündinud vajadusest suurendada Lõuna-Eesti kurvilistel ja käänulistel teedel sõiduohutust.

Konkreetne inspiratsiooniallikas on Anetti vanaema, kes elab Võrumaa mägede vahel. «Alati peab aknad alla keerama ja ülihoolikalt kuulama,» kirjeldab tüdruk tüüpilist liiklusolukorda Võrumaa ristmikutel.

Lahendus? Kindlate vahemaade tagant mõlemale poole ristteed paigutatud andurid, mis hoiatavad läheneva sõiduki eest juba aegsasti. Olenevalt sõiduvahendi kaugusest süttib fooris vastav tuli: kas maksab sõita kohe edasi või mitte.

2013. aasta õpilasleiutajate riikliku võistluse esikohad

I–IV klass

Franz Krull, «Kuidas väikevend Sudokut mängima õpetada?». Kujutab endast värvikirevat korkidel põhinevat süsteemi, mille abil mainitud ülesannet edukalt ellu viia.

Sander Laas. «Ilmajope».

V–IX klass

Anett Kuulmets, «Kiika kurvi foor».

Danel Leppenen, «Jalgrattahoidja». Hoidja innovaatilisus seisneb selles, et ta on tervenisti maa sees – ei jää näiteks muruniitmisel ette ja võtab üldse vähe ruumi. Leiutisel on ka sademevee äravool.

X–XII klass

Johanna Adojaan, «Muusikamängija tervisesportlasele – Pulsic». Nutikas riist tajub andurite abil täpselt ära, millist rütmi ja pulssi peaks harrastussportlane hoidma, ning valib automaatselt sobiva tempoga muusikapala.

Kren Koosapoeg, «Valvekarp». Sündinud rahulolematusest tavalise beebimonitoriga. Võimaldab jälgida ja valvata ükskõik millist eluta või elusat objekti.

Markus Villig, «mTakso süsteem taksotellimuste edastamiseks». Infotehnoloogiline rakendus laseb kasutajal tuvastada kõik lahendusega liitunud firmade läheduses viibivad taksod; samuti annab võimaluse juhte hinnata ja vastavalt eelistustele sortida.