Foto: AFP/SCANPIX
Saund
7. detsember 2013, 08:00

Jim Morrisoni surm võis olla nõiamoori töö? (5)

Miks kinnitasid Prantsuse võimud, et The Doorsi laulja Jim Morrison suri südamepuudulikkusse, kui mõni päev varem oli tema süda täiesti terveks tunnistatud? Ehk lavastas üks karismaatilisemaid rokkstaare tõepoolest oma surma, nagu tema tulihingelisimad fännid loodavad, ja tähistab homme kusagil vaikselt 70 aasta juubelit?

End orgasmilise roki kuningaks nimetanud Morrisoni voodist oli läbi käinud kümneid groupie’sid, kuid siirdumine Pariisi 1971. aasta märtsis pärast The Doorsi plaadi «L. A. Woman» salvestamist paistis talle rahustavalt mõjuvat. Koos kauase sõbratari Pamela Coursoniga üüris Ameerika staar korteri. Selleks ajaks tünderjaks rasvunud rokiheeros võttis mööda Pariisi tänavaid jalutades ja arhitektuuri imetledes tublisti kaalust alla, ajas habemegi maha. Ent 3. juulil 1971 oli Morrison surnud.

Paljastus: laip toimetati salaja ööklubist vanni

Ametliku raporti järgi leidis Courson Jimi surnukeha nende Pariisi üürikorterist vannist. Kuna võimud ei kahtlustanud kuritegu, siis laipa ei lahatud ning surma põhjuseks kirjutati südamepuudulikkus. Ometi oli laulja süda veidi varem täiesti terveks tunnistatud. See ning tõik, et ajakirjandus teatas Morrisoni surmast alles neli päeva hiljem, tekitas paljudes fännides kahtluse, et asi pole puhas. Courson väitis hiljem, et Jim oli surnud heroiini üledoosi – ta olevat uimastit ninna tõmmanud, pidades seda kokaiiniks. Naine pidas Morrisoni surma oma süüks, sest heroiin olnud tema, Coursoni oma. Selle asemel, et Jimile kiirabi kutsuda, oli ta magama jäänud ja lasknud mehel verest tühjaks joosta. Aasta hiljem suri Coursongi heroiini üledoosi – 27aastaselt nagu Jim.

Kuid 2007. aasta suvel tuli endine Pariisi ööklubi Rock’n’Roll Circus juht Sam Bernett raamatus «The End: Jim Morrison» lagedale väitega, et Morrison oli tolsamal ööl surnud heroiini üledoosi hoopis tema klubi kemmergus. Tema sõnul oli Jim tulnud öösel klubisse Coursonile heroiini soetama, tellinud ohtralt viina ja õlut ning andnud WCs otsad. «Olime kindlad, et ta oli heroiini ninna tõmmanud, sest tema huulte vahelt tuli peale vere ka vahtu. Ta kartis nõelu ega süstinud seetõttu narkootikume. Ta tõmbas neid lihtsalt ninna,» kirjutas Bernett, kelle kutsutud arst olevat tuvastanud Jimi surma.

Ometi väitsid kaks tuntud narkoärikat, kellelt Morrison heroiini oli ostnud, et laulja on vaid minestanud. Tandem lubas Jimi eest hoolt kanda. Bernetti kinnitusel olid nad surnukeha paarikese üürikorterisse toimetanud ja vanni visanud. Et oma klubi skandaalist säästa, olevat Rock’n’Roll Circuse omanikud sundinud Bernetti ja teisi klubilisi, näiteks tol ööl sealsamas pidutsenud Marianne Faithfulli vaikima.

Miks vahepeal tunnustatud ajakirjanikuks saanud Bernett aastakümneid tõtt ei avaldanud? «Olin 1971. aastal 26aastane,» ütles ta kuue aasta taguses intervjuus Daily Mailile.

«Nüüd olen üle 60 ja tahan taagast vabaneda.»

Endine The Doorsi trummar John Densmore kinnitas kolm aastat tagasi, et oli püüdnud Jimi allakäiguspiraalist välja tirida, kuid põrkas vastu laulja semude ja narkodiilerite müüri. «Keegi ei pääsenud tema juurde,» rääkis Densmore.

«Täpselt sama lugu nagu Elvisega. [...] Jim oli läbi ja lõhki Dionysos, ja see oli tema tee.»

Morrison kasvatab rantšos hobuseid?

Kitarrist Robbie Krieger palus isegi oma psühholoogist isa, et too üritaks alkoholi- ja narkootikumisohu vajunud Morrisonile mõistust pähe panna. «Tõin Jimi oma isa juurde. Isa rakendas Freudi psühholoogiat ja selliseid asju ning see tundus mõjuvat. Jim võttis omaks, et ta on joodik ja et peaks joomise maha jätma. Aga umbes nädala pärast oli tal kõik jälle vanamoodi.»

Krieger tunnistas, et pidanuks ise ehk rohkem pingutama. Kuid Morrisoni olnud võimatu takistada, kui ta endale midagi pähe võttis. «Seda tüüpi isiksus ta kord juba oli. Teate küll, kui raske on takistada omaenda last midagi halba tegemast. Jim oli nagu su enda laps, kes steroide pruugib.»

Ühe teooria kohaselt suri Morrison üleloomulikku surma: rokkari olnud nõiakunsti abil mõrvanud endine armuke Patricia Kennealy, kellega Morrison oli 1970. aastal keltide paganlikul tseremoonial paari pandud. Laulatusel jõid noored teineteise verd. Jimi fännide meelest võis nõiamoor Patricia nende iidolile otsa peale teha armukadedusest, kui too Pamela juurde naasis.

Paljud fännid tahavad uskuda, et Morrison lavastas ise oma surma – seda enam, et maailmakuulsa rokkari põrm sängitati P?re-Lachaise’i kalmistule kahtlaselt väikeses leinajate ringis ja tõtakalt. Neli aastat tagasi väitis ka rodeofotograaf Gerald Pitts veebiküljele ClassicBands.com, et Morrison elab Oregoni osariigis rantšos ja kasvatab hobuseid. «Jim oli koomas ja ärkas kuus nädalat hiljem üles.»

Aeg-ajalt tegelevat Morrison näitlemisega, Pitts olla tema agent.

The Doorsi ülejäänud liikmed andsid Morrisonita välja veel kaks albumit, kuid otsustasid 30. augustil 1973 laiali minna. Katsed leida Morrisonile Inglismaalt asendaja läksid luhta, sest klahvpillimees Manzarek pööras bändikaaslastega tülli ning naasis Los Angelesse. 1978. aastal oli kolmik siiski jälle stuudios, mängides tausta Morrisoni sisseloetud luuletustele. Valminud albumit «An American Prayer» saatis pöörane menu: seda müüdi plaatinaplaadi jagu. Kultuslikuks on saanud ka Oliver Stone’i mängufilm «The Doors» (1991), kus Morrisoni kehastas rabava sarnasuse ja sisseelamisega näitleja Val Kilmer. Manzarek suri mullu 74 aasta vanuses vähki, naistelemmikust rokkpoeet Morrison aga on paraku ilmselt tõesti jäänud igavesti 27aastaseks nagu Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain ja Amy Winehouse.