Inimesed

Kui palju maksab viimne teekond? (85)

LISA KOMMENTAAR

Kaevur16. veebruar 2018, 13:35
Kõik räägivad et see ja see on kallis. Aga keegi ei käse teil neid teenuseid võtta. Palunväga kaevake ise mitte ärge karjuge et kaevamine on kallis. Võttes et talvel kui kohati on maa külmunud üle50cm. Mis arvate kui lihtne on. Vea oma tööriistad.
kilu10. detsember 2013, 13:57
Seletage mulle kuidas saab hauakaevamine maksta 200 eurot? Tegu pole mingi supervõimeid nõudva tööga - 2 meest 3 tundi ja valmis (ma pakun, et suitsupausideta ja normaalse pinnasega saab kiireminigi). Kui soovida megakasumit, siis on võimalik ausa näoga küsida 100 eurot, aga küsida sellest veel poole rohkem?
lugeja - pastor või ilmalik9. detsember 2013, 12:46
to - tulge - matusetalitaja sõidab kohale oma autoga, ükskõik kuhu kolkass ja koledat teed pidi, mõne õue peal võid kummid ribadeks lõhkuda. Räägin siin kodust ärasaatmisest maakohtades. Matusetalitajal tuleb väljas olla igasuguse ilmaga, saata teele külmast kirikust või kabelist ja seista kalmistul tuule, vihma või lume käes. Mõnikord paar korda päevas või mitu päeva järjest. Järgmine päev on matusetalitaja haige ja maksab rohtude eest x summa apteeki, kaotab (kui tal see on) oma põhikohal haiguslehe tõttu olulise summa. Ka matusetalitajal on kodu, pere ja kommunaalmaksud, ka matusetalitaja peab poes raha välja käima. Enamus matusetalitajaid - olgu siis maapastorid või ilmalikud matusekõnelejad - vaevlevad krooniliste külmetushaiguste käes ja ränkades põletikes. Ja loomulikult on "ülekohtune" selle tegevuse eest mingit tasu võtta. Seda ka ajal, kui valdav enamus inimesi ei maksa kiriku- ega kogudusemakse ja ei ole ka mingi matusekassa ega kindlustuse osalised. Vingatsid ise tahaksid küll Norra palka saada, makse mitte maksta, aga neile osutatud teenused olgu tasuta või peenraha eest tehtud. Või riigi kulul.
kalle9. detsember 2013, 12:37
võiks selle rootsi ja muud mulad ära lõpetada,rootsis miinium pension hakkab ka 1300 eurost
kl9. detsember 2013, 11:36
Austraalias on näiteks niimoodi, ja pakun, et ka mõnedes teistes riikides, et inimesed hakkavad juba noorelt endale matuseraha korjama. Jube imelik tjundus alguses, et TV-st tulevad reklaamid, noor hakka mõtlema oma matustele ja kogu selle jaoks raha, et kellelegi mitte jalgu jääda. Paned iga kuu 10 dollarit kõrvale ja kindlustusfirma maksab surma korral su matused kinni. Nii imelik, kui see noortele ei tunduks, siis tuleb välja, et ka meil oleks vaja kindlustusfirmadel taoline asi omaks võtta.
Ühest küljest nagu teenimisvõimalus neile, aga teisestküljest inimene ei jää kellelegi taagaks ja saab elamisväärsed matused. Selline lugu siis.
Vb tuleks mingi taoline süsteem aretada. Igaüks tasuks palgast pisikese summa, et tulevikus maetud saaks. Loogiline on see, et maad jääb vähemaks ja teenuste hinnad tõusevad ning mingi kindlustunne peaks inimesel olema, et päris kuuse all ei peaks mädanema.
PENSKAR9. detsember 2013, 11:34
Teen endale merematuse, üle parda ja rahu majas.
VÄGA HEA KÜSIMUS,, ???9. detsember 2013, 09:10
TÄNA 2013.AASTAL PEAB VÄGADE SUUR RAHAKOTT OLEMA,, ET
SAATA ÄRA INIMENE --INIMESE MOODI !!!
SEST ANSIPI VALITSUS ,,EI AUSTA TÖÖD RÜGANUD LAHKUJAID-- JA SEADUSEGA VÕTTIS ÄRA"" KIRSTU RAHA """ AGA MIKS --SEDA PEAKSITE VALITSEJATE
KÄEST KOHE KÜSIMA"
VÄGA HEA KÜSIMUS,, ???9. detsember 2013, 09:10
TÄNA 2013.AASTAL PEAB VÄGADE SUUR RAHAKOTT OLEMA,, ET
SAATA ÄRA INIMENE --INIMESE MOODI !!!
SEST ANSIPI VALITSUS ,,EI AUSTA TÖÖD RÜGANUD LAHKUJAID-- JA SEADUSEGA VÕTTIS ÄRA"" KIRSTU RAHA """ AGA MIKS --SEDA PEAKSITE VALITSEJATE
KÄEST KOHE KÜSIMA"
eedu9. detsember 2013, 04:57
Seadusandja peab määrama kindlad hinnad.Surnuaijad olid ammu enne Eesti Vabariiki olemas ja
need asuvad riigi maal. Sse tähendab et on iga eesti kodanuku omand. Kui ei jõua maksta, tee kõik
toimingud ise ja ära maksa kõrilõikajatele. Mata kasvõi oma aeda. Igasugused kõrilõikajad haarasid
võimu ja nüüd kägistavad rahvast.
ann9. detsember 2013, 02:02
raske on siis, kui sureb noor inimene onnetuse tagajarjel.olin 25aastane, kui mu mees ohtul enam koju ei tulnud, toin ta ise koju...olles noor naine, oli koik korraldamine mu olul..pea 20 aastat tagasi oki mul rahakoti vahel vaid 200 krooni, sest sai just auto parandusest ara toodud, kui ohtul juhtus onnetus...siis veel oli Tallinnas 1000 krooni matuse toetus, vihkan peielauda.igauks muutub niiiiiii lobusaks, et unustab sootuks, mis poele nad parasjagu on saabunud.matssin mehe alevi surnuaeda.teades, et pole hea pereliikmetel hauda kaevata, palusin mehe sopradel haud valmis kaevata.arge moelge, et haua kaevamine on kerge too.enamus surnuaedades pole liiva pinnas, oli asukoht suure kase all, kus suured kase juured.ohhh ja hiljem algab tants ja trall, kes millise parja on toonud, kui mitu lille peal jne.kui ma 1 kuu hiljem uksinda neid 50 parga prugimaele vedasin, motlesin, et on ikka loll komme see pargade toomine surnule, et vanamutidbkulast saaks arutada, kas ikka oli piisavalt lilli peal, siis armastas meest, kui ei olnud, ei armastanud.sama on sealiha ja kapsastega peielauas, kes kui oalju soi , mitu tukki soi jne.kadunuke nagu ei tulnudki meelde.ja kui matusetakitlus labi , jaad oma murga taitsa uksina, sest pole ju viisakas minna kulla lesele, las leinab uksinda...olen seda meelt, et matustel oleksid vaid lapsed ja koik.pole siin muttidel midagi passida, et kas on ka ilus surnu?.kui sa mulle eluajal ei raatsinud roose kinkida, ara vea neid peale mu surma hauale. eestlane peab ju naitama kulale, kui joukad matused jouab korraldada, kula arvamus on tahtis, ohhh jahhh.aga olen nous eeloleva kommenteerijaga, et naiteks liiklusonnetuse pohjustaja maksab sama tunni pealt matusekulud,.mina okin sunnitud sebima raha, onnetuse pohjustaja elab tanase paevani minu alevus , maksmata mu lapsele
elamiseks9. detsember 2013, 01:21
ei jätku raha suremiseks pole üldse midagi. Parim lahendus oleks kadunukesed kuhjata suurde keldrisse ja teha ühismatus ühishauda teatud ajavahemike järel. "Kodanike poolt valitud riigikogulased" peaksid om avalimisringkondades ühismatustel osalema ja hüvastijätukõne pidama,ikkagi tegu endiste valijatega .Endi kauka täitmiseks jätkub raha alati,kuid alamaid ei suuda sugulased krematooriumissegi saata .
tulge8. detsember 2013, 21:24
Pidevad halajad, tulge ometi maa peale. Kõik elavad on määratud oma sünniga ka kunagi surema. See on elu üks osa. Inimesed on enamasti saanud ise oma tegemistega, ka lahkunute ärasaatmisega viisakalt toime. Tänane Eesti ehk eestlane on teinud kõigest räpase äri. Ka lahkunute ärasaatmise toimingute eest küsitaksae häbematult jultunult suurt tasu. 200 e hauakaevamise eest on liig mis liig. Jutlustajad on ka sageli mõõdutundetult ahned oam äris Olgu pastor või ilmalik.
Kuid korralikel inimestel on ka kirjutamata kombed. Oma lähedased saadavad väärikalt teele eelkõige pere, lapsed ja sugulased. Eakamatel inimestel on kirjutamata tava säästa endale nn. kirsturaha. Ka 300 eurose pensioniga saab aastas mõõduka summa kõrvale panna.
Kui ema -isa e. ainult ema (tänase Eesti isemoodi praktika) on lapsed üles kasvatanaud on elementaarne et nad ilma vallalt ja sõpradekt abi kerjamata ka matusetsermoonia korraldavad. Ilma sllest maailmale kuulutamata ja hädaldamata. Teine lugu on siis, kui on õnnetused ja ootamatud asjad noorte inimestega või paratamatult 2-3 matusetalitust väikese perioodi jooksul. Siis saab KOV, olusid hästi tundev, vajadusel panna toeõla alla. Siis ei olda omaste ringis valmis sellisteks kulutusteks. Need peaks ikka jääma erandiks, et nn. riik (teised inimesed korraldavad pere kohustuslikke asju). Ka siinkohal aitavad esmalt sõpru head inimesed, laenavad teatud ajaks raha.
Eriti ebameeldivad ja vastikud on need inimesed, kes levad igapäevaelu laia joonega, kuid hakkavad vanemate kaotuse puhul rahahäda ulguma. Teine vastik grupp on joodiklapsed, kes ema pensioni maha joovad ja oma kohustused teiste kaela lükkavad. Rõvedadon ka omasteta inimeste pärijad, kes võtavad vastu lahkunu maise vara (maja, korteri jm.) ja kingid, kuid teevad matused nagu vallasandile.
Esmalt tuleb kasvatada moraalselt väärikaid inimesi , mitte tühiseid kerjuseid ja teiste arvel lulli lööjad.
Matusetoetused ERANDIKS,. Üks eriti põhjendatud juhtudel võimalustest, KOV annab ajutist laenu, kui lapsed on häbematud, kuid neilt tuleb kulud tagasi nõuda.
Teistele oma lohakuse ja hoolimatusega tehtuga , eriti kuritegudega (hoolimatu tegevus, purjuspäi auto roolis jne. ) surma põhjustanutelt tuleks tingimata ja eranditult ilma kohtuta nõuda sisse kõik matusekulud.
Sellised nõuded tuleks riigikogul seadustada.
Ühiskonnasõbralik8. detsember 2013, 21:19
riigi vara on surnud Kodanik ,vaadake seadust üle ,kas leiate??
kui jah siis ärge makske sentigi neile kes tulevad labidaga kaevame 50 euri tund,
pange laip põlema ,muidu tulevad veel zombid välja
keegi8. detsember 2013, 20:56
Kuu aega tagasi matsin eesti ühes suuremas väikelinnas isa. Kirstumatus koos päris suurte peiedega umbes 1100 eurot. Omavalitsusest öeldi, et toetust makstakse ainult päris vaestele.
niisama8. detsember 2013, 19:48
Mina elan Soomes ja kõige suuremaks üllatuseks oli mulle, et pisikeses maakohas kavatakse haudu suure kopaga. Kuna igapäevane teekond lapse lasteaeda viimisel käib surnuaiast mööda, olen seda pilti ikka juba korduvalt-korduvalt näinud. Ma ei räägi siinjuures pisikesest bobcatist, vaid suurest ekskavaator-laadurist, mis seda tööd teeb.
SEE INIMENE TULGU MÕISTUSELE8. detsember 2013, 19:03
ME OLEME EESTIRIIK MITTE LEEDU EGA SOOME MIDA KR PÄRAST SIIN TEISEGA VÕRELDA. KAS VARSTI ELAME MEIE KA NII NAGU INDIAS ELATAKSE.
Reklaami ka8. detsember 2013, 18:28
Matame kiiremini ,kaugemale ja sügavamale!
D'O.8. detsember 2013, 14:20
Ma käin juba mõnda aega linnas ringi ilma dokumentideta, et kui jalapealt suren, siis riik ka las matab! Ei ole mul seda tuhandet eurot kusagilt võtta, kui pensioni saan325.-€ kuus ja talvekuudel on korteriarvegi suurem sellest summast, kuid süüa ka nagu tahaks veel midagi - tühi kott ei seisa püsti! Suvekuudel tuleb kõrvale panna, et talvel arveid jõuaks maksta - mis riik see küll sellimne ON??
eve8. detsember 2013, 14:02
mul mees suri aastaid tagasi itaalias,ainult äratoomine eestisse maksis 3500,matused siin ka üle tuhande,õnneks sugulased aitasid,kui inimene ikka sureb välismaal,on veel keerulisem see asi..
mis te valetate8. detsember 2013, 13:59
Matjatel pole võimalik normaalselt leinatagi, kogu see bürokraatia ja iga liigutuse eest totralt suure raha kasseerimine võttis oimetuks. Sugulaste abiga sai veidikegi odavamalt, aga kokkuvõttes oma kulutuste juures võimalusi hoolikalt kalkuleerides, läks veidi üle 2000€ ja tuli võlgugi võtta. saime tunda, mida tähendab matusebüroode äri.
kerjusriigi vääriliselt8. detsember 2013, 13:48
Meie Valitus käitubki kerjusriigile vastavalt ja alandab isegi surnuid.Niikaugele oleme oma riigiga jõudnud, mille üle võimuerakond uhkust tunneb.Ega inimene maa peale ikkagi jää, on Matusetalituse büroo juhataja öeldu.Ega tõepoolest ei jää, võib linna kulul auku visata nagu koera Liiva kalmistu mändide alla.
nele8. detsember 2013, 13:16
Isa matused suvel, läksid maksma meie perele umbes 1700 eurot.Sigimist, sagimist autoga oli meeletult palju...täiesti kohutav, ei olegi võimalik surnut kiiresti maha matta, paberimajandust on meeletult palju.
Meil olid ka nn säästumatused.Tuhastamisega matused ongi odavamad.Ei olnud vaja hauakaevajatele maksta, ega muusikutele, kes surnuaial pilli mängiks.Me hoidsime kokku mitmetelt asjadelt näiteks, proff fotograaf puudus.
Midagi teha polnud, kõikidel oli kitsas käes.
Suslik8. detsember 2013, 13:06
Väga häiriv jutt, et Eestis on odav matta. Kui ikka ootamatult inimene ära sureb, siis pole ju võtta kuskilt seda raha. Kui näiteks inimesel on palk 320 euri, Ja ta peab ülejäänud kuu ka elama, siis kuidas see kallis pole ?
Im8. detsember 2013, 12:58
Aelle riigi suhtumise yks kylg paneb tösiselt mötlema....Kui möelda,siis kui palju sureb inimesi,kes pensionini ei jöua,ometi on ta pensionifondi maksnud kogu EV aja ja selle eest vöiks ilmselt vähemasti 10le saatusekaaslasele korralikud matused korraldada,riik aga sylitab nii temale kui ka neile tema saatusekaaslastele,andmata armetut toetustki,milleks kuluks varalahkunu rahast juba 50nele saatusekaaslasele.... Olgu kuidas on aga leian,et inimlik oleks kasvöi riigi poolt see kui ta mataks varalahkunud,kes enne pensionit lahkusid ja pensioniks kogutud raha sentigi kasutada ei jöudnud. Minule tundub see kyll praegu vaadatesräpase ärina riigi poolt,et loll olid ja ise syydi,kui nii vara otsad andsid,nyyd neelame veel su omastelt kah matusekulude pealt lisa su saamata jäänud pensile,käibemaksu näol,nagu nipsti ja head teed sul minna...Sellest vaatevinklist ikka öövastav kyll!
Mina Andrus8. detsember 2013, 12:38
ja mu hea sõber Jürgen ütlesime ammu et meiesugustele Stenbocki poistele ja teisesugustelegi,pole matusetoetust tarvis.Raha tuleb igal palgapäeval-ja mitte vähe.Lennukeilt raha juurde külvata pole ju tarvidustki...
Õppige ülikoolides ja minge tasuvale tööle ning ärge nutke taga matusetoetusi- riigieelarve lööb see lõhki nagu mustlase pasuna.
vasja8. detsember 2013, 12:34
No milleks sellist jama siia aastalõppu.See on olnud juba tükk aega päevakorral.
Oh õudust!8. detsember 2013, 12:28
Elaks ma kaua kaua, et lastele mitte suurt väljaminekut teha:-( Mina oma pensionist küll midagi kokku ei hoia, ehk päästab II sammas? Kas lapsed saavad selle raha siis korraga kätte või antakse ikka ainult 35 eurot kuus kätte?
Meie linnas on vist asi leebem, võib ise surnu iide panna, hauda kaevata, ja kinni lükata, ise kääpa kaunistada aga surnut veel mukkida ja küüsi värvida....no ei, milleks?Kõik asjamehed krabavad raha , kust veel saab, isegi surnute pealt! Ja selle raha pead välja käima aga kui raha ei ole!?
Üks küsimus, mis mind pidevalt painab. Kas tuhk urnis on ikka minu lähedase oma või segatakse ahjus kõik segamini. Ei kujuta ette, et igat surnut üksi põletatakse?
soomlane8. detsember 2013, 12:14
Soomes on ka igasuguseid inimesi. Paar aastat tagasi minu tädi suri. Tema oli pensionär, kes sai 700 eurod pensionid kuus. Kui üüri, elekter, vesi, maksud jne olid makstud, jäi talle kätte 88 eurot. Sellega sai ta hakkama. Terve elu ta oli pannud pankakontole raha et matused oleksid korrallikud, ja tal oligi 5000 eurot seal matuseraha. See raha kulus,aga ilus, rahulik pidu oli meil sugulasil ja veel saime selle rahaga tema nime hauakivesse (haud on suguhaud, et selle eest ei ollud vaja maksta). Nii, et matused on kallid Soomes ja inimesed hoiavad raha kokku, et sugulasil ei tule raskusi, kui inimene sureb.
tipsi8. detsember 2013, 11:57
pagan,ei tohigi ära surra:)
Murueit8. detsember 2013, 11:33
kes teisele auku kaevab.... / 09:09, 7. dets 2013
haua kaevamine200 euri??? võtame 5 tundi ja töölisele 25-50 euri. pole paha % kasumiks.
***''
Mnjah...Teate,urni jaoks tahtsin Pärnamäel siiski toimetama täisjõus sugulast,aga tõesti ei tohtinud! Ikka raha eest ,aga lubati labidas hauale jätta,nii igaks juhuks.Ja vaatan siis seda suure raha eest tööd---pesukausi suurune auguke liivas,nagu lapsetöö! No seda auku ikka,mis haua mõõtu, pidi ikka kõvasti edasi kaevama,kolmekordse töötasu eest! Alatu,ma ütlen!
vaene --üksik sant8. detsember 2013, 09:23
Kui inimene jääb üksikuks ,,no pole ,kes korraldab matused?
siis peaksime laibad viima küll KOHE Toompeale ,,kõik sinna ühte Ritta
USKUGE või ei -- hirmus lehk ja hais korraldavad kiired matused!
palju meid eestlasi - enam üldse järgi jääb?
vaene --üksik sant8. detsember 2013, 09:23
Kui inimene jääb üksikuks ,,no pole ,kes korraldab matused?
siis peaksime laibad viima küll KOHE Toompeale ,,kõik sinna ühte Ritta
USKUGE või ei -- hirmus lehk ja hais korraldavad kiired matused!
palju meid eestlasi - enam üldse järgi jääb?
lolljutt8. detsember 2013, 09:19
Mis inimese arvamus on see, et toetus on mõtetu??! :O ka piseim toetus on praegusel raskel ajal eestlastele vajalik!!! Jayleyldse, miks kysiti artiklis ainult yhe osapoole arvamust mitte kannatajate endi omasid ja miks r22gib ainult 1 inimene siin? Lasen ennast oma aeda matta, kaevavad labidaga augu, pressivad mu pappkasti ja muld peale ja valmiis!!! :D
käpsuke7. detsember 2013, 22:49
Matsime 2-kuuse vahega 2 venda! Esimese venna kulud läksid ta laste jagada,teise maksin ise,või,õigemini,maksan.Kuna kogu toiming läks maksma u 1000 euri,pole mul sellist raha kusagilt võtta.Nüüd maksan seda tagasi veel pool aastat.Ja me ei teinudki mingit peielauda,lihtsalt kodus süütasime lahkunu mäletuseks küünla ja jõime pitsi viina,kui kusagil saab odavamalt,öelge mullegi-olen siis järgmine kord targem!
lumehelbeke7. detsember 2013, 22:22
meil Võrus on nii-kui hauda kaevatakse on kaks labidat ja kaks meest,haua kinniajamisel aga viis labidat oodatakse et keegi peielistest ajab ka hauda kinni,kuigi selle teenuse eest on eelnevalt kõik makstud ja mitte vähe
Sigadus7. detsember 2013, 22:12
On Eestis matust võrrelda Rootsi, Soome jne...põhjamaadega hinnataset. Elatustase, pension jne on kõik ikka inimväärne. Eestis seda inimväärset ei ole- sest pensionär ei suuda ise oma rahadest elatada end vanana- fakt- kui elad üksi korteris, ei tule oma kuludega ise toime. 350.- euri on absurdselt vähe ja sellega hooldekodus ei ela. Ehk jah võrdleks ka seda põhjamaadega, kus riik maksab hooldekodu välja vanurile, kel pole omandit. Riik hoolib ja hoiab oma vanurid, mitte omastele ei panda kohustust oma palga eest pidada üleval teisi. Surm on kallis, väga kallis mujal riikides- arenenud riikides- kuid see on äri. Eesti on vaene riik, ning juba võrdlus põhjamaadega on alatu- ehk kirjutaaj ei tea, et Rootsis on hetkel maailmas kõige suuremad sots. toed- see puudutab ka vanurite jne abistamist riigi poolt. Haua kaevamine selline summa? Appi, maailmas ju enam käsitsi ammu ei kaevata- käige palun surnuaedades ja tutvuge- tehnika on olemas ;). Hauakaevaja on ammu igand, masin teeb töö ja mees istub kabiinis. Kuid 200 eurot maksta selle eest- oi jaaa...mis see miinimumpalk oli? Seega tundub, et Eesti inimestelt võetakse suremise eest keskmine Soome, Rootsi, Läti, Leedu makse...oh jaaa jõudu! Kelle loaga, mis õigusega? Kuidas saab võrrelda surma hinda põhjamaa suremise hinnaga...Seal muideks inimesel ka hoopis kõrgem hind- hakkame nüüd võrdlema inimese kindlustus hinda- kohe paluks! Millal riik ka oma elusatest hoolib, nii, et surma järgselt pole lähisugulased pangalaenu ohvrid?
Mart7. detsember 2013, 22:09
«Eesti matusebüroodel kasumit peaaegu ei olegi,» väidab Kink. «Tegutseme sotsiaalabiosakonna ülesannetes – nagu ka ülejäänud kaks Tallinna ja selle ümbruse matusebürood"
HALOO, MAKSUAMET, KUS OLETE?
pole ühtegi toimivat st elus ettevõtlust ilma kasumita, enamus käib teil sulas, seepärast polegi "nähtavat" kasumit, teenite kasumit inimeste MURE arvelt
ˇ><7. detsember 2013, 21:00
Telikult,olen seda ammu teada tahtmud
küaimua7. detsember 2013, 20:07
kui kadunuke sai pensioni 200-- 300 EUR /kuus ja elas pn.n. peost suhu ehk pensionipäevast pensioni päevani, huvitav kus pagan see matuse raha 600 - 1500 eur peaks surres välja ilmuma ? Omavalitsusest ?, vaesteabist ? ??????????
nih7. detsember 2013, 19:57
Minusuguse saab siis ca 300-ga aianurka kivi alla laiali puistata.
ainuke, mis telliks oleks kiri kivile - "Rändur, puhka jalga"
Pole ju kallis.
mida ma rääkisin7. detsember 2013, 19:45
viime õik kadunukesed toompea lossi ette rivisse ja vatame kui tuima näoga rahvaasemikud nendest mööda käivad, kas niikaua kui lehk lubab või üldse enam nägu ei näita.
punakallaslus7. detsember 2013, 19:34
punakallaslus7. detsember 2013, 19:33
Köögipoolele lähedalseisja7. detsember 2013, 18:49
Matusebürood võiksid vähendada oma suuri vahendustasusid ja juurdehindlusi, aga kõigil on ju vaja väga kiiresti rikkaks saada. Järelikult tuleb võtta sealt, kus võtta annab ja kasutada ära inimeste seisund, mil nad ei suuda adekvaatselt mõelda. Nii need kõrged hinnad tulevadki (teenustele lisanduvad: surnu väljastamine, ühekordsed tarvikud, teenuse vormistamine, jne, jne ...) - matta ju on vaja. Soovitus kõigile lugejatele oleks selline, et vaatamata sellele kas meil on hetkel vastavat teenust vaja või mitte, aga palun vaadake ja mõelge pakutavate teenuste üle. Moment, mil me kurva sündmuse ajal soovime ja vajame matusebüroo teenust ei teata endast ette. Lugejad, tehke natuke rohkem eeltööd ja uurige teenusepakkujate tausta. Rääkige oma lähedaste ja tuttavatega, kellel on olnud kogemusi. Nende kogemuste põhjal saate enda jaoks vajadusel kokku panna sobiva teenuse nii materjaalses mõttes, kui muus mõttes. Veel kord selgituseks ja teadmiseks, et kunagi ei ole vaja kõiki teenuseid võtta ühest büroost, vaid võite valida erinevate büroode teenuste vahel ja selle järgi endale sobiva kokku panna. Võttest ühelt teenuse pakkujalt ühe teenuse, teiselt teise jne. Samuti võiks tutvuda sellega, kus toimub kremeerimine. Kas kremeerimine toimub inimestele mõeldud krematooriumis või Läänemaal, Martnas kus kremeeritakse ka lemmikloomi.
7. detsember 2013, 18:11
Oh,Eestis ikka kõik odavam kui mujal,elekter,bensiin,küte,matusekulud jne!
Eestis ei ole pärismaalastel õigust surra nagu inimene7. detsember 2013, 18:08
Nad kärvavad ja koolevad . Õite uhkeks läinud teised,ega see enam ENSV ole,et maetakse kui lahkunud inimene .
Ise valisite omad komud,oleksite võinud arvestada .
Mina ei karda surma7. detsember 2013, 17:47
aga kardan ilmalikke matuseid ja neid nn lugejaid kes loevad aastakymneid omi tiibade kokkupanemist pesa kohal. Tytrele on antud käsk et kedagi peale meie perekonna ei tohitulal hauale. Ja et muusika voib tulla kusagilt läpparilt mille ma eelnevalt välja valin, Ja minu laps loeb piiblist midagi. Siis krematooriumi ja tuhk merre. Mittemingil juhul ei taha surnuaiale kuhu mone aasta möödudes minu mele moni karvane vanamees matetakse.
appi!7. detsember 2013, 17:09
Jätke juba see hindade võrdlemine! Palkasid ei taha keegi võrrelda...
surm7. detsember 2013, 16:54
sm. Ansip. Võid kindel olla. Pole inimest pole propleemi! sm. Ansip olen uhke oravate rikkurite üle. Lumpen las vireleb. Eks lollid valivad oravaid.
Rotti7. detsember 2013, 16:50
Gaasiahjus põletamine maksab 200 euri.Jääb vaid kohaletoimetamis kulud! Ülejäänud protseduurid saab ilma kallite vahenajateta tehtud.
Sa7. detsember 2013, 16:25
Kink oled kaugelt terase mõistusega või ajadki meelega mingit jaburat jama. Võrrelda Rootsit ja Eestit. Eestis nii palju aga näed Rootsis niipalju. Millal selline idiootne võrdlemine lõpeb. Arvutaks matused keskmise palgaga? Selgelt Eestis matmine kallim.
:(7. detsember 2013, 14:37
Kui neid hindasi vaadata siis minu omaksed jäävad küll maa peale .Ma ei saa ühes kuus nii palju palkagi ,et üks matus maha pidada :(
ega muud kui7. detsember 2013, 13:55
tuleb juurutada komme a` la sünnipäev. matuselised "kingivad" ümbriku. kui mõelda, et sünnipäeva pidada ja kinke, raha saada pole vajadus. küll aga on seda inimese matmine. oleks isegi loogilisem, või kuidas.
kraamer7. detsember 2013, 13:53
Vanainimene peaks ikka arvestama, et kopikashaavalgi midagi kirsturahaks kõrvale panna.
Meie pere lugu oli niisugne, et kahe kuu jooksul pidime matma kaks meile väga kallist inimest. Väljaminekud sellise lühikese vahega olid suured. Ootamatult leidsin ühe väga südamliku kaastundeavalduse kaardikese vahelt ka 50-eurose toetusraha. Hiljem sain teada,et varem oligi selline toetus sõprade poolt tavaline. Ja praegu pidi selline komme olevat säilinud ka maal.
Mis rahadesse puutub, siis sama palju kui matusekulud, olid kulud notarile. Kukkus välja nii, et tütar suri kaks kuud enne ema ja siis tuli vormistada pärand ka emale, mis oli muidugi mõttetu, kuna ema oli ju surnud. Hakkasime selle põetus- ja leinakoorma tõttu asju ajama alles peale ema surma. No oskavad ikka asju keeruliseks teha!
Õnnetu7. detsember 2013, 13:52
Jah,haua kaevamine on kallis,aga oleks,et ka korralikult tehtaks! Meil juhtus nii,et kirst ei mahtunud hauda ja tuli siis oodata ,millal suuremaks kaevati ja sisse mahtus!Õudus ruudusd
Helena7. detsember 2013, 13:28
Palun antke matuse toetus tagasi.Meie kaks inimest elame puude rahast.Kui juhtub et keegi sureb siis on kuri kaelas.Tööl käia ei saa tervis vilets. Ei saa eesti rahvast vörrelda teiste riikidega see on naeruväärne.Matuse toetused peaks üldse üle vaatama eesti riik, kui kodanik saab ikka head palka 1000 E. siis jah talle pole seda vaja vöi teenib rohkemgi ,kuhu ta paneb selle raha. Olgem ausad köik inimesed tahavad süüa ühtemoodi ,miks osa peab nälgima ja need körgepalgalised uhkeldavad ennast vaeste ees nii et silmgi ei pilgu.Küll on kurb eesti riigis elada kui oled vaene. Mine kuhugi vallamajadesse vöi riigiasutusse kohvi löhn lööb näkku ,tahaks ise ka .Jah kes meid kuulab .
Jobualar7. detsember 2013, 13:17
Meie valitsus on humaanne, maapeale ei jäta.
külli7. detsember 2013, 13:16
Riigi heaks me töötame riik ka matku.
totu7. detsember 2013, 12:22
Millegipärast läheb elu Eestimaal alatihti närumaks,ametlike teadete kohaselt aga alatihti paremaks.Kas reaalsus tugineb teadetele või elule.
mai7. detsember 2013, 12:05
mai7. detsember 2013, 12:04
no minu pealt ei saa nad sentigi, ma ei soovi mingit sellist matust. ei taha kirstu, ei hauakivi ega -platsi. rahas pole asi,mulle on lihtsalt vastumeelne mõte surnuaiast- minule võrdub seeprügimäega. maetakse mind koduaeda metsatukka (seda täna oma maalapi omamisele)
Muinasjutt!7. detsember 2013, 11:54
Jaapanis olla kombeks, et inimene läheb surema pühale mäele ja jääbki kadunuks. Ka mina, penskar, kelle kuupenss on 250 €, eelistaksin ka "teadmata kadunuks" jääda, säästes seega nii omaste kui ka riigi raha...
kodanik7. detsember 2013, 11:54
eks valitsusel kulub kõik enda taskute täitmiseks ära, mis sest tavainimesest
in.7. detsember 2013, 11:49
Jätaks nüüd kosmeetika, mh ka küünte lakkimise prominentidele.
Vanasti pesti ka ise ja isegi desinfitseeriti, seda ei pea ka maksuliseks tegema.
Aga kõige tavalisemgi matus käib juba üle jõu.
Kunagi öeldi, et vähemalt maamulda peab inimene saama ausalt.
Vanaema7. detsember 2013, 11:36
Meil on tõesti kõik palju odavam,kui Soomes või Rootsis,rahanumbri järgi.Odav või väga odav on ka keskmise ja enamiku inimeste palk või pension. Kokkuvõttes ja arvestades veel meil seda pikka
vaesuse aega ju nõuka ajast elab eesti inimene Rootsi mõistes kerjuse elu.Eestis on parem üldse mitte tööl käia,siis hädavajaliku saab riigilt.Saab ka trellidega ühiskorteri mõneks aastaks,kui suudad kellegii maha lüüa.
omaste ja sõprade matustest osavõtja, viimase 8kuu jooksul7. detsember 2013, 11:23
Rikas madaam jutustab haua kaevamisest , nii,et pisar tuleb silma. Parem jutlustagu,kes teenindab ja aitab haua kinni ajamist, kui peielisteks on ainult eakad inimesed?
ja7. detsember 2013, 11:14
mina ka ei tahaks et kui mina ära suren, siis matuselised vohmivad seapraadi näost sisse...
kuidas keegi7. detsember 2013, 11:10
olen ikka mõelnud et milleks matuselistele teha uhket peielauda.... vanasti jah, kui kaugelt tulnud sugulased olid hobustega mitu head aega tulnud ja külmunud ja kõhud tühjad..... nüüd pea igal auto all ja ükski kauge pole kauge. kodus süüakse kõht täis. ja matuselistele piisab, kui pakutakse pits lahkunu mälestuseks ja nn sakummiks võileivake peale- aetakse niisama juttu ja meenutatakse lahkunut. praegu tihti peale suured peied võtavad nagu umbes poole tunni pärast lõbusa peo ja ohtra joogiga pralle mõõtmed. mõne aja pärast teraselt kuulates, ei kostu ühtki nalja ega jutuvada, kust kostaks ka kadunukese nimi...... trillallaa.trallalaaa, kõht ja pea täis ja .... hulk raha raisus matjatel.
Mati7. detsember 2013, 10:30
Aga ehk tõlgiks selle hingekarjatuse ka uhketele ja ülbetele. Surnuid hakatakse lihtsalt kõrvale toimetama ehk kõrvalisse auku vedama. Sest suurel enamusel eestimaalastest pole seda 1000 eurot kuskilt võtta ! Nn " ligiansipeid " paen selle korraldusmeeskonnana silmas. Ja loodaks et järgmistel valimistel see uhkus ja ülbus veel meeles !
uskumatu7. detsember 2013, 10:09
kas ma saan õigesti aru, et üks tarkpea võrdleb meid jälle Soome ja Rootsiga?
Elu nagu lill :7. detsember 2013, 10:05
Sünnid siia maailma,kingitakse lilli,elad siin maailmas,kingitakse lilli,sured selles maailmas,tuuakse sulle lilli.
mutt7. detsember 2013, 09:59
olen Mariga ühel meelel milleks surnule veel raha kui teda enam pole mind ajab see valitsus laus oksele
MADIS7. detsember 2013, 09:54
Minu sugulane, kes talu peab, imestab ikka, et miks peaks tema surma korral kremeerimise eest hirmkallist hinda maksma. Kui endal puuriidad õue peal. Laoks matuseriida nagu näiteks Indias tehakse. Aga ei ole lubatud! Kuhu jääsid siis krematooriumi omanike sedausega kaitstud kasunid!
jaagup7. detsember 2013, 09:47
Minu kadunud isa ikka ütles, et küll hais lõpuks matab. See tähendab et maa peale ei jäeta kedagi. Surigi lõpuks sendita taskus. Ei matnud ei hais ega ka tema abikaasa, kellega oli ta viimased 25 aastat koos elanud. Hoopis mina, poeg varasemast abielust, keda ta varem ikka tõrjunud oli. Lasin oma pangaarvele aadrit ja matsin vanamehe väärikalt maha. Keskmised matused. Aga tänu asemel sain tema abikaasalt, kes ise sentigi ei kulutanud veel tänitadagi. Et miks polnud laulukoori ega pasunakoori. Ja et kuhu jääb väärikas marmorsammas. Ja rahaline abi õnnetule lesele. Et kooner selline!
Sass7. detsember 2013, 09:38
Eks meil tehakse ikka nii nagu inimestel halvem on.
maamiis 7. detsember 2013, 09:26
miks ei tohi enam ise hauda kaevata ?See ei ole jumitte ainult kokkuhoid ,vaid osa eesti matusekommetest .Mäletan ise juba väikse poisina kuidas hauakaevamine ei olnud mitte ainult meeste töö vaid mina olen küll vähemalt seal palju huvitavat oma perekonna ajaloost kuulnud ,pluss see seob perekonnasidemeid jne .Miks peab sundkoras selle eest maksma?Saan aru kui on nii nagu enne ,et vaba valik
matusemaffia7. detsember 2013, 09:26
Selline monopoolne sigadus, et mingi firma tohib ainult hauda kaevata, tuleb lõpetada. Kurat, iga tööd teinud mees teeb selle maksimaalselt 4-tunnise töö ära maksimaalselt 40 euro eest!!!
kagueestlane7. detsember 2013, 09:23
Elamine kallis,suremine veel kallim.
jah7. detsember 2013, 09:16
Ega rahvast ei hoolita küll. Matusetoetuse, mis oli niigi väike, äravõtmine oli ääretult alatu samm. Me oleme elatustaseme poolest Euroopa riikide seas üks viimastest, seega võrdlusmoment jääb ära. Meil ei hoolita vaesematest inimestest.
ats7. detsember 2013, 09:09
Juba Laari valitsemise ajal, mis kestis 6 aastat, hakkas meie elu allapoole veerema. palku ega pensione ei tõstetud, tekkisid kodutud ja prügikastiinimesed, vaesid inimesi tuli väga palju juurde. Ma ei usu, et siis oli matusetoetus. Paljudel inimestel polnud võimalik arstirohtusid osta, kuna hinnad kerkisid kõrgele. vahest oli nii, et korteriüür oli kõrgem, kui pension. Töötuid oli palju. Nii, et on olnud veel raskemaid aegu meie iseseisvuse ajal.
kes teisele auku kaevab....7. detsember 2013, 09:09
haua kaevamine200 euri??? võtame 5 tundi ja töölisele 25-50 euri. pole paha % kasumiks.
kellamees lible7. detsember 2013, 09:02
Ma laseks küll ennast lõkkel ära põletada,nagu vanasti. Enamusel rahvast tuleks kasutusele võtta vanad põlevkivi kaevandused, või siis kivi jalga ja merre.
Eestis votsid sellise7. detsember 2013, 09:00
pisku ka ära ja see on julm. Leinaja on Eestis täiesti yksi.
ww7. detsember 2013, 08:54
Kuigi matusetoetus oli väga väike, oli see ikkagi abiks. Seda oleks pidanud suurendama, mitte ära võtma. Seda ei saa võrrelda riikidega, kus elatustase on kõrge.
yks eit7. detsember 2013, 08:31
No arvamine,et kedagi maa peale ei jäeta,peab paika...aga raske on küll!