Miski pole igavene: Mida rohkem tolmuimeja kodus vatti saab, seda kiiremini see tõenäoliselt väljavahetamist vajab – eriti siis, kui seda ostes pole arvestatud kodu vajadustega. Foto: PantherMedia/scanpix
Saund
6. detsember 2013, 07:00

Mis vajab kodus väljavahetamist? (12)

Taaskasutuse- ja säästulainel tegutsedes tasub siiski mõelda ka sellele, et kõik asjad koduses majapidamises ei saa olla igavesed – seda nii turvalisuse kui ka tervise huvides.

Kõikjal maailmas manitsetakse inimesi mõtlema oma ökoloogilise jalajälje suurusele, säästma ja taaskasutama. Ajaleht Huffington Post on selle kõrval siiski pidanud vajalikuks meelde tuletada, et kõike ei saa lõpmatuseni kasutada, tegemata kahju oma tervisele või seadmata ohtu kodu turvalisust.

Pesu- ja nõudepesumasin

Pesu- ja nõudepesumasina keskmiseks elueaks loetakse 10–11 aastat. Pärast seda ei saa nende turvalisusele enam väga loota: näiteks võivad need lekkima hakata ja üllatada korraliku uputusega. Kes korra on pidanud selle tagajärjel oma korterit remontima ja alumistele naabritele remondikulusid hüvitama, teab hästi, kui palju odavam olnuks masin õigel ajal välja vahetada. Väiksemaid tõrkeid masinate töös ei tohiks tähelepanuta jätta, neist vanemate puhul pole ülearune ka hooldusülevaatus. Õigel ajal remondimehe abi paludes saab õnnetusi ja ka suuremaid kulutusi ennetada.

Tolmuimeja jaks raugeb

Tolmuimejat loetakse ajalehe andmeil hästi vastu pidanuks, kui see suudab omanikku teenida 11 aastat. Seda soetades tasuks poes müüjaga nõu pidada, et leida just oma kodu vajadustele vastav mudel. Tühjendatavat riidekotti soovitatakse imuris kasutada ainult äärmise vajaduse korral – kangas laseb paratamatult peent tolmu läbi, see jõuab tagasi eluruumi ega ole tervisele hea. Ka lüheneb riidekotist välja pääseva tolmu tõttu mootori eluiga ja tolmuimeja filtridki ummistuvad kiiremini. Väiksemas kodus saab ühekordselt kasutatava paberkotiga läbi neli kuud, suuremas kuni kaks.

Padjad, tekid ja madratsid

Padja eluiga sõltub selle kvaliteedist, korraliku sisuga padi peab üldjuhul ka kauem vastu. Lootusetult on peaalune oma aja ära elanud siis, kui see keskelt kokku murtuna jääbki lössi. Üldiselt soovitatakse patju vahetada 3–5, tekke 6–8 aasta järel, allergikul võiks padja kasutusaeg olla 2–3, tekil 5–6 aastat.

Tekke ja patju tuleks iga nädal kloppida ja tuulutada. Tolmulestadest vabanemiseks võiks neid aeg-ajalt hoida tund aega kuumas (60 °C) saunas, pesta 60kraadises vees või hoida ööpäeva paarikümnekraadise pakase käes ja siis hoolega kloppida. Kui peres on allergikuid, tasub seda teha iga kuu-paari järel.

Uue madratsi võiks soetada iga 7–10 aasta järel, kindlasti aga siis, kui sellel magamine muutub ebamugavaks. Uut madratsit tuleb väga hoolikalt valida, sest liiga kõva küljealune toetab keha vaid mõnest punktist, liiga pehme ei paku üldse tuge – kummalgi juhul pole kosutavat und loota. Madratsit tuleb korrapäraselt puhastada tolmuimejaga, vahetevahel õues kloppida ja võimalusel talviti pakase kätte viia, et tolmulesti hävitada.

Puhta vaiba eluiga pikem

Vaipade koduseks värskendamiseks sobib hästi söögisooda: see tuleb puistata vaiba pinnale, lasta pool tundi seista ja siis puhastada tolmuimejaga nagu tavaliselt. Sooda eemaldab ka ebameeldiva lõhna. Tolmulesti aitab hävitada talvine külmaravi.

Väga määrdunud vaip tasub viia keemilisse puhastusse, kodus võib proovida puhastamist soolaga: puistata vaibale peotäis peent soola, hõõruda harjaga laiali, lasta pool tundi seista ja puhastada siis tolmuimejaga.

Tolmulestadest lahti

Karvaseid mänguasju tuleks samamoodi nagu

tekke-patju hoida ööpäev pakase käes (vähemalt –20 kraadi) või tund aega saunas 60kraadise kuuma käes, seejärel kloppida õues surnud lestadest puhtaks.