ARMASTUSE LUGU: Dallas Wiensi abikaasa Jamie Nash on samuti põletusohver. Foto: Reuters
Inimesed
6. detsember 2013, 07:00

Uue näoga mees leidis armastuse: «Minu lugu on tõeline ime!» (14)

Esimese ameeriklasena doonorilt uue näo saanud mees on kolm aastat pärast lõikust jälle õnnelik – ta saab rääkida, naeratada, süüa ja läbi nina hingata. Möödunud kevadel võttis ta ka naise. «Ma sündisin uuesti!» õhkab patsient. «Olen läbielatu eest tänulik, sest see tegi minust uue mehe.»

Sel nädalal esitlesid arstid USAs Chicagos meditsiinikonverentsil viimastel aastatel näosiirdamise läbinud inimeste edusamme. Kõige drastilisema muutuse on teinud Texase osariigist pärit Dallas Wiens (28), kes esimese inimesena USAs (kogu maailmas kolmandana) sai 2011. aastal uue näo. «Esteetilised kasutegurid on ilmsed, aga ka füüsiline funktsionaalsus on mu elukvaliteeti tunduvalt parandanud,» ütles ta telekanalile CBS.

Wiens jäi silmnäost ilma 2008. aastal, kui ta kirikukatusel maalritööd tehes tõstukilt alla otse elektriliinidesse sadas. Õudse õnnetuse tagajärjel ei jäänud Wiensi näost järele rohkem kui suuava – silmad ja nina hävisid täielikult. Ta oli kolm kuud kunstlikus koomas ja tema perekonda hoiatati, et ta võib jääda altpoolt kaela halvatuks ega pruugi iialgi rääkima ega tahket toitu neelama hakata. Wiens siiski toibus, pääses järgmisel aastal haiglast koju ning 2010. aastal õppis uuesti kõndima.

Õnnetuste ohvrid leidsid teineteist

Talle tehtud operatsioonil osales 30 meedikut ja siirdamiseks kulus 15 tundi. Tänu doonornäole saab Wiens jälle süüa, naeratada ning läbi nina hingata ja lõhna tunda. Tema nägemist ei ole aga kahjuks võimalik taastada. Et organism siiratud nägu ei hülgaks, tuleb Wiensil elu lõpuni ravimeid võtta.

Ta on ajakirjale People öelnud, et ei võtaks oma vana nägu tagasi isegi siis, kui seda talle kandikul pakutaks: «Olin varem kasutu, mu elu oli tühi. Nüüd olen aga õnnelik ja eluga rahul. Olen tänulik kõige läbielatu eest, sest just see tegi minust uue mehe.»

Wiens on pihtinud, et elas teismelisena läbi raske õnnetuse (millise nimelt, pole ta avalikustanud), mis muutis ta kinniseks, süngeks ja hoolimatuks. Nooruses äritses ta narkootikumidega ja pruukis neid ka ise. «Olen nüüd, pimedana, inimeste kohta palju rohkem õppinud kui enne,» ütles Wiens, et oli varem eluga täielikult puntras ning kuigi ta mõistis, et peab muutuma paremaks inimeseks ja saama saatuselt uue võimaluse, polnud tal enne õnnetust aimugi, kuidas see ime peaks juhtuma.

Wiens võttis möödunud märtsis ka naise – ta tutvus põletusohvrite tugigrupis üleni armidega kaetud Jamie Nashiga ja armus. Jamie sai 2010. aastal rängalt vigastada avariis, mis oleks äärepealt tema elu nõudnud. Hooletult tekstisõnumit saatnud naine sattus õnnetusse ja jäi põlema lahvatanud autosse lõksu. Ta sai raskeid põletushaavu.

Noored abiellusid samas kirikus, kus juhtus Wiensi sandistanud õnnetus. «Siin ma sain viga, aga siin sündisin ka uuesti. Siit saab alguse mu elu parim aeg abikaasa kõrval. Me alustame uuesti,» õhkas Wiens pärast laulatust.

Nashi sõnul suutis Wiens temas uuesti tekitada tunde, et ta on kauneim naine kogu maamunal. «Armusin temasse algul emotsionaalselt, siis ka füüsiliselt. Minu silmis on ta kena mees. Pärast operatsioone olin suurtes valudes ja langesin depressiooni. Tema hoidis mind käte vahel, lasi mul end tühjaks nutta ja ütles siis midagi naljakat, nii et puhkesin naerma,» kiitis Nash mehe õilsat iseloomu. Wiensi sõnul on abikaasa tema tõeline hingesugulane. Mõlemad kinnitavad, et nad ei mõtle minevikule – olnu oleks nende sõnul justkui tules tuhaks põlenud.

See abielu oli Wiensile teine. Eelmisest abielust on tal kuueaastane tütar. Ka Nashil on kaks last.

Esimene näosiirdamine

Maailma esimene osaline näosiirdamine tehti 2005. aastal Prantsusmaal. Patsiendiks oli oma koeralt pureda saanud naine. 2010. aastal sai Hispaanias jahiõnnetuses viga saanud meespatsient esimest korda doonorilt täiesti uue näo. Praeguseks on siirdamisi läbi viidud ligi 30 ning seda peetakse ikka veel erakordseks ja eksperimentaalseks lõikuseks. Tulevik tundub õnnestumiste valguses aga julgustav.

Arstide sõnul oleneb näosiirdamise õnnestumine sellest, kuidas arenevad patsiendil uued veresooned – sellest sõltub, kas siiratud kude jääb elama või ei. Kogemused on näidanud, et uus vereringe tekib siiratud näos keskmiselt aasta pärast lõikust ning see teadmine võib edaspidi operatsiooni lihtsamaks ja kiiremaks muuta.