HÕIVATUD: Kolme bändi ja sooloprojektidega hõivatud Taavi Petersonil on tööd rohkem kui iial varem. Kuigi see alati ei õnnestu, püüab ta pühapäevad kontserdivabana hoida, et naise ja pisitütrega koos olla. Foto: Ramuel Tafenau
Inimesed
6. detsember 2013, 07:00

Taavi Peterson: ongi nii, et kui sünnib laps, on tal leivakott kaasas (7)

«Mul on käesoleval aastal olnud pea sama palju kontserte kui kõigil eelmistel kokku, nii et peab täiesti paika ütlus: kui majja sünnib laps, siis on tal leivakott kaasas,» muheleb 2007. aasta superstaarisaate finalist Taavi Peterson, kes mullu mais pisitütre isaks sai.

«Kuna ma elus muud tööd peale muusika eriti teha ei viitsi, siis keerlebki kõik, mida teen, muusika ümber: laulan, mängin pilli, loon, lindistan ja järjest rohkem ka korraldan muusikaüritusi. See on iseenesest päris raske, kuna tuleb välja, et mul ei olegi vaba aega. Tihti on raske ennast muusikaga seonduvast välja lülitada ja lihtsalt oma perega aega veeta,» möönab Taavi Peterson (26), kes lööb praegu kaasa kolmes bändis.

«Eelmistel aastatel ma veel märkmikku ei pidanud, nüüd ei saaks selleta enam kuidagi hakkama. Kõige hullemad kuud on olnud august ja november, mõlemal kuul oli umbes 20 kontserti,» ütleb ta. Ehkki täpset arvestust pole Taavi pidanud, on tal oma hinnangul olnud tänavu umbes sama palju esinemisi kui varasemal viiel aastal kokku. «Nädalavahetused on olnud sel aastal peaaegu alati hõivatud. Kui mõni harv nädalalõpp on tühjaks jäänud, siis on tekkinud jällegi selline imelik tunne, et ei oska kuidagi olla.»

Ehkki talle ja tema elukaaslasele sündis poolteist aastat tagasi tütar Leona, ei ole ta otseselt isapuhkust võtnud ja esinemiskutseid ära öelnud. «Siiamaani olen suuresti kõik, mis pakutakse, vastu võtnud. Eelmine aasta oli palju rahulikum,» reedab Taavi, kelle aega on viimasel ajal peaasjalikult röövinud The Doorsi solisti Jim Morrisoni 70. sünniaastapäevale pühendatud kontsertetenduste korraldamine.

Tütreke on pärinud kitarrihuvi

Tänu sellele, et esinemised jäävad õhtu- ja ööaega, on tal aga argipäeviti võimalik lapsega rohkem koos olla kui enamikul isadest. «Mina olen rohkem hõivatud nädalavahetusel, naine nädala sees. Pühapäevad proovin tavaliselt vabad hoida, kuid ega ma sellest lubadusest alati kinni pidada saa. Seegi nädal sõidame The Doorsi tribuutbändiga juba varahommikul päevaks Helsingisse,» ütleb Taavi ja lisab: «Õnneks pole ma pidanud veel Soome tööle minema ja kuu aega järjest eemal olema.»

Kui uurida, kas Leona ilmutab juba ka muusika vastu huvi, vastab Taavi: «Laulma pole ta veel hakanud, kuid kitarride vastu tunneb huvi küll – teab juba, kuidas asi käib.» Samas eelistavat tüdrukuke kärehäälsele rokklaulule seda, kui isa tasaselt pillisaateta laulab. «Siis jääb ta huviga vaatama ja kuulama.» Taavi usub, et teda ennast on isadus muutnud loominguliselt avatumaks.

Ehkki ta on artistina hõivatum kui kunagi varem, pole ta oma sõnul veel kaugeltki seal, kuhu on soovinud jõuda. «Ei, kus sa sellega! Tegelikult on see alles algus, ega sellist suuremat plahvatust veel toimunud ole. Kuna Eesti on niivõrd väike, siis tulebki siinsel artistil eluspüsimiseks tegelda mitmete bändide ja projektidega. Teen hetkel kaasa ansamblis Taavi Peterson & Üdi, The Doorsi tribüütbändis Texas Radio and The Big Beat ja rokikaverite bändis Peacemaker. Esinen palju ka üksi ning osalen erinevates projektides. Paari kuu eest sai Tajo Kadajasega kokku pandud projekt «Lugusid Urmas Alenderist», millega mööda Eesti kohakesi ringi käime,» loetleb Taavi.

Tal on käsil esimese professionaalse muusikavideo tegemine, mille jaoks ta Hooandjas toetust kogub. «Senised paar videot, mis on minu lugudele tehtud, on olnud rohkem sellised põlve peal tehtud asjad. Nüüd teeb aprillis valminud loole

«Heart of Pacific» video Itaalia režissöör Nicola Piovesan, kes Balti filmi- ja meediakoolis õppejõuna töötab,» reedab Taavi.

Kuu lõpuks loodab ta kokku saada 2000 euro jagu annetusi, kuid toonitab, et pigem tõmbab ta portaalis oma ettevõtmisele lihtsalt tähelepanu: «Hooandjas annetamine pole tüüpiline – olenevalt toetuse summast on ette nähtud erinevad auhinnad, mis maksavad kokkuvõttes sarnaselt palju. Olgu nendeks siis kontserdipiletid, plaadid või akustiline soolokontsert valitud ajal ja kohas.»

Unistab välismaale murdmisest

Taavi pole maha matnud mõne aasta eest välja öeldud plaani Üdiga Inglismaa muusikaturule välja jõuda. «Olen tänini arvamusel, et olen võimeline välismaal läbi lööma ja sinnapoole ma ikka pürgin,» kinnitab ta. Iseäranis on Taavit innustanud see, et The Who kitarrist Pete Townshend 2011. aastal BBC raadiosaates «John Peel Lecture» teda oma uusima huvitava avastusena mainis: «Tema sõnad andsid mulle palju jaksu juurde – see oli justkui märk, et olen õigel teel.»

Mis on aga saanud suhtlusest ja koostööst Rein Rannapiga, kellega ta on korduvalt mööda Eestit tuuritanud ja kes on talle laule kirjutanud? «Reinuga pole ammu midagi koos teinud, kuigi mina oleks kahe käega poolt. Viimati oli meil 2009. aastal suvetuur «Ilus maa». Küll kutsus ta mind oma 30. oktoobril toimunud juubelikontserdile ja sünnipäeva tähistamisele Estonia talveaias, kus sai ka juttu aetud. Ta tundis huvi mu tegemiste vastu ja andis vihjamisi lootust, et peagi midagi koos teeme. Eks pean ennast rohkem tõestama,» arvab Taavi.

Šamaan kutsub Taavi sisse Morrisoni vaimu

Reedest pühapäevani tähistab The Doorsi tribuutbänd Texas Radio and The Big Beat eesotsas Taavi Petersoniga Tartus, Tallinnas ja Helsingis Jim Morrisoni 70. sünniaastapäeva.

«Seoses Jim Morrisoni suure juubeliga oleme bändiga kokku pannud erilise kava, millesse on segatud nii muusika, teater kui ka film. Lähtusime asjaolust, et see võiks olla just selline pidu, kuhu Jimile endale meeldiks tulla – võimalikult ajastukohane ja sümboolne. Nii katavadki seinu ajastuhõngulised fotod ja maalid, suurel ekraanil jooksevad kaadrid bändist ja 60ndate lõpu Ameerikast ning mängib selle aja parim muusika,» räägib Taavi.

Teiste seas astuvad üles Louie Digman Briti bändist Blueshound, House of Gamesi liider Erik Meremaa, Robert Linna Elephants from Neptune’ist, Laur Joamets Dramamamast, Vilho Meier Loss Paranoiasest ja Alar Kriisa Bullfrog Brownist. «Kaasa teeb ka ehtne šamaan, kes alustab kontserti indiaani riitusega, kus kutsub Jimi vaimu peost osa võtma ja minu sisse tulema,» ütleb Taavi. Kontserdi lõpus saadab šamaan Morrisoni vaimu ära.