Foto: AOP
Inimesed
3. detsember 2013, 07:00

Tahad helget elu ja õnnelikku perekonda? Siis ära unista lotovõidust! (27)

Teadlased: kerge raha toob õnne majja ainult lühikeseks ajaks.

Suurbritannias on viimastel kuudel lahku läinud juba kolm piraka lotovõidu saanud abielupaari. Kas see tähendab, et vaevata saadud raha on neetud? Paljud teadusuurimused kinnitavad, et raha võib tuua ajutise õnnejoovastuse, kuid ei kergita võitjate enesetunnet kuigi kauaks.

Briti meedias on viimastel nädalatel ilmunud juba kolm lugu paaridest, kes läksid varsti pärast hiigelsuurt lotovõitu lahku. Asi on nii hull, et räägitakse juba loteriiga EuroMillions kaasas käivast needusest. Novembris kirjutasid tabloidid poolteist aastat tagasi nimetatud loteriil 148 miljonit naelsterlingit võitnud Adrian ja Gillian Bayfordist, kelle abielu purunes, kui naine aednikuga voodisse hüppas. Neli päeva hiljem kuulutati, et lahku on läinud ka David ja Angela Dawes, kes võitsid 101 miljonit. Väidetavalt läksid nemad kisklema suurvõidu jagamise ümber.

Andke mu vana elu tagasi!

Möödunud nädalalõpul kinnitas Daily Mail, et kolm on kohtu seadus – neli aastat tagasi EuroMillionsiga 45 miljonit saanud Les ja Samantha Scadding on ka lahus. Kui Scaddingid võitsid, tõotasid nad raha kulutada oma elu ja õnne hüvanguks. Lahutuse põhjus pole teada, aga peretuttavate väitel olevat mehest mitukümmend aastat noorem Samantha pärast võitu oma välimust muutnud – võtnud kaalust alla ja teinud moodsama soengu. Kui pere meespool võtnud võitu rahulikult, siis naine olevat rahalõhnast joovastunud.

Möödunud suvel kirjutas USA meedia Powerballi loterii 400 miljoni dollari suuruse jackpoti saanud Willie Seeleyst, kes soovitab kõigil endasugustel parem maamunalt haihtuda, kuni pole veel hilja. Vahetult pärast võitu säras Willie õnnest ja kuulutas koos abikaasaga ühest hommikutelevisiooni programmist teise kapates, et saab viimaks teha kõike, mida süda lustib. Mõne kuu pärast muutis Willie meelt: «Tabame end tihti mõttelt, et oleksime meelsasti jälle tavalised palgatöölised. Peame nüüd kogu oma eluviisi muutma, aga meile tegelikult meeldis hoopis nii, kuidas enne elasime.» Willie naise Donna sõnul olevat võit nagu needus ning et end turvalisemalt tunda, soetas paar endale püssi.

Briti lotomiljonär Mark Gardiner, kellele langes 1995. aastal sülle 11 miljonit, on Daily Maili veergudel tõdenud: «Mis iganes probleeme sul ka poleks, raha ainult võimendab neid.»

Gardiner läks pärast võitu naisest lahku, rikkus suhted sugulastega ja kaotas isegi need sõbrad, kellega oli heldelt oma raha jaganud. Lotoneeduse sünonüümiks on aga kujunenud Jack Whittakeri nimi. Kui ta 2002. aastal Powerballiga 315 miljonit dollarit võitis, tabas teda järgmise nelja aasta jooksul üks saatuselöök teise järel – ta langes mitu korda röövlite ohvriks ning teismeline tütretütar, kellele ta lahkelt taskuraha andis, kulutas selle narkootikumidele ja suri üledoosi. Viis aastat hiljem leiti surnult ka Whittakeri tütar.

Teadlased on raha ja õnne seoseid uurinud. Uurimustest intrigeerivaim on 1978. aasta teadustöö, kus võrreldi lotovõitjaid inimestega, kes olid õnnetustes jäsemetest ilma jäänud. Tulemus näitas, et lotovõitjad olid vahetult pärast võitu õnnest oimetud, kuid juba mõne kuu pärast langes nende meeleolu jälle harilikule tasemele. Kurioosne oli, et hirmsate õnnetuste ohvrid olid küll lotovõitjatest mõnevõrra õnnetumad, aga vahe polnud kuigi suur.

Psühholoogid väidavad, et inimene harjub kõigega, sealhulgas rikkusega. «Suured positiivsed ja negatiivsed sündmused küll mõjutavad meie õnnetunnet, aga mõju väheneb mõne aja pärast. Inimese õnn moodustub paljudest kildudest – töö, pere, sõbrad ja hobid. Tegelikult mõjutab sündmus neid eraldi palju vähem, kui arvata oskame – suurem osa asju jääb ju ikka samasuguseks,» lausus NBCNewsile Harvardi ülikooli professor Michael Norton.

Kellel on, see tahab juurde

Pealekauba kipub kergesti saadud raha kergesti sõrmede vahelt pudenema. USA ja Briti statistika näitab, et lotovõitjal on suurem tõenäosus pankrotistuda kui «ausal» palgatöölisel. Suur lotovõit kulutatakse keskmiselt viie aastaga ning vaid väga vähestel jätkub miljonitest elu lõpuni. Kuigi võidust oleks mõistlik tasuda pangalaenud, teevad seda vähesed. Kui sulle siiski naeratab lotoõnn, siis on parem, kui saad vaid pisku – britid, kellele langes loteriiga osaks väike või keskmine summa, osutusid ühe uuringu kohaselt palju õnnelikumaks kui suurvõitjad.

CNN jagab nõuandeid, mida järgides võib ka rikkana õnne nautida. Esiteks on alati õnnelikumad need, kel on elus selge eesmärk, olgu nad siis lotovõitjad või mitte. Teiseks tasub annetada, aga mitte laenata – heategu teeb andjalgi meele rõõmsaks, seevastu võlg lööb isegi parimate sõprade vahele mõra. Eluga on rohkem rahul inimesed, kes investeerivad pigem elamustesse kui asjadesse. Asjadega harjutakse juba mõne päeva pärast ja elevus hajub, seevastu mälestusi elamustest saab nautida ka aastate möödudes.

Teismeline lotomiljonär oli nii õnnetu, et ihkas surma

Suurbritannia üks dramaatilisema saatusega suurvõitjaid on saareriigi ajaloo noorim lotomiljonär Callie Rogers, kes kõigest 16aastasena võitis 1,9 miljonit naela. Kuus aastat pärast lotovõitu oli Callie pankrotis ja elatas end juhutöödest. Neiu kurtis, et lotovõit tekitab depressiooni, ja ta püüdis endalt kolm korda elu võtta.

Mirror kirjutab, et Callie kulutas suurema osa rahast sõpradega pidutsemisele, kokaiinile, napsile, juuksepikendustele, rinnasuurenduslõikusele ning rõivastele. Ta ostis ka veidi kinnisvara ja mõned autod. «Äkki olin kohalik kuulsus ja kõik tahtsid minu sõbrad olla. Arvasin, et peangi pubis kõigile jooke välja käristama. Olin nii suure raha jaoks liiga noor. Kuigi öeldakse, et mammona ei muuda elus midagi, ei vasta see tõele – muudab küll, aga paraku halvemaks,» kurtis Callie.

«Ma ei olnud enam kindel, kas teised üldse armastavad mind. Tundsin, et pean neid kogu aeg kinkidega ära ostma. Raha õõnestas vähehaaval mu jalgealust ja tekitas ebakindlust.» Nüüd, kümme aastat hiljem, on

Callie tavaline pereema, kel pangaarvel vaid paar tuhat naela. Aga ta väidab, et on viimaks jälle õnnelik.