VUNTSIDE JOOKS: Laupäeva õhtul korraldati movembri ehk vuntsikasvatuskuu lõpetuseks vuntsijooks. 15 vuntsikandjat alustas sörki Tallinna Linnahalli juurest, joosti mööda kultuurikilomeetrit ja paarikümne minuti pärast naasti stardipaika.Foto: ARNO SAAR
Inimesed
3. detsember 2013, 07:00

Movember läbi: naistele ikka vuntsid eriti ei meeldi (11)

«Movember on kuu, kus mehed püüavad vuntside kasvatamisega tõmmata tähelepanu sookaaslaste tervisele – et nad hooliksid sellest ja käiksid regulaarselt arsti juures kontrollis,» seletab vuntsikasvatamiskuu üritustes osalenud Anton Andres.

Laupäeva õhtupoolikul kogunes Tallinna Linnahalli juures kamp vuntsikandjaid, et minna movembri ehk vuntsikasvatamiskuu lõpetuseks ühisele jooksuringile. Tänavune ettevõtmine oli juba kolmas ning selle eestvedaja Siim Susi et kui esimesel korral osales vuntsijooksul koos temaga ainult paar sõpra, siis seekord üle kümne noormehe.

«Vuntsijooksuga oleme tahtnud öelda just seda, et mehed hooliks oma tervisest ehk kindlasti teeks ka sporti,» selgitab ürituse korraldustiimi kuuluv Anton, kes on ka ise kõikidest jooksudest osa võtnud.

«Erilise tähelepanu all on aga eesnäärmevähiga seonduvad probleemid. Vuntsid on lihtsalt väline külg, et sellele temaatikale tähelepanu tõmmata.»

Kolmandat korda lõi kaasa ka Aivar Anniste. Kuigi mees kasvatas vuntse ainult kuu aega, sai ta oma välimuse kohta kommentaare rohkesti. «Naisterahvastele see movembriga kaasnev visuaalne pool küll eriti ei meeldi, kuid enamjaolt öeldakse ikka viisakalt, et lahe vunts,» tõdeb Aivar.

Movembri eesmärk on eelkõige teadvustada eesnäärmevähi ohtu meestele ja selle haiguse raskust. Aivari puhul on see ka vilja kandnud. «Mul ei ole isiklikult selle haigusega kokkupuuteid, aga olen palju uurinud ja selles osas targemaks saanud,» ütleb ta, et vanemaks saades hakatakse ikka rohkem oma tervisele mõtlema.

Movember on heategevuslik liikumine, mis ärkab ellu iga aasta novembris. Selles kaasalööjad kasvatavad kuu aega vuntse, et meeste terviseteadlikkust suurendada. Seda kõike on vaja sellepärast, et meestel puudub korralik ülevaade oma tervisega seotud probleemidest: regulaarne arstlik kontroll ja muu tervislik eluviis on teisejärguline. Movemberi liikumise eesmärk ongi muuta neid hoiakuid.