SEE ON SEE, MIS PORSCHEST JÄRELE JÄI: Los Angelese päästeteenistus õnnetuspaigal.Foto: AP/Scanpix
Film
2. detsember 2013, 07:00

Lisatud Reporter.ee video!

ŠOKK: sõber sõitis «Kiirete ja vihaste» staari surnuks (20)

«Taevas on juurde saanud uue ingli,» kirjutas menuka filmisarja «Kiired ja vihased» staar Vin Diesel eile oma kolleegi Paul Walkeri mälestuseks. Pöörastest kihutamisfilmidest tuntud 40aastase Walkeri surmakutsariks oli tema sõber ja rallipartner, kes oma Porschega laternaposti rammis, nii et auto süttis ja plahvatas.

Esimesena teatas Hollywoodi nägusa näitleja hukkumisest USA kõmuuudisteportaal TMZ.com. Mitmed Walkeri fännid avaldasid lootust, et see on libauudis, nagu neid internetis aeg-ajalt ikka ringleb. Ent see lootuskiir kustus õige pea. «Peame tõeliselt raske südamega kinnitama, et Paul Walker sai täna surma traagilises autoõnnetuses, kui ta tuli oma organisatsiooni Reach Out Worldwide heategevusürituselt,» teatas näitleja management tema Facebooki ja Twitteri lehel.

«Ta oli kaassõitjaks sõbra autos, ja kumbagi pole enam elavate kirjas.»

Kaheaastasena Pampersi reklaamis

BBC Newsi teatel leidis kuuest «Kiirete ja vihaste» filmist viies salaagent Brian O’Connerit mänginud Hollywoodi staari surmasõit aset laupäeva pärastlõunal Los Angelese põhjaosas Valencias. Walker oli osalenud heategevuslikul autonäitusel, millega koguti raha hiljuti Filipiine laastanud taifuuni ohvrite abistamiseks. Naasis ta sealt oma sõbra ja finantsnõustaja, heategevusfondi Reach Out Worldwide kaasasutaja ja rallipartneri Roger Rodase (38) sportautos. Õnnetus juhtus vaevalt paarisaja meetri kaugusel näitusehoonest. Politsei leidis kohale jõudes eest lömastatud ja leegitseva Porsche Carrera GT. Kui tuletõrjujatel õnnestus leegid viimaks kustutada, leiti kaks surnukeha. Seni on selgusetu, miks autotuunimisfirma kaasomanik ja rallifänn Roger Rodas autoga vastu laternaposti põrutas, kuid politsei kahtlustab kihutamist.

1973. aastal sündinud Walkeri näitlejatee algas juba lapsepõlves, kui modellist ema väikese Pauli reklaamide proovivõtetele viis. Põnn debüteeris kaheaastasena Pampersi mähkmereklaamis. Aastaid hiljem meenus heledate juuste ja siniste silmadega Paul telesarja «Ingli puudutus» näitlejavaliku eest vastutanud David Giellale, kes otsis nooruki üles ja andis talle seal osa. See omakorda avas Walkerile uksed armastatud seebiooperisse «Noored ja rahutud».

Mormooni usu vaimus kasvatatud Walker unistas tegelikult oma iidoli Jacques Cousteau eeskujul merebioloogiks hakkamisest, kuid näitlejatöö jäi peale. 1998. aastal debüteeris Paul filmilinal surfikomöödias «Meet the Deedles», osales mitmes teinikomöödias, maailmakuulsaks sai aga «Kiirete ja vihastega» (2001), kehastades Los Angelese politseinikku, kes põrandaaluste rallivõistluste maailma imbub ja end sellest kaasa laseb haarata. Ülistuslaulust kummivilinale sai omaette kultuurifenomen: film tõi sisse üle 200 miljoni dollari ning pani aluse tervele sarjale, mis nüüdseks on maailmas sisse toonud umbes 2,4 miljardit dollarit. Võtetel nakatus Paul rallipisikuga ja hakkas osalema Redline Time Attacki võistlussarjas.

Uue «Kiirete ja vihaste» võtted jäid pooleli

Läbi ja lõhki California poisina armastas Walker siiski üle kõige lainelauaga sõita. «Surfamine rahustab mind, see on mulle alati omamoodi zen-kogemus olnud,» vahendab The Daily Beast näitleja sõnu.

«Ookean on nii tohutu, rahulik ja vägev! Ülejäänud maailm kaob, kui ma lainetel olen.»

Kuni eelmise aastani jagas näitleja oma Santa Barbara kodu vaid lemmikloomade kuldretriiveritega, kuid mullu kolis Hawaiilt sinna tema 15aastane tütar Meadow varasemast kooselust. Isa ja tütre ühine aeg jäi lühikeseks. Walkeril jäi pooleli ka «Kiirete ja vihaste» seitsmenda osa filmimine. Tema viimane Twitteri sissekanne kujutab fotot filmi võtetelt. Pildi pani Paul üles päev enne surma.