LÄBI SAI!: Kõige suuremat heameelt väljandas Tiina Lokk PÖFFi tänavuse meeskonna üle.Foto: ARNO SAAR
Film
2. detsember 2013, 07:00

Parimaks Eesti filmiks tunnistati Pimedate Ööde filmifestivali lõpetamisel «Mandariinid»

Tiina Lokk: PÖFF on sündinud armastusest (1)

«Meil pole kunagi varem olnud sellist meeskonna hoidmise tunnet, sellist ühishingamist ja üksteise hoidmist,» ei hoia PÖFFi juht Tiina Lokk ennast tagasi seekordse, juba XVII Pimedate Ööde filmifestivali meeskonna kiitmisega.

«See ongi see, mis seekordset festivali eelmistest eristab,» ütleb Lokk.

«Meil on olud väga erinevaid festivale ja alati on olnud väga äge tiim, aga ega meil pole kunagi olnud lihtne. Ent see oli festival, kus kõik armastasid üksteist. Sõna otseses mõttes. Kõik olid õnnelikud ja rahulikud ja mõnusad – nii vaatajad kui külalised. Mingit katastroofi ei juhtunud, kõik filmid jõudsid õigel ajal kohale, ühtki seanssi ära ei jäänud,» ütleb õnnelik Tiina Lokk pärast PÖFFi Nordic Hotel Forumis festivali järelpeol.

Sellele eelnes pidulik lõputseremoonia Nokia Kontserdimajas, kus kuulutati välja tänavused PÖFFi parimad filmid ja tegijad.

PÖFFi rahvusvahelise võistlusprogrammi EurAsia grand prix’ pälvis Itaalia-Prantsusmaa koostööfilm «Kohutav ilu». Parimaks Eesti filmiks tunnistati «Mandariinid». Publiku lemmiku tiitli pälvis «The Broken Circle Breakdown».

Parima Euraasia filmi auhind anti PÖFFil välja kümnendat korda, võiduga kaasnenud 10 000 euro suuruse stipendiumi pani välja Tallinna linn.

Peale grand prix’ pälvis «Kohutav ilu» ka parima operaatori auhinna. Luca Bigazzi operaatoritöö kohta ütles žürii nii: «See toob meie silme ette kaadrid, mida ei iseloomusta üksnes kõrgeimad tehnilised standardid, vaid ennekõike nauditav muusikaline dünaamika.»

Parima režissööri auhinna sai Jaapani lavastaja Koji Fukada tundlikult kujundatud filmi «Hüvasti, suvi» eest, pälvides AvaKosmose stipendiumi 5000 euro väärtuses. Parima meesnäitleja auhind läks Valgevene-Venemaa-Soome-Saksamaa ühisfilmis «Roll» peaosa mänginud Maksim Sukhanovile.

Eripreemia said kaks filmi

Naisnäitlejatest kuulutati parimaks Prantsusmaa näitlejanna Juliette Binoche osatäitmise eest filmis «Camille Claudel 1915». Nii mees- kui naisnäitleja valiku puhul otsustas žürii auhinnata «väljapaistvat kunstnikku, kes lisaks erinevate karakterite kehastamisele suudab enda jaoks ehitada üles ka täiesti uue elu».

Žürii eripreemia pälvisid tänavu kaks väga erinevat filmi, mis rõhutavad filmikeele piiratud võimalusi: Taiwani linalugu «Kodutud koerad» premeeriti «originaalse filmikeele abil loodud keeruka ja ainulaadse atmosfääri eest».

Eriauhinna sai ka Ukraina-Prantsusmaa-Gruusia-Armeenia koostööfilm «Paradjanov», mis «ei kujuta endast üksnes geniaalse kunstniku portreed, vaid jutustab ka loo kunsti väest, mis ületab kõik inimlikud tõkked».

Läänemere- ja Põhjamaade debüütfilmide võistlusprogrammi parima filmi tiitli ja Tridensi poolt välja pandud 5000eurose stipendiumi vääriliseks tunnistas žürii Islandi filmi «Hobustest ja inimestest», mille režissööriks on Benedikt Erlingsson. Kõige originaalsema filmiidee eriauhinna pälvis Venemaa režissööride Natasha Merkulova ja Alexey Chupovi «Intiimsed kehaosad».

Parima operaatori tiitli sai Bergsteinn Björg?lfsson filmi «Hobustest ja inimestest» operaatoritöö eest.

Heave(i)n Eesti filmi auhind läks Eesti-Gruusia koostööfilmile «Mandariinid», mille keskmes on žürii sõnul «emotsionaalne teekond, kus põrkavad kokku kohusetunne ja inimlikkus».

Rahvusvahelise filmikriitikute ühingu (FIPRESCI) auhind läks Islandi filmile «Hobustest ja inimestest». Aasia filmikunsti edendamise võrgustiku (NETPAC) žürii valis festivali parimaks naistest, sõjast ja ühiskonnast moraalselt paradoksaalses ja konfliktses maailmas rääkiva linateose «Kannatuse kivi».

Põhja-Ameerika filmide võistluse parimaks tunnistati Mehhiko film «Kuldne puur». Rahvusvahelise Filmiklubide Föderatsiooni (FICC) žürii auhinna Don Quijote pälvis Zaza Urushadze «Mandariinid», ära märgiti ka Serbia-Saksamaa-Prantsusmaa-Sloveenia-Horvaatia ühisfilm «Ringid».

Kolmandik filmidest jõuab ka kinodesse

Tudengi- ja lühifilmide festival «Sleepwalkers» andis auhindu välja neljas kategoorias. Eesti võistlusprogrammi võitjaks osutus Jan-Erik Nõgisto ja Katrin Maimiku linalugu «Foto», tudengi-lühifilmide võistlusprogrammi võitjaks aga Gabriel Gauchet’ film «Mass of Men».

Rahvusvahelise võistlusprogrammi võitis Chema Garc?a Ibarra film «Misterio». Läänemere võistlusprogrammi võitjaks kuulutati Even Hafnori linateos «Raha tagasi, palun», mis pälvis publikuhääletusel ka festivali grand prix’.

XVII PÖFFi publikulemmikuks osutus tänavuste Euroopa Filmiauhindade suurfavoriit «The Broken Circle Breakdown». Tallinna linn premeeris rahva lemmikut 2000eurose stipendiumiga. Festivali elutööauhind anti Ungari režissöörile Istv?n Szabóle.

«Umbes kolmandik PÖFFi ekraanile jõudnud filmidest jõuavad lähiajal Eestis ka kinodesse,» kinnitas Tiina Lokk Õhtulehele.