TERASE POSITIIVSE TÄHELEPANU ALL: 24. novembril toimus KUMU auditooriumis I Wear* Experimenti EP "Crickets Empire II" esitluskontsert. Foto: Kristjan Oden
Saund
27. november 2013, 11:06

OMALAADI PLAADIPIDU: «Vajuta stopp ja pane südamelöögid pausile!»

I Wear* Experiment: «Pikkade albumite aeg on läbi!»

«Push stop and pause your heartbeat!» just nõnda rõhutab lauldes heledapäine näitsik valgusvihkudega risti-rästi läbipõimunud pimendatud KUMU auditooriumi lavalaudadel. Ennastunustavalt, ent visalt. Muusikalise sõpruskonna I Wear* Experimenti (lühendatult IWE) pühapäevaõhtune plaadiesitluskontsert eirab tavapärast kuulamiskommet ning krutib erksust üle võlli. Valgusspektaakel ja heliplahvatus kaks ühes, seep see on.

Rütmiskeemidega mässava imevärkliku grupeeringu taga peituvad võlurmuusikud – Hando Jaksi (Egostrip, Epoché) ja Mikk Simson (Aides, Iiris) ning Johanna Eenma (Iiris).

Avangardistlikku, elektroonilist ja eksperimentaalmuusikat aretava trio lühialbumi «Crickets Empire II» ettekanne on kahtlemata nähtus omaette: rõhutakse võrdselt nii visuaalsele elemendile kui improvisatsioonile. Lõõskav valgus, hullumeelsed rütmid, Iirise taustajõududesse kuuluva Johanna müstiline vokaal ja pöörane sämpeldamine sulanduvad seguks erinevatest žanritest ja stiilidest. Kui auahnelt mitmepalgeline, mõtleks. Kontsertsituatsioonis on nad visuaalselt ning heliliselt laitmatud, kiidavad kohapeal viibinud takka.

Tõepoolest – kõikvägev live-energia neelab pimendatud kuuldesaali klapptoolidele nõjatunud osasaajaid, kes on otsekui pantvangi võetud, ning mässib nende päid. Ärevus on ääretu, pääsu pole, kontroll kaob... Kolmiku ainuvõimu kindlustavad hämmastav enesekindlus, hübriidsed biidid ja sõge valgusmöll, mis lennutavad hoobilt eraldiseisvale levelile. Üheskoos luuakse midagi, mis sütitab kihu kõike kostvat ja nähtut endasse ammutada.

Vilklevad initsiaalid I, W ja E kenitlevad kesk lava, elektroonika ja masinavärgi virvarri taustal. Mäherdune kontrastiprintsiip! Seljataguse atribuutika ja irratsionaalse mõttelennu vahel valitseb eriline helikeel ja emotsionaalne pingestatus, mis garanteerib istuvale kuulajaile-vaatajaile kustumatu elamuse.

IWE on avangardistliku-elektroonilise (filmi)muusikaga juba vähem kui aastaga tekitanud kõmu mitmetes kontsertsaalides ja muusikakanalites. Alates täissaalile antud debüütkontserdist Tallinn Music Weeki raames kuni Baltikumi suurima suvefestivali Positivus «TOP 5 Must-See Artists» nimekirja kuulumisega on IWE üha kindlamalt muutumas üheks populaarseimaks (uueks) alternatiivartistiks Maarjamaal. Aasta alguses ilmunud «Crickets Empire I» esiksingel «Memories» valiti Raadio 2 nädala demoks ning lisati ka The Indie Rock Playlisti koos maailmanimedega, nagu Franz Ferdinandi, Bloc Party ja Arctic Monkeysiga. Muljetavaldav.

Tööelu pärast plaadipidu

Kui ainuüksi muusika iseloomustamiseks on keeruline sõnu leida, siis kollektiivi nimetuse tõlgendamine on omaette ooper. «I Wear* Experiment kui kontsept ühendab endas ülimat valikuvabadust ja žanritest mitte kinnipidamist. Muusika, mida teeme, võib erineda kardinaalselt albumite lõikes,» selgitab trummar Mikk Simson. «EP sai nime loo «Crickets Empire» sämplist, mis oli esimene lugu, mille tegime kõik koos ja mida saab kuulata meie esimeselt lühimängivalt,» lisab ta.

Kes arvab, et Johannat tulevikus Iirisega laval näha ei saa, eksib. «Iiris ei pea kindlasti hakkama endale uut taustajõudu sebima. Iiris on meile kõigile väga südamelähedane bänd ja väga hea sõber,» toonitab Simson ekstra.

Üheskoos Eenma ning Jaksiga lubab Simson tuunida järjepidavalt paremaks I Wear* Experimenti kontsertide kontseptsiooni, et see muutuks nii heliliselt kui ka visuaalselt aina paremaks ja uudsemaks. «Elame 21. sajandil – võimalusi on rohkem kui korraga hoomata ja teostada jõuame. Samuti kirjutame kogu aeg uut muusikat ja püüame anda välja uut materjali võrdlemisi lühikese perioodi tagant. Pikkade albumite aeg on läbi!» põrutab Simson.

Grupil terendab ees töine tulevik – järgmise aasta plaanide hulka kuuluvad nii esinemised paaril välisfestivalil, uus EP/maksisingel, video kui ka üks suvine suurprojekt koos kahe teise eesti artistiga.

Kes veel toda imetabast kollektiivi kuulnud ega näinud ole, saab neid järgmisena esinemas näha 30. novembril Kuressaare kuursaalis, 5. detsembril Tallinna klubis Sinilind, 6. detsembril Riias ja 7. detsembril Vilniuses. 

iwearexperiment.com
facebook.com/iwearexperiment
youtube.com/iwearexperiment
soundcloud.com/iwearexperiment
itunes.apple.com/ie/album/crickets-empire-ii-ep/id731420089