EESTI BOSSA KUNINGAS: Armastatud laulja Uno loobi fantaasiaelu Peep Pedmansoni nägemuse põhjal jõuab Rakvere teatri lavale järgmise aasta veebruaris.Foto: MATI HIIS
Inimesed
27. november 2013, 07:00

Rakvere teater toob publiku ette Uno Loobi elamata jäänud elu (8)

Mis oleks juhtunud, kui Uno Loop oleks Soome põgenenud, ja kuidas tal oleks siis läinud? Rakvere teater toob lavale Eesti bossanoovakuninga fantaasiaelu.

«Meie veebruaris publiku ette jõudev muusikaline draama «Uno bossa» hõlmab kõige suuremaid ja tuntumaid Uno Loobi hitte,» valgustab Rakvere teatri kunstiline juht Üllar Saaremäe hooaja ühte suuremat ettevõtmist.

«Lugu räägib Uno Loobi elamata elust ning temaga toimumata sündmustest ehk kui me teame vanahärrat kui puhta mineviku ja ühegi musta plekita kunstnikku, siis see Peep Pedmansoni lugu Hardi Volmeri lavastuses näitab seikasid tema elust, mis oleksid võinud juhtuda. Näiteks, mis oleks juhtunud siis, kui ta oleks Soome põgenenud, ja kuidas tal oleks siis läinud,» kergitab Saaremäe Uno Loobi fantaasiaelul, mis Rakvere teatri laval lahti keritakse, ühte väikest nurka. «Ei tahaks sügavamale detailidesse laskuda, sest siis poleks publikul põhjust üldse teatrisse tulla,» õigustab kunstiline juht sisu koha pealt punktipanekut.

Peaosalist ehk legendaarset Loopi mängib Rakvere teatri oma näitleja Margus Grosnõi. «Viskasime püünised mitme tuntud poptähe suunas, kes aga ühel või teisel põhjusel ei saanud Rakverre tulla,» märgib Saaremäe.

«Päris pikad läbirääkimised käisid Tanel Padariga, kes sellest ideest täiega käivitus ja viimaks isegi oma jah-sõna andis, ent paraku nõuab ta veel taga koolitarkust ning lõpuks selgus, et ei leia temagi aega,» tunnistab Saaremäe.

«Püüdsime siin veel ühte ja teist, kuni lõpuks jõudsime tõdemuseni, et mis me ikka kodunt kaugelt otsime, kui meil on endal mees võtta,» on Saaremäe valitud peaosalisega rahul.

Hardi Volmer pakkus tükki mitmesse teatrisse

Peep Pedmansoni kokku kirjutatud loo kohta muusikal öelda on Saaremäe sõnul siiski natuke liiast. «Muusikal on palju öeldud, see on ikkagi eraldi žanr. «Uno bossa» on pigem muusikaline draama või dramaatiline laulumäng.»

Loo idee ja teostus nii lavastaja kui ka kunstnikuna on Hardi Volmerilt, misanstseenide osas abistab Oleg Titov. «Ma tean, et Hardi on pakkunud seda tükki mitmesse teatrisse, kus ta on olnud ootejärjekorras,» räägib Saaremäe.

«Mõni aeg tagasi koputas ta selle tükiga meie uksele, kuid ma ei pannud kohe kätt tekstile peale, et oh, see on see, mida me nii pikisilmi oleme oodanud. Sest tükk nõuab päris suurt koosseisu meie väikese trupi kohta. Tänaseks oleme arvestanud kaheksa näitlejaga, mis on juba peaaegu et pool truppi. Lisaks näitlejatele on laval veel muusikud, lausa väike orkester. Nii et meie teatri jaoks on see ikka tõsine ettevõtmine.»

Hardi Volmeri peas keerles muusikal juba neli aastat tagasi, kui lähenemas oli maestro 80. sünnipäev, ja toonaste plaanide kohaselt pidi see publiku ette jõudma Laulasmaa sadamas, kus peaosas oleks üles astunud Märt Avandi.