Foto: Getty Images/AOP
Inimesed
25. november 2013, 07:40

Hugh Jackmanil diagnoositi nahavähk

Austraalia näitleja Hugh Jackman avalikustas, et tal raviti nahavähki. Õnneks polnud staari nina rünnanud vähk üliohtlik ja pahatihti surmaga lõppev melanoom, vaid leebem vorm.

New York Post kirjutab, et Hugh Jackman (45) avastas oma ninalt kummalise moodustise ning läks abikaasa õhutusel arsti juurde. Näitleja tunnistas, et ise poleks ta kentsakast kühmust hoolinudki, kuid tema naine oli mures. Ilmnes, et tegemist on basaalrakulise kartsinoomiga, mis erineb nahavähi surmatoovaimast vormist melanoomist selle poolest, et ilmutab end ihuvärvi või punaka kühmuna. Praegu polevat vähist järel enam muud märki kui Jackmani plaasterdatud nina.

Basaalrakuline nahavähk on nahavähi vormidest levinuim ning see ei arene sünnimärkidest, vaid naha epidermises. See edeneb aeglaselt ning levib vaid haruharva teistesse organitesse. See tekib harilikult kehaosadel, mis on sagedamini päikese käes, näiteks pealael. Tähelepanelik tasub olla, kui ihule tekib vahaja või pärlja pealispinnaga, värvuselt valge, roosakas, ihuvärvi või pruunikas iseäralik muhk või kühmuke. Mõnikord on nahapind vaid vaevu kerkinud. Moodustis võib veritseda ja sügelda.

Valusid ja muid vaevusi see vähivorm tavaliselt ei tekita. Harva, kui kasvajast pole võimalik kirurgiliselt lahti saada, tehakse kiiritus-ravi. Kõige ohtlikum on kõrvalestadel, silmades ning ninal leitud vähk.