Inimesed

ÕL ARHIIV | Hando Runneli kümne aasta tagune juubeliintervjuu: ellujäämine on kogu aeg tähtis (24)

LISA KOMMENTAAR

Geimboi tetris24. november 2023, 20:00
Runnel on ajale ja arengule jalgu jäänd nõukaaegne jäänuk. Kellel seda eestikeelset luulejura vaja on. Tõelised artistid on räpparid, kes kannavad kõrgkultuuri -- Gameboy Tetris, Nublu, A-rühm jne on tõeline kõrgkultuur, mitte Runnel. Tõeline kultuur on ingliskeelne ja tuleb ameerikast.
Jajah24. november 2023, 22:09
Ei maksa ironiseerida, kirjuta parem otse.
Ise ennast25. november 2018, 13:47
tuleb õnnelikuks teha? Tuleb röövel, röövib su paljaks,kuidas siis ennast õnnelikuks teha? Tuleb ka röövima minna? Või teine näide, kuna Eestis ei saa õnnelikuks, kolime rikkamasse riiki, kus saame õnnelikumaks?
poliitikas25. november 2018, 13:39
olemine ju rikub inimese, nagu ka tema mainib, kas tahaksid seda? Kui palju on juba varem räägitud oma tuttavatest, et enne oli tore arusaaja mees, aga nii kui poliitikuks hakkas, hakkas mingit arusaamatut jura ajama.
Maarja24. november 2018, 13:25
Ja muidugi palju õnne ja tugevat tervist! Ja uusi luuletusi-laule, mis ei lase eestlaste sõltumatusel ja eneseuhkusel kängu jääda.
Maarja24. november 2018, 13:21
Tänan Runnelit nende mõtete eest! Mõtlesin juba tükk aega tagasi, miks ta vaikib. Nõuka ajal oli tema luule vähemalt võitluslik. Jah, kui varem taheti meid ära lämmatada idast saabuva rahvamassiga, siis nüüd Aafrikast ja Araabiast tulijatega. Mõni võib küll kilgata, et siiani pole neid masse tulnud. Aga kui tulema hakkavad, siis on hilja piiksuda. Ja meie valitsusliikmetel pole julgust Euroopas meelde tuletada, et meie riigis juba on ligi kolmandik võõrrahvast. Nii pole kuskil mujal Euroopa riigis, välja arvatud muidugi ka Läti. Enamus meie valitsusliikmetest on kahjuks orjahingega lakeid.
Riin25. november 2013, 12:58
Olen küll tunduvalt noorem inimene kui Hando Runnel, kuid tema mõtted kõnetavad ka mind. Kõik ei saa olla ärimehed. Kes siis töö ära teeb? Kas tõesti peaks Eesti koosnema ainult iseendale tööd andvatest pisiettevõtetest, ettevõtjatest? Iga õpetaja FIEks? Iga koristaja, müüja, ehitaja, traktorist jne nii samuti FIEks või OÜks? Nüüd mõelge, millise mahuga saab olema bürokraatia, kui see sedasi toimima hakkaks? Me oleme juba praegu paberisse uppumas ning paljud inimesed/ettevõtjad (õpetajad, arstid, väikeettevõtjad) erialase töö tegemise asemel määrivad paberit, sest nõue on selline. Samuti ei vii Eestit just kaugele see, kui Euroopa Liidu iga pisimgi nõue 100% püütakse täita. Saksamaa üks suurtest liikmetest sellise narruseni ei ole läinud, vaid lähtub pigem tervest mõistusest, kui pugemistaktikast. Võib-olla peaksid ka Eesti poliitikud enne nõuete kehtestamist korraks hoo maha võtma ja hindama, kuidas üks või teine nõue siinsele ettevõtluskeskkonnale mõjuma hakkab. Ärimehel ja ärimehel on suur vahe. Eestis kahjuks on ikka veel sellel sõnal negatiivne maik juures.
Emil Rutiku25. november 2013, 11:09
Esiteks kui tahate rääkida asjast, rääkige oma nimega, muidu olete kellegi asutuse palgal mittekeegi. Olen täiesti kindel, et siin Runneli tümitajad ongi teenistuses, sest nii kirglikult ja anonüümselt kaitsta oma leivaisa tõekspidamisi on kodanikul talumatult ebainimlik. Kui meile on tähtis, et meie laste õpetaja on ärimudelina ebaõnnestunus subjekt, siis inimesed, te olete kohe kindlasti valel teel. Kui see õpetaja peab olema meie lapse sirgumisel üheks osapooleks eeskujuna ja meie ütleme talle, mine tee äri, siis pole ka selles midagi edasiviivat. Miks te kogu aeg olete nii kindlad rahva rumaluses? Need kes on rahva teenrid pole ju mõistuse ja kogemuse ülim kehastus, enamus neist polegi spetsialistid, enamus toimetavad ainult oma süsteemi üleval hoidmise nimel. Mitte üldrahvaliku õitsengu ja heaolu ideest lähtuvalt. Riik see on rahvas ja rahvas see on võim.
ISSAND MINU RUNNEL24. november 2013, 22:08
OLEN MEES,VÕÕRAS MEES ,ja mitte runnelist ees(oma eluga)
aga tahaks,sooviks Runneliga koos 1-2 napsi võtta ja rääkida ,rääkida see oleks võimalus? aga kus Ta on?
olen ka Tartus? kas keegi oskab aidata?
toomas24. november 2013, 15:17
Kahju,et taoline mees pole kultuuriminister või Vabariigi President.
Mis see on mida kultuuriks nimetatakse?24. november 2013, 13:09
Vt inimeste joonistatud ja kirjutatud kultuurikirjeldusi aastast 2010:
1. päev: http://joonmeedia.blogspot.com/2010/05/mis-see-on-mida-kultuuriks-nimetatakse.html#more
2. päev: http://joonmeedia.blogspot.com/2010/05/sally-stuudio-7-9-aastaste-opilaste.html#more
3. päev: http://joonmeedia.blogspot.com/2010/05/iii-paev-mis-see-on-mida-kultuuriks.html#more
4. päev: http://joonmeedia.blogspot.com/2010/05/iv-paev-mis-see-on-mida-kultuuriks.html#more
5. päev: http://joonmeedia.blogspot.com/2010/05/v-paev-mis-see-on-mida-kultuuriks.html#more
6. päev: http://joonmeedia.blogspot.com/2010/05/vi-paev-mis-see-on-mida-kultuuriks.html#more
Tegelikul aga23. november 2013, 18:48
Kohe näha et eluvõõras inimene, kuulates igapäevaseid operatiivteateid seda küll välja ei loe.
enrik23. november 2013, 18:15
Olen täheldanud eelkomminud Jaaguga sama paradoksi. Aga huvitav, et kuningas Taavet oli enne kuningaks saamist tagasihoidlik karjapoiss! Kuningate leidmine/valimine/võimule panemine ongi omaette kunst. Tõenäoliselt leidub Eestiski tagasihoidlikke inimesi, kes tuleks suisa vägisi 'kuningakotta' tirida ja valitsema tõsta. Siis võib juhtuda ime isegi tuima orjarahvaga. Ehkki, tegelikult sõltub palju rahva iga üksikliikme kvaliteedist. Meenub, et nt. II MS-aegsetel valdavalt 'vana Euroopa kultuuri' kandnud eestlastel oli (memuaaride järgi otsustades) tavaks ORGANISEERUDA ja rahvuslikult meelestuda kõige ekstreemsemates oludes - vangilaagrites, põgenikelaagrites. Kohemaid korraldati lastele elementaarne kooliõpetus, loodi laulukoore, tähistati salaja rahvuspühi. Olete näinud fotosid Heidelaagrist (Eesti Leegioni väljaõppekeskus sakslaste okupeeritud Poolas)? Ilma mingite 'eurokomissaride' käsuta oli eestlaste kasarmu ümbrus kujundatud läbi-lõhki rahvuslikuks! Kas tänastes eesti noorukites leidub taolist patriotismi? Kahtlen. Pigem vaadataks siirast kodumaaarmastust täna kerge(?) võõristusega kui naiivsust. Nt. Vabadussõja mälestussammaste jalamile viiakse küll pärgi aga viijaiks on reeglina ameti- või mundrimehed. Me oma riik (tegelikult kodu, kodumaa) on meile võõraks jäänud! Head lahendust kohe pakkuda ei oskagi. Mida see prohvet Järva-Jaan Eesti (rahvusriigi) kohta ennustaski?
Jaak23. november 2013, 16:37
Paradoksaalne ongi, et tarkadel ja eetilistel inimestel - Fred Jüssi, Hando Runnel ja eks neid on mõned veel - puudub võimuiha. Kellel see on, sellel puudub jälle eetika ja enamasti ka tarkus. Meie, ülejäänud jälle oleme kahjuks harjunud kuul(a)ma neid, kes kõvemini lärmavad ning jätma tähele panemata need, kellel on meile midagi öelda..
ikka sirbist23. november 2013, 14:45
Ei ole ju rahva käes otsustus õigus kes kus riigirahakotipeal vegeteerib.Kui on vaja sõbrad paika panna,siis pannakse.Kas suurpuhastus tegi Sirbi tootmise odavamaks,millised koondamistasud maksti ja see raha OLI KOHE OLEMAS.Ega uus meeskond ilusate silmade eest Sirpi tegema hakka.Loomeliidud ei vegeteeri kõik riigi rahal(näitlejad,ajakirjanikud jne.)Ja tore on,et kellelgi on ajud läbipesemata ,et õigel ajal sõna võtta.On hulka suuremaid lennukikülvi rahasid,mis peaks muret tegema.Ja onupoja poliitikast üldse ei räägigi,see vohab täiega.
jah23. november 2013, 14:30
mõni vahetab selle jaoks pidevalt värvi nagu kameeleon
sirbist siia lisaks23. november 2013, 14:26
Kui Sirp tahab olla ainult loominguliste liitude häälekandja, siis ta peab ju ise ennast majandama, rahvas ei pea rahastama ühe ameti ühingu /kirjutan meelega kaheks sõnaks/ häält, rahvas tahab rahastada kultuuri nii, et kõik saaksid sõna, et uued asjad ja inimesed saaksid ka kajastatud, et toimuks areng. Loomingulistesse liitudesse kogunenud inimesed on aga juba nii kaua kultuuris ainuvõimu nautinud, et nad tõesti ei suuda seda ise enam uskudagi, et nemad ei ole kogu kultuur.
geniaalsusele 11.5923. november 2013, 12:50
Lugege päevalehest reformierakonna analüüsi ja mõelge oma umbse jahumise üle järele,kellel õiguson.Head lugemist ja arusaamist.
11.5923. november 2013, 12:32
Sinu geniaalsusest ongi hädad alguse saanud ja suurima heameelega viljeleks edasi.Tahad öelda,et Runnelil pole õigus,miks sina siis võtad euroopast kamaluga vastu ja teistpidi lennukilt tagasi kühveldad???Ei pea eriti tark olema ,et aduda mis toimub.Miks sa ootad,et keegi teine peab sulle selle kommunismi looma,tehke,tehke-mina naudin hüvesid.
1932-le23. november 2013, 11:59
geniaalne kommentaar!minu lugupidamine.
just selline nägemus vääriks ajakirjanduses laialt kajastamist,mitte see tatine hala,mida me igapäevaselt oleme sunnitud kuulma-nägema.
perversne lootus kõike paremaks muutvasse vasakpoolsesse valitsusse(mis paraku Eesti kontekstis täielikku venemeelsust tähendaks lisaks kõigele muule saastale)-seda mantrat röögitakse siin juba kaks aastat igast meediaväljaandest kogu aeg,absoluutselt kogu aeg.
193223. november 2013, 10:42
Rumalus on oma vaadet 24/7 peale sundida igas võimalikus väljaandes.Runnelil on vägagi õige maailmavaade,katsu omatarkusega kümne aasta pärast ka veel ära elada,ehk hakkad uskuma tõde ka,muidugi kui veel midagi uskuda on.
nii ongi23. november 2013, 10:16
Tuhat korda õiglane arusaam,eriti hea võrdlus rikkuse-vaesuse võrdluses.Kohe tuli meelde kommentaariumis olnud sõim,ise olete süüdi,tehke midagi.Kõrgkooli lõpetanud noor kooli õpetajaks-mida ta peaks tegema,et rikkaks saada,ainuke võimalus vireleda või jalga lasta.Riik hoolitseb tõesti vaid selle eest,et rikkad rikkamaks saaks.Või haiglas põetajad ja õed,kellega nad end võrrelda saaks-Sandor Liivega või??Ei ole ju mõeldav elu riigipoolse hoolivuseta,mida pole.Ühest liidust teise,see pole ju vabadus.Ja olemegi ise hävitanud selle.Kõik läks müügiks ja erastamiseks-ärastamiseks.Tööstus kadus nagu vits vette ja seda ei hävitanud mitte N Liit.Kõik jäi ju siia.Mindi 50 a tagasi mitte pisitasa samalt kohalt edasi.Kurb,et seda ei tunnistata ja lammutame sellegi ,mis olemas on.Keegi ei ootagi,et kandikul rikkus kätte tuuakse,valitsemise viisid,eelkõige õiglus ja inimväärikuse alalhoidmine peaks ju võimalik olema??Kui seda tunnistada ei taheta,jätkuvalt rahvast kastidesse surutakse,ongi Riigikontrollil õigus 10 a veel ja käpakil olemegi.Riik ise ju praegu kasutabki seda kandiku raha,milletoel uhkust tunda,panustamata tööstuse taastamisse ja tootmisse.Võib ju lõputult kiita isakesi,kui rumalust jätkub.
193223. november 2013, 08:57
Runneli jutu võib kokku võtta järgmiselt. Anti võimalus ise oma elu üle otsustada, aga kuna enne olid teised meie eest otsustanud, siis puudus otsustamise kogemus ja tehti mõningaid vigu. Nüüd peame elama nii nagu ise otsustasime. Edasi: meie oleme väikesed, suured ei arvesta meiega nii palju kui meie tahaksime. Ja lõpuks: küll oleks hea, kui saaks jälle teist moodi otsustada...
Lisaks siia ühe korduse.
Mis on rumalus? Rumalus on võimetus adekvaatselt aru saada maailma ja ühiskonna toimimisest. Rumaluse põhjustab teadmiste puudus. Et igapäevaelu nõuab pidevalt mingit suhtumist ümbritsevasse, siis võtavad puuduvate teadmiste koha sisse uskumised.
Uskumisi on mitmesuguseid ja igale maitsele. Poliitika ja riigivalitsemisega seoses on laialt levinud uskumine, et kui õnnestuks riiki valitsema valida õiged inimesed, siis nad teeksid rahva rikkaks ja õnnelikuks. See on modifikatsioon lapse usust Jõuluvanasse. Või Buratino usust rahapuusse. Või üle 100 aasta tagusest usust heasse tsaari, kes ei tea, mis sigadusi teevad tema ametnikud.
Et seda üleüldist õnne ja rikkust pole saabunud, siis on uskujate arvates viga valimissüsteemis, mis ei lase rahval valida ennast juhtima neid õigeid inimesi. Praegune valimissüsteem on ära proovitud ja olgugi et see on asjatundjate arvates parim võimalikest, loodavad uskujad, et mingi teine valimissüsteem annab kindlasti selle loodetud tulemuse. See on modifikatsioon uskumisest, et „alati on seal parem, kus meid ei ole“. Või on lihtne järeldus esimesest uskumisest, et üleüldine rikkus ja õnn on võimalikud ja peab olemas olema süsteem, mis lubab valida etteotsa inimesed, kes selle rahvale kätte toovad.
Valimissüsteemi võimalikke variante ei ole palju ja uskujate enamus pooldab täielikku isikuvalimiste süsteemi. Kui Riigikokku saaks rahva poolt otse, ilma parteideta valitud inimesed, kes saavad kõige rohkem hääli, siis usuvad uskujad, et olekski õnn saabunud meie õuele. Neid ei häiri see, et mitte kuskil maailmas pole selline valimissüsteem ennast õigustanud, nad arvavad, et nad on targemad kui kõik teised. Ja et rahvas on otsevalimistel eksimatu.
Kõik eelnev põhineb uskumisel, et inimene ei pea ise ennast õnnelikuks ja rikkaks tegema, vaid see on valitsejate ülesanne ja nad on võimelised seda tegema. Mõlemad uskumised-eeldused on valed. Vabas ühiskonnas, kus elavad vabad inimesed, pole see põhimõtteliselt võimalik. Ainult inimene ise saab teha ennast püsivalt õnnelikuks ja jõukaks. See teadmine on vähemvõimekatele, rumalamatele, laisematele, saamatumatele vastumeelne, nad klammerduvad oma ülalkirjeldatud uskumiste külge ja propageerivad seda siin nüri järjekindlusega päevast päeva pea kõigi poliitikat ja majandust käsitlevate artiklite all. Neid toetab muidugi see partei, kelle valijaskond on kõige rumalam. Ka teised parteid lubavad endale aeg-ajalt sellesuunalisi libastumisi. Õnneks vähe.
Juhanes24. november 2023, 22:11
Ei ole arukas kirjutada kokkuvõtet, mis on pikem kui kokkuvõetav.