16aastaselt kilpnäärmevähki surnud Esther Earl jõudis oma Youtube’i videote ja blogiga pugeda paljude südamesse ja näidata, et ka lühikeseks jäänud elu võib olla rikas. Pärast kohtumist Estheriga sündiski John Greenil raamat, milles ei saa mööda surmast, kuid mis on täis elujanu ja positiivsust. Foto: AOP
Inimesed
23. november 2013, 07:00

Romaan vähki põdevatest noortest õpetab haigeid paremini mõistma (3)

«Süü on tähtedel»: viimaste aegade menukaim noorteromaan paneb nutma ja naerma ühtaegu.

«See ei ole vähi- ega lihtsalt nuturaamat, see on midagi enamat! See raamat on pagana lähedal geniaalsusele,» kiidavad kriitikud 2012. aasta ühte menukamat teost, John Greeni «Süü on tähtedel», mis hiljaaegu ilmus ka eesti keelde tõlgituna.

«Inimesed ei julge reeglina oma vähktõvest rääkida. Selliseid realistlikke lugusid on vaja, vähihaiged inimesed näevad nii, et nad pole maailmas üksi,» pakub Põhja-Eesti regionaalhaigla vähipatsientide teabetoa nõustaja

Merike Värik, miks vähihaigete noorte elust kõnelev «Süü on tähtedel» nii populaarne on. Vähihaigete rõõmud ja mured on rinnavähi seljatanud Väriku sõnul ühesugused hoolimata nende elupaigast. Talle ei meenu, et eesti keeles oleks ilmunud sel teemal varem ilukirjanduslikke teoseid, seni on saanud jõudu ammutada elulugudest.

Autor oli lapsi tabavate õuduste peale vihane

Raamatus kohtuvad 16aastane kilpnäärmevähki põdev Hazel ja osteosarkoomi küüsi langenud Augustus. Nad ärgitavad lugejaid naerma ja elama elu täiel rinnal nii kaua, kui see vähegi võimalik on. Ja seejuures mitte unustama, et armastusega käib kaasas ka risk seda kaotada.

Mitmete menukate noorteraamatute autoril John Greenil tekkis selle raamatu idee, kui ta töötas lastehaiglas kaplanina. Haiglast ära tulles tundis ta jõuetut viha kõikide õuduste ja raskete haiguste ees, mis lapsi tabavad ja nende eluküünla liiga vara kustutavad.

Järgmised kümme aastat kulus tal selle viha klaarimisele. Kuniks Green kohtus Esther Earliga – 16aastaselt kilpnäärmevähki surnud piigaga, kes jõudis oma Youtube’i videote ja blogiga pugeda paljude südamesse ja näidata, et ka lühikeseks jäänud elu võib olla rikas. Nii sündiski raamat, milles ei saa mööda surmast, kuid mis on täis elujanu ja positiivsust.

Tartu Miina Härma gümnaasiumi õpilased lugesid menukit ingliskeelsena. Kristiina Tootsman 11.c klassist meenutab, et see raamat suutis teda panna nii nutma kui naerma. «Mulle ei meeldinud, et lugu oli veidi liiga depressiivne, kuid teisalt see tegigi ilmselt raamatu heaks,» nendib ta.

Tema arvates on selle raamatu menukuse võti, et see on kirjutatud ühest küljest realistlikult, teisalt ei puudu sellest ka muinasjutt. «Mina soovitaks seda raamatut kõigile, kellele meeldivad kurvad armastuslood, olenemata sellest, kas lugeja ise põeb vähki või mitte. See raamat on igatahes väga hästi kirjutatud ning Green on emotsioonide lugejaile edastamises äärmiselt meisterlik,» räägib Tootsman.

Elujõudu nii haigetele kui tervetele

Tema koolivend Johannes peab raamatut võrdlemisi lihtsaks lugemiseks, mis kujutab tüüpilise vähihaige elu ilma suuri ilustusi tegemata.

Merike Värik on raamatu lugemisega jõudnud poole peale, kuid esimesed emotsioonid jõudsid temani juba raamatupoes seda teost otsides. «Üks täiesti võõras poiss ütles, et see on väga hea raamat. Ja ka müüja kiitis seda,» muheleb ta.

Artikli kirjutamise ajal jõudis Merike raamatu lugemisega poole peale ning vähemalt esimene pool raamatust meeldib talle väga. Merikese sõnul on see mõnus lugemine nii vähihaigetele kui ka tervetele. «See õpetab haigeid paremini mõistma,» kinnitab ta.

Samas on raamatus palju õpetlikku ka vähihaigetele. Näiteks tsiteerib ta ema õpetussõnu Hazelile: «Sa pead leidma endale sõbrad, käima väljas, elama oma elu.»

«Üksijäämine on kõige hullem, mis saab juhtuda. Mida kiiremini sa naased tavapäraste asjade juurde, mida kiiremini leiad sõbra, kellega oma haigusest rääkida, seda parem on,» kinnitab Värik, et raamatust kiirgav elujõud ja -janu annab tuge nii tervetele kui haigetele.

Autor andis autogrammi 150 000 raamatusse

Kui «Süü on tähtedel» ilmumine juunis 2011 välja kuulutati, lubas John Green, et kirjutab autogrammi igale ettetellitud raamatule. Lubadust andes ei teadnud ta, et peab autogrammi andma rohkem kui 150 000-le raamatule. Hiljem püsis John Greeni emotsiooniderohke, vähihaigete noorte elust kõnelev «Süü on tähtedel» New York Timesi raamatumüügi edetabelis alates ilmumisest jaanuaris 2012. aastal, kokku 78 nädalat. Ka Eestis on raamat olnud väga edukas – Rahva Raamatu võõrkeelsete raamatute edetabelis on «The Fault in Our Stars» olnud esikohal kuude kaupa.

Sügise alguses alustas 20th Century Fox selle raamatu põhjal filmi väntamist. Peaosi mängivad Shailene Woodley («Järeltulijad») ja Ansel Elgort, film linastub 6. juunil 2014. aastal. Küsimusele, miks «Süü on tähtedel» nii edukas on, vastab John Green: «See meeldib inimestele. Ja see meeldib neile nii väga, et nad julgevad seda soovitada ka sõpradele.»

Eestikeelse «Süü on tähtedel» andis välja kirjastus Pegasus, see on ilmunud ka hollandi, saksa, hispaania, prantsuse, rootsi, taani, islandi, heebrea, hiina ja portugali keeles. John Green on kirjutanud neli romaani, kahe raamatu juures on ta olnud kaasautoriks, tema raamatud figureerivad New York Timesi menukite edetabelis. Tema paljude auhindade hulka kuuluvad raamatumaailma auhinnad: Printz Medal, Printz Honor ja Edgar Award. Koos oma venna Hankiga moodustavad nad Vlogbrothers’i (youtube.com/vlogbrothers), mis on üks populaarsemaid online-videoprojekte maailmas.