MIS SEE OLI? Pikk saba taevas – kas ufo, lennuk või meteoor? Foto: Delfi lugejafoto
Inimesed
20. november 2013, 07:00

Kas pealinna taevas lendasid ufod või lihtsalt lennukid? (17)

Astronoom Tõnu Viigi sõnul võisid pühapäeva õhtul Tallinna taevalaotuses täheldatud kummalised nähtused olla lennukid, meteoorid või hoopis peegeldused sidesatelliidilt.

«Ilma ise konkreetselt nägemata on raske öelda, aga kahtlustan, et tegu oli lennukitega,» lausub Viik fenomeni kohta, kui mitmed pealinlased nägid Kakumäe ja Õismäe kandis langemas nelja erisugust taevakeha.

«Üks tuli alla, värvus punaseks. Kui umbes poole minuti pärast uuesti vaatasin, oli ta hakanud püstloodis langema, siis korraks sähvatas kirkamalt,» vahendab Delfile kirjeldusi toimunust üks pealtnägija.

«Selliste juhtumite korral katsume alati jääda variantide juurde, mis on kõige tõepärasemad. Kui selgel õhtul väljas olla ja kümme minutit taevasse vaadata, võib pea alati näha mõnda meteoori, ehkki ma ei usu, et meid oleks siin nüüd tabanud mingi eriline meteooride invasioon,» selgitab Viik.

Tõenäolisem variant on lennukid – kaugelt vaadates võivat kõrgustest laskuvad masinad jätta treenimata silmale nimelt just sellise mulje, et kukuvad kohe alla. Lennukiversiooni kasuks näib kõnelevat ka kõneasi, et meteoorid ei muuda suunda. Siiski ei välista Viik sedagi täielikult.

Lisaks lennukitele ja looduslikele taevakehadele võis juhtuda, et inimesi ehmatasid sidesatelliidid. Viik räägib Iridiumi nime kandvatest tehiskaaslastest, mille üheks omapäraks on erakordselt suured päikesepaneelid. «Kui nüüd valgus paneelilt peegeldub, siis võibki tekkida selline päikesejänku,» selgitab taevateadlane.

Vahel tekkivat Viigi sõnul selle tagajärjel lausa illusioon, et midagi justkui plahvatas.