MEELIKÖITEV: Rootsi autogigant Volvo hõõrub rõõmsalt käsi – Jean-Claude Van Damme spagaat on köitnud miljoneid uudishimulikke.
Inimesed
20. november 2013, 07:00

Hämmastav: Jean-Claude Van Damme teeb liikuvate veokite vahel spagaati! (3)

Mis on Belgia märulitähe ulmelise imetriki saladus?

Volvo veokireklaam Jean-Claude Van Dammega tabas otse kümnesse – tänu märulisangari ulmelisele spagaadile kahe võimsa veoki vahel levib video internetis kulutulena. Kõigi huulil on ainult üks küsimus: kuidas, pärgli päralt, ta seda ometi teeb?

Reklaamis, mille eesmärk on promoda Volvo veokite dünaamilise roolisüsteemi erakordset täpsust ja stabiilsust, näeb Jean-Claude Van Dammet (53) esmalt kahe tagurdava veoki vahel seismas, käed rinnal risti ning jalad toetumas küljepeeglitele. Ta lausub: «Mu elus on olnud tõuse ja mõõnu. Mu tee on olnud konarlik, lõõtsunud on tormituuled. Aga just see on minust teinud inimese, kes olen praegu. Teie ees on täiuslikkuseni lihvitud keha ning jalapaar, mis eirab iga füüsikaseadust. Mu meeleseisund on säärane, mis võimaldab meisterlikult esitada kõige eepilisemat spagaati.»

Äkki sõidavad veokid lahku, nii et Van Damme jalad venivad «eepilisse» spagaati! Kivistunud ilmega Van Damme ise ei tee samal ajal teist nägugi, vaid balansseerib veokite vahel sekundikski vankumata. Kuidas küll on võimalik säherdust trikki teha millimeetri täpsusega, sest väiksemagi vääratuse korral ootaks staari hukutav kukkumine. Reklaamis piirdutakse põgusa nendinguga: «Triki viisid suletud alal läbi professionaalid.» Volvo on uudishimust põlevale meediale kinnitanud, et kuigi mõni ohutusvahend on pildist digitaalselt kustutatud, on kõik pesuehtne ning arvutitöötlust on mängus vaid minimaalselt.

Wall Street Journal kirjutab, et Van Damme jalad polnud autopeeglite külge kinnitatud. Volvo pressiesindaja väitis lehele, et võtted said purki kiiresti ning autod liikusid tagurpidi selleks, et trikk oleks veelgi keerukam – roolikeerajatelt nõuab see tohutut vilumust isegi uudse roolisüsteemi puhul (viimane on mõeldud autojuhtide elu kergendama ja aitab rasket masinat stabiilsel kursil hoida). Näitleja elu polevat ometi hetkekski ohtu sattunud – tema külge oli kinnitatud turvatross, et ta kukkudes surma ei saaks. Võtted tehti Hispaanias suletud lennuväljal, kus enne filmimist ka kolm päeva harjutati. Lõpptulemus, mida on Youtube’is vaadatud miljoneid kordi, salvestati kõigest veerand tunniga.

Van Damme õppis viis aastat balletti

Jean-Claude Van Damme, õige perenimega Van Varenberg sündis 18. oktoobril 1965 Brüsselis. Kümneaastaselt läks ta isa õhutusel karatekooli ning teenis lõpuks musta vöö. Ta on ka Belgia kulturismitšempion. Tema erakordset painduvust selgitab tõsiasi, et ta on õppinud balletti – balletikooli läks ta 16aastaselt ning õppis seal viis aastat. Van Damme on öelnud, et ballett pole pelgalt tants, vaid füüsiliselt kurnav sport ning see, kes peab vastu balletitunnis, saab hakkama iga spordialaga. 1982. aastal kolis Van Damme Ameerikasse, kus lootis märulinäitlejana läbi lüüa. Tema tuntumad filmid on «Veresport» (1988), «Kickpoksija» (1989), «Universaalne sõdur» (1992), «Liikuv märklaud» (1993), «Tänavavõitleja» (1994), «Ajapolitseinik» (1994), «Kiire lõpp» (1995) ning eelmisel aastal linastunud «Palgasõdurid 2». Sünnilinn Brüssel austas Van Dammet eelmisel aastal elusuuruse skulptuuriga.

Näitleja lausus liigutatult: «Tahaksin, et selle kuju ees seisatades ei näeks inimesed ainult Van Dammet, vaid lihtsat poissi tänavalt, kes millessegi uskus.»

Sangari pahupool: uimastid ja vaimuhäire

Jean-Claude Van Dammel on tulnud võidelda uimastisõltuvusega. Pärast tulutut võõrutusravi 1996. aastal tabas teda tagasilangus ning ta kulutas kokaiinile 10 000 dollarit nädalas. Ta on sattunud seadusega pahuksisse kõmupiltnikega kakeldes ning joobnult autoroolis istudes. 1998. aastal tabas teda uus löök – tekkisid enesetapumõtted ning arstid diagnoosisid tal kiiretsüklilise bipolaarsuse (haiguse vorm, kus depressioon ja kõrgendatud meeleolu vahelduvad väga kiiresti, mõnikord kõigest mõne päeva või isegi tunni jooksul). Van Damme tervis paranes pärast ravi ja eraelu paikaloksumist. Näitleja on abielus olnud nelja naisega viis korda. Oma kolmanda abikaasa võttis ta 1997. aastal uuesti naiseks, neil on poeg ja tütar. Sellest ajast peale elab ta kainelt ja õnnelikult. (Allikas: Wikipedia)

Täpne teostus ei selgu kunagi?

«Seda võis teha väga mitmel eri moel,» arvab Eestis ainsana kaskadööriteenuseid pakkuva firma Stunts OÜ üks loojaid Enar Tarmo.

«Kindel on vaid see, et näitleja seal niisama ei seisnud, vaid ta oli turvatud ning tema allakukkumine oli välistatud.»

Enamasti on seda sorti klippide puhul järeltöötluse käigus pildilt ära kustutatud mittevajalikku väga palju, teab Tarmo. «Aga sõltuvalt sellest, kui hästi nad seda musta materjali viitsivad kaitsta, ei pruugi me kunagi teada saada, kuidas see tegelikult tehtud on.» (Geidi Raud)